Un raspuns la framantarile apasatoare ale mitropolitului Macarie Dragoi

Unde m-ai bagat Preafericite... Sunt foarte framantat de adevaruri nemarturisite...
Unde m-ai bagat Preafericite… Sunt foarte framantat de adevaruri nemarturisite…

http://episcopiascandinavia.se/tiri/76-tiri-2016/714-frmantri-asupra-temeiniciei-documentului-relaiile-bisericii-ortodoxe-cu-ansamblul-lumii-cretine

In marturia de mai sus, mitropolitul Macarie Dragoi afiseaza una din doua fete: ori minte cu nerusinare si „cu binecuvantare de mai sus” ori nu-l duce mintea mai mult. De ce ? In care Sfanta Traditie Ortodoxa a gasit dumnealui sintagma „Consiliul Mondial al Bisericilor” ? In care Pateric a gasit dumnealui formularea de „Biserici neortodoxe”? Ce legatura are ecumenismul – numit in mod viclean ecumenicitate, sinod ecumenic…-  cu Sf. Parinti, intre care Sf. Justin Popovici, Sf. Paisie Aghiritul,  Sf.Ioan Maximovici, Sf. Serafim Rose  l-au combatut cu cea mai mare hotarare ?

Ne vedem asadar datori sa raspundem la cele scrise de MItropolitul Macarie Dragoi, pe limba constiintei sale „patriarhale” :

 1. Ce legatura are acest sinod de la Creta din 2016 cu Sinoadele Ecumenice, care au inceput toate cu reafirmarea hotararilor precedentelor Sinoade ? Ne referim in primul rand la Sinodul Sf. Fotie cel Mare – care a combatut papismul si filioque –  si la Sinodul Sf. Grigorie Palamas – care a combatut erezia energiilor create si a aparat Isihasmul de latinul Varlaam Calabrezul? Ce erezii a combatut Sinodul de la Creta? Niciuna. Dimpotriva, le-a legalizat in Biserica Ortodoxa.

Parinte Mitropolit Macarie, nu amagiti pe nimeni ascunzandu-va prestatia in umbra „prestantei teologice si duhovniceasca a  patriarhului Daniel”. Putea sa nu spuna nici un cuvant . DACA NU SEMNA, ORTODOX RAMANEA.

2. Ce intelegeti de fapt prin maniera imprevizibilă în care au decurs dezbaterile și modificările aduse pe textul „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine”” ?

Sinoadele Ortodoxe tocmai aici au biruit: imprevizibilitatea, ambiguitățile și exprimările neclare teologic și ecleziologic, vorba duplicitara, manierismul politicianist, larghetea in formularile dogmatice. Lasati de inteles ca s-au adus alte hartii si nu le-ati mai citit, ca s-a iscat din senin un vant acolo si au zburat toate amendamentele ortodoxe, ca s-a luat curentul si n-ati mai vazut ce semnati.

Sau ati fost santajati, amenintati, s-au facut presiuni ( de catre cine ? ) – doar ati fost avertizati sa nu tineti usile inchise , sa se vada si sa se auda tot si de catre toti. Iar daca a fost vreo faradelege, vreo presiune, vreun santaj, aveti curajul si spuneti, poate deschidem vreo ancheta la Curtea de la ONU al religiilor .

Ar fi sanatos de stiut si de dumneavoastra ca la intoarcerea de la Creta, Mitropolitul Teofan a fost intampinat de P. Simeon, acum fostul sau duhovnic de la M-rea Sihastria-Neamt : „Daca ai stiut ce se intampla acolo, de ce te-ai mai dus. Daca tot te-ai dus, de ce ai semnat ?”

Faptele d-voastre se aseamana din ce in ce mai mult cu cele ale politicienilor actuali: promit marea cu sarea pana la alegeri iar dupa, te vand si pentru treizeci de bani. Si inca o problema : la venirea in Tara, Patriarhul Daniel a afirmat ca acolo ati marturisit „ortodoxia” – reala si nu cea ideala (a Sf. Parinti ) dar n-a amintit absolut nimic de cei 33 de Mitropoliti ( nu doi, dupa cum dumneavoasta ii minimalizati voit) care nu au semnat.

Daca nu s-ar fi ridicat Mitropolitul Ierotheos Vlachos sa spuna curajos de ce nu a semnat si astfel sa prinda curaj si ceilalti care au  motivat public nesemnarea documentelor, toate ramaneau bune si frumoase dupa noua „ortodoxie reala” de la Creta. Astfel, prin acesti 33 ( dintre care17 sarbi si restul greci) Mitropoliti Noi Marturisitori de la Creta s-a aflat adevarul , anume ca acolo au fost presiuni, au fost lupte, au fost viclenii, santaje, tradari si s-au semnat erezii. Asa ca, va punem o intrebare de incalzire: de ce ati ascuns adevarul referitor la ce s-a intamplat in realitate la Creta ?

3. Ultimul paragraf al precizarilor dumneavoastra este total lipsit de argument, de cugetul Bisericii. Ce legitimitate mai aveti in fata Drept-credinciosilor si a Ortodoxiei daca la Creta ati tradat? Cu ce drept veniti si cereti acum o a doua repriza in care promiteti cu ignoranta seninatate „ca va fi mai bine data viitoare”? De ce credeti in mod abuziv si papal ca noi, semnatarii ingrijorarilor pre-sinod Creta dorim sa ne mai reprezentati vreodata Biserica? (http://www.atitudini.com/2016/05/scrisoare-adresata-inaltpreasfintitului-teofan-de-catre-monahi-din-mitropolia-moldovei-si-bucovinei-in-vederea-sinodului-din-creta-iunie-2016/)

Suntem pe deplin incredintati ca de acum incolo, singurul lucru „care ar trebui să fie supus, în continuare, dezbaterilor și modificărilor, astfel încât acesta să fie corespunzător așteptărilor comunităților ortodoxe și nevoilor creștinilor de pretutindeni” va fi propria dumneavoastra constiinta, nicidecum dogmele si Adevarul Bisericii.

In intampinarea framantarilor pe care le exteriorizati pe situl episcopiei, dorim sa va adresam cateva intrebari ajutatoare in cercetarea mai launtrica a abisului inimii:

 1. Faceti sau nu parte din vreo organizatie masonica sau oculta?

2. Considerati ecumenismul promulgat si sustinut de Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) ca fiind erezie ?

3. Credeti ca Papa Romei are har de episcop, lucrator spre mantuire, de vreme ce patriarhii Bartolomeu si Kiril ii acorda cinstea de episcop al Romei?

4. Considerati sacramentele romano-catolice si cele greco-catolice drept Taine valide?

La toate aceste intrebari asteptam din partea dumneavoastra un raspuns public.

PS: In cazul in care intentionati sa mai veniti vreodata la manastirea Paltin din Petru-Voda, va re-amintim cuvintele Parintelui Justin Parvu in legatura cu Sinodul din Creta: „In numele carui Sfant si al carui duh, vin ei acum sa schimbe ceva in dogmele Bisericii? Si cine sa schimbe? Niste oameni erodati in nedreptate? Duhul Sfant graieste prin gurile purtatorilor de Dumnezeu, nu ale purtatorilor de interese omenesti. Cum au ei indrazneala sa modifice hotararile Sfintilor Parinti?” din Biserica si noile erezii, Parintele Justin Parvu, iunie 2016, pg.55

 

 

41 de comentarii

 1. Parinte, scris este ca cei alesi vor constientiza toate vicleniile antihristilor in vremea de pe urma, si demult traim Apocalipsa. Iata, tradatorii vicleni vanduti singuri se dau pe fata (https://saccsiv.wordpress.com/2016/07/13/a-facut-bine-ips-teodosie-ca-si-a-scos-crucea-de-la-gat-la-dna/), tare mi-e teama ca Dumnezeu le-a pregatit ceva foarte urat si neasteptat episcopilor apostati, in viitorul cel mai apropiat, caci stim ca Domnul a randuit sa indeparteze neghina de grau in Sfanta Ortodoxie si sa infloreasca din nou. Si unii Parinti vorbesc de moarte cumplita pentru Patriarhul nostru, de nu se va pocai. Doamne fereste, nu doresc rau nimanui, ci numai indepartarea lui si sa se faca voia lui Dumnezeu si astfel sa ne mantuim cu totii.

  Apreciază

 2. Sarut mina PARINTE TEODOT, bine ati spus, Dumnezeu sa va de-a curaj de marturisitor pina la sfirsit!?Cit de mult ne umpleti inimile noastre insetate dupa adevar.De ce nu avem asa un ierarh curajos ca sf.voastra?Probabil nu-l meritam!?!Parinte ne sinteti atit de drag ca marturisiti adevarul, mai mult nu spun cuvintele sint de prisos!!!Doamne ajuta

  Apreciază

  • Pomeniti-ma si pe mine in rugaciunile d-voastra, ca am nevoie mai mult ca de aer. Uneori am ispite care ma cam zdruncina, dar imi revin cu ajutorul Mantuitorului, al Maicii Domnului si al P. Justin…Insa cea mai mare bucurie a mea ar fi sa se ridice cat mai multi preoti uniti impotriva ecumenistilor si a tuturor vrajmasilor-tradatoriulor de Hristos si neam. Daca s-ar ridica macar un episcop din Tara !!! Dar … Domnului sa ne rugam.

   Apreciat de 1 persoană

 3. Buna replica parinte!toti se dau mari m ostenitori ai parintelui Justin, dar toti fac dupa capul lor teologie!!Apropo,va stiu de cand erati se la Ascor Iasi,erati un baiat cu mult bun simte si sf atos!

  Apreciază

 4. Vai de tinerii care vor studia de acum încolo teologia corecta politic! După studii, vor considera ca fac o fapta buna propovăduind erezia cu bună știință sau din neștiință.

  Apreciază

 5. Am deslusit adevarul toti ierarhii sint niste catelusi care asculta dresajul lui ciobotea care si el asculta la randul lui de mai marii lumesti, dar este scris in biblie nt ca voi nu sinteti din lume . Si mai scrie ca trebuie sa nu faci compromisuri cand este vorba de dogma mai bine a-ti pui un streng de gat .Dar mandria si neascultarea merg mana in mana. De ce nu intelegeti ierarhilor mandri si aroganti ca sinteti doar ca sa slujiti pentru noi si sa ne spalati picioarele asta e scopu vostru nu altul .Dar voi nu sinteti in stare de asa ceva ca vi se pare o umilinta.Noi nu avem nevoie de alt adevar adevarul al stim care este ,nu inventati altul ca nu avem nevoie este o erezie tot ce faceti in sensul asta,voi trebui doar sa aparati ce ati primit in dar prin. apostoli

  Apreciat de 1 persoană

 6. Parinte,
  Ati facut foarte bine sa va ascultati Con-stiinta si sa va indoiti de ce ati semnat.
  Acum trebuie sa ne intoarceti impatrit, cel putin mie, ca mama, si tuturor parintilor care vor mantuirea lor si a copiilor lor. POCAITI-VA, parinte, pana nu e prea tarziu!

  LUI DUMNEZEU, lui HRISTOS CEL VIU, trebuie sa Îi intoarceti inmiit. Ca sa va mantuiti, parinte! Nu faptele ne mantuiesc, ci Mila lui Dumnezeu, daca suntem in dreapta credinta.

  NU VA MAI JUCATI DE-A SINOADELE pe nervii si sanatatea noastra, ca ne-ati imbolnavit, parinte!

  Luati atitudine, dati Anatemei acest mincinos sinod si pe papa daca vreti sa va mantuiti si sa aveti respectul meu si al fratilor mei Ortodocsi! Ne putem mantui daca ne caim sincer de greselile noastre.

  Fostul mitropolit nu a mai fost primit la spovedanie de parintele lui duhovnic. Si, oricum, a pierdut stima noastra si increderea noastra. Se zice ca „cine a tradat o data, a tradat pentru penultima oara”.

  Eu cred insa in puterea spovedaniei, in sinceritatea tineretii si in faptul ca unde s-a inmultit pacatul, poate prisosi harul. Daca va ridicati din noroi.

  Apreciază

 7. Parinte, iertati interventia, dar as dori sa va intreb ceva: tineti de o anume manastire si sunteti ca monah sub ascultarea unui staret? Domnul sa ne miluiasca pe toti.

  Apreciază

 8. Parinte Teodot,
  Am fost la PETRU VODA Vara asta si m-am intristat mult. Se punea pavajul in curte, sa arate frumos, dar am simtit ca totul e pustiu. O raceala cumplita… Am fost sub epitrahilul parintelui Iustin de la 16 ani si totdeauna se simtea un duh aparte in manastire . Nu exista o USA deschida pentru credinciosi ca un duhovnic sa dea binecuvantare, sa asculte durerea oamenilor, sa II mangaie… Tot I calugarii sunt occupati … Si pe fuga. O fi intrat duhul lumesc si acolo? Atunci noi unde sa ne mai ducem? Doar mormantul parintelui primes te pe oricine, oamenii se plang doar la mormantul Parintelui Iustin, ca si cum Parintele este viu si toti ceil altii nu exista ca sunt morti…,

  Apreciază

  • Se mentin slujbele asa cum le-a lasat P.Justin. Om plin de jertfa si mila fata de popor, gata sa ii mangaie si sa-i ajute ca P.Justin, mai rar. Ei au fost generatia de aur a Romaniei. Noi suntem generatia de … plastic. Dumnezeu sa-i ajute.

   Apreciază

 9. Preoti de Mir care au semant ultimatum us pentru Teofan sunt persecutati, amenintati si li se ia Parohia fara sa fie judecati de consistoriu . Si cei care sunt appropriations ancestor Preoti sunt cremati la interrogatoriu si amentati daca mai communica cu a esti Preoti pe care Teofan II considera „rupti de biserica” . Daca nu are nimic de Ascuns, sa daca adunare a tuturor preotilor si sa se dezica de semnatura – simply, altfel cei persecutati vor deveni martiri si rupture va fi si mai mare. Deci nu are decat Doua sanse: dezicerea de semnatura sau de tron, daca se Vrea sa ramana totul in unit ate.
  Sprijiniti Preotii persecutati, nu II lasati singuri, aici sa se vada unitate !

  Apreciază

 10. Doamne ajută!

  Doresc să postez aici un comentariu care a fost cenzurat pe site-ul Saccsiv, la articolul de acum câteva zile în care acesta adresa rugămintea colectivă către cititori de a reveni la calendarul iulian, DEŞI ….nici un mare duhovnic al patriei noastre nu a sfătuit.

  Iată-l !

  Nu cred că revenirea la stilul (ceasul) vechi e soluţia.

  Cu ani în urmă, când mă aflam sub păstorirea părintelui Nichita Paşcan de la Mănăstirea Brâncoveni, Olt…discutam cu ardoare despre ecumenismul făţiş practicat de B.O.R, şi nu o dată i-am oferit dvd-uri şi alte materiale obţinute de pe internet şi nu numai.

  Din nefericire, cu toată pregătirea lor duhovnicească şi cărturărească, din dorinţa fierbinte şi sinceră de a se lepăda de erezie şi ecumenism, şi-au motivat plecarea printr-o „mărturisire de credinţă” în care anunţau că vor intra sub omoforul lui Macarie de Petra, Arhiepiscop al Athenei si al Eladei.

  Dar nici acolo nu au zăbovit prea mult …pentru că au fost nemulţumiţi de anumite aspecte ale canonicităţii sinodului, şi au fugit mai departe la Sinodul Mateiţilor, al lui Mathei de Brestena…. un sinod care s-a întemeiat secolul trecut pe seama unui singur episcop, care în mod total abuziv şi necanonic a ridicat la treapta de episcop, DE UNUL SINGUR, alţi episcopi…. invocând chipurile ICONOMIA şi POGORĂMÂNTUL.

  Acolo au scris o nouă „mărturisire de credinţă” şi s-a şi REBOTEZAT, toată ceata de la Brâncoveni ….deşi dacă-i întrebi pe ei, vor zice că de fapt acela e PRIMUL BOTEZ, pentru că botezul de la naştere nu avea validitate fiindcă atunci aparţineau de o biserică eretică, deci lipsită de Har.

  În fine, ca să scurtez ….toată povestea asta agitată, m-a intrigat şi pe mine …şi la vremea respectivă, am făcut internetul zob ca să înţeleg şi eu mai bine ce se întâmplă cu mişcarea antiEcumenistă.

  Am urmărit sub lupă toate blogurile şi site-urile sinoadelor paralele, citind discuţii interminabile în română, rusă, engleză şi nu numai ….şiii…..
  …..M-am cutremurat la propriu şi la figurat, când după aproape o jumătate de an, cu cercetări zi şi noapte, NU AM AJUNS LA NICI UN REZULTAT, atât de încâlcită este lupta ANTI-ECUMENISTĂ.

  Am tras însă câteva concluzii:
  1) Grecia şi Cipru este PATRIA SECTELOR (SINOADELOR) ORTODOXE, unele mai „ADEVĂRATE” decât altele. Care se ceartă şi se desfiinţează între ele la nesfârşit.
  Zeci şi zeci de sinoade, aidoma Hydrei şi Balaurului din basme cu 666 de capete

  2) Cu privire la capacitatea de înţelegere şi discernământ, B.O.R. este mai destupată la minte spre deosebire de alţii mai vehemenţi şi mai autoritari în ale Ortodoxiei.
  Un exemplu negativ, suficient de reprezentativ pt situaţia în care ne aflăm este …Danion Vasile, care a sărit dintr-o barcă într-alta fără să aibă vreun pic de siguranţă că ceea ce face este bine, întemeiat.
  A scuipat, apoi a lins unde a scuipat.

  Sunt conştient că părintele Cleopa nu a fost Sfânt-Sinod, dar nu cred că merita din partea lui Danion un turneu de denigrare prin ţară.

  Asemenea şi Nicolae (Nichita) Pascan ….mai întâi îl numeşte într-o predică pe Pr Iustin Pârvu ca fiind ” UN URIAŞ DUHOVNICEŞC ce acţionează în CHIP PROFETIC” , iar după câţiva ani de zile, când fuge la salata grecească a sinoadelor paralele, îl bagatelizează şi îl face şi eretic, numind B.O.R. ….ca fiind eretică.

  Unde e deci dreapta socoteală ?

  3) Pripeala i-a dus pe foştii vieţuitori de la Brâncoveni într-un exil fără nici un rezultat, şi deşi s-au întors în România acum câţiva ani (pe undeva pe la Vaslui) se află într-o derivă fără ieşire.

  4) Duhovnicii români de înaltă ţinută şi pregătire duhovnicească Arsenie Papacioc, Iustinian Chira, Ilie Cleopa, Adrian Făgeţeanu, Ioanichie Bălan, şi nu în ultimul rând Iustin Pârvu nu au sfătuit la dezbinare şi schismă, chiar dacă au recunoscut că schimbarea calendarului a fost decisă de masonerie.

  Pr Iustin Pârvu, a sfătuit chiar ca ” Fiecare să rămână în biserica unde a fost botezat !”

  5) Nu este momentul şi nici cazul să urmăm modelul falimentar al grecilor de a ne ridica Sinoade Paralele, şi să sfâşiem şi mai mult cămaşa lui Hristos.
  Sectele neoprotestante vor râde şi mai mult de Ortodocşi, deoarece au ajuns să se dezbine şi dividă asemenea lor.

  6) Dacă în blocul unde locuiesc eu, înnebuneşte un locatar sau administratorul imobilului, nu înseamnă că toţi trebuie să ne luăm tălpăşiţa ca nu cumva să fim asemănaţi sau asociaţi cu el.
  Desigur veţi spune că nu e reuşită comparaţia, pt că în materie de credinţă nu se negociază nici măcar o cirtă ….dar TOTUŞI ! Dacă preşedintele ţării o ia razna, eu trebuie să îmi părăsesc ţara.

  7) Să nu uităm că Biserica Ortodoxă din Răsărit i-a tolerat şi aşteptat pe Biserica Papistaşă Apuseană vreme de multe secole, fără să se pripească în a arunca anathema ….îngăduindu-le toate aberaţiile şi inovaţiile lor, şi în cele din urmă la 1054, tot Latinii au zbierat Anathema ….ei care erau cu musca pe căciulă, ereziarhi de primă mână.
  Deci, prudenţă…rugăciune ….şi nu uitaţi, că totul s-a săvârşit în Biserică de către Sfinţi, în special prin Sfintele Sinoade.

  8) Soluţia: fiecare să îşi găsească Doctorul (Episcop, preot, mănăstire) care lucrează în frică şi ascultare de Dumnezeu şi să-l urmeze cu sfinţenie.
  Avem acces la informaţie, la cărţi, la sfat…deci prudenţă.
  – Cine vrea să se mântuiască, cu întrebarea să călătorească.
  – Frate pe frate sfătuindu-se sunt ca o cetate întărită, iar cei ce nu se sfătuiesc cad ca frunzele (Filocalia)

  Altfel unii vor ajunge mai STILIŞTI decât cei mai bombastici stilişti ai modei pariziene, milaneze, barceloneze sau new yorkeze, etc, etc.

  DEZBINAREA, DE LA DIAVOL ESTE !!!!!!!!!!

  Doamne-ajută !!!!

  Apreciat de 1 persoană

  • „Soluţia: fiecare să îşi găsească Doctorul (Episcop, preot, mănăstire) care lucrează în frică şi ascultare de Dumnezeu şi să-l urmeze cu sfinţenie.” Doctorul sufletelor si al trupurilor ramane Domnul nostru Iisus Hristos. In rest, ascultare pana la pacat.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s