Unele precizari referitoare la conferintele Gheron Sava Lavriotul in Romania

sinod-rocor

 

Gheron Sava Lavriotul a oferit Romaniei cel mai desavarsit exemplu de marturisire ortodoxa: neinfricat si nepartinitor, a fost primul care a distrus teoria episcopocentrista (nu se sfintesc Tainele daca la Liturghie nu este pomenit episcopul), a fundamentat teologic pozitia Canonului 15 al Sinodului I-II Constantinopol (ecumenistii nu considera Canonul 15 aplicabil la situatia Creta, pentru ca nu considera ecumenismul erezie; de aceea ecumenistii se izoleaza in Canonul 13 al Sinodului I-II Const.), a lamurit problema casatoriilor mixte, a aratat primejdiile teologiei post-patristice, a rusinat teologia de carton din centrele universitare Iasi si Bucuresti, cand nimeni nu a indraznit sa vina sa poarte o discutie fata catre fata, a sarit imediat in apararea pr. Ciprian Staicu, fiind dispus sa dea marturie in fata consistoriului talharesc din Miercurea-Ciuc.

Pentru toate acestea, dar mai ales pentru ca Gheron Sava ramane un prieten drag si netemator de intrebari subtile, ii adresez urmatoarele nelamuriri :

1. „Sa nu se mearga deloc la slujbele unde se pomeneste arhiereul.” Ba sa se mearga si sa se spuna/sa se strige „Nevrednic este, Anaxios” la auzul pomenirii ierarhului cretan. Sa oferim si credinciosilor mireni (nu numai preotilor prin nepomenire) posibilitati de ingradire impotriva ereziei. Luptam impotriva ecumenismului din interiorul Bisericii, nu din afara ei. La Ierusalim, cu mult inainte de Creta si pana astazi, se aud glasurile ortodocsilor impotriva patriarhului Teofil: Anaxios!, pentru niste imbratisari pe care acesta le-a avut cu ereticii. Sa urmam pilda credinciosilor din Bucuresti, care au strigat impreuna cu ingerii din ceruri, intr-un glas: „NEVREDNIC” la pomenirea patriarhului Daniel.

Iata ce indemna in acest sens, vrednicul de pomenire IPS Augustin de Florina(20 apr 1907-28 aug 2010) : ”

„Nu sunt atât de naiv să cred că răul cu multe chipuri din societate şi din Biserică va înceta, oricât de multe predici am ţine.

Altul este scopul meu:

Prin predică, oral şi în scris, mă lupt să trezesc conştiinţa religioasă a credincioşilor şi să înţeleagă că au drepturi şi în societate, şi în Biserică. Trebuie să înveţe, spre exemplu, că au dreptul să ceară ca clericii şi mai ales episcopii să fie aleşi prin votul clerului şi al poporului.

Să înveţe că au dreptul şi datoria de a striga «nevrednic» la hirotonia unui nevrednic. Să conştientizeze că în spaţiul Bisericii creştinii nu sunt o masă mută de oi necuvântătoare, ci au cuvânt în alegerea păstorilor lor şi în administrarea Bisericii. Să înveţe că trebuie să îi combată pe trădătorii credinţei şi să se lupte pentru curăţirea Bisericii.

Creştinii laici pot încă să afurisească sinoade locale şi ecumenice, când sinoadele acestea nu exprimă adevărul Credinţei Ortodoxe.

Avem mari sinoade locale şi ecumenice care au fost afurisite de poporul credincios ca tâlhăreşti.” https://graiulortodox.wordpress.com/2017/02/15/mitropolitul-augustin-ce-altceva-mai-asteapta-sa-faca-patriarhul-bartolomeu-ca-evlaviosii-nostri-episcopi-sa-vorbeasca/

 

2. „Sa nu se faca inmormantari, cununii, botezuri la pomenitori … ” Romanii ortodocsi au trecut pe vremea Uniatiei greco-catolice prin asa ceva, oare au revenit acele timpuri? Sa nu punem credinciosilor sarcini imposibile de purtat, doar pentru ca noi le putem face cu usurinta. Si eu si p.Sava ne impartasim din mana preotilor nepomenitori, ce simplu este sa spunem “urmati-ne exemplul”, nu?

Parintii sa-si boteze singuri copiii, copiii sa-si ingroape parintii in fundul gradinii, ca pe niste caini? In Grecia (afara de Athos), sunt doar doi preoti nepomenitori (daca sunt mai multi, va rog corectati-ma). Dupa Adunarea din Creta, toata Grecia antiecumenista merge la Biserica in doar doua locuri? NU! Sa nu uitam ca toate manastirile din Athos au tradat, considerand nejustificata intreruperea pomenirii ierarhilor cretani. Sa nu uitam nici aberatia spusa de IPS Vlachos la venirea sa in Romania post-Creta: sa facem ascultare desavarsita de IPS Teofan Savu al Moldovei, pentru ca este ortodox.

De cate ori se impartasesete pe saptamana P.Sava ? Ca un fidel al impartasirii dese, de 3 ori. Cum poate sa dea antiecumenistilor din Romania exemplul Sf.Maxim Grecul care nu s-a impartasit timp de 15 ani ? Drept-credinciosii sa nu se mai impartaseasca decat atunci cand ecumenismul va fi biruit, sau din 15 in 15 ani? – pentru ca multi credinciosi antiecumenisti in aceasta situatie au ajuns, ca fugind de erezie sa se departeze totodata si de Sf.Taine.

Cum aplicam efectiv in viata crestinului teologia ingradirii oferita de Canonul 15? Ingradirea de erezie nu inseamna ingradire de Sf.Taine.

Poate gresesc, dar observ un paradox: Antiecumenistii care neaga harul in BOR opresc total credinciosii, sub pedeapsa unor grele canoane, sa mai mearga la bisericile unde se pomenesc ierarhii cretani. Antiecumenistii care NU neaga harul in BOR, ajung sa spuna in final acelasi lucru. E ca si cum doua izvoare, unul limpede si unul otravit, se unesc si curg in aceeasi albie, la un moment dat. De aceea, consider ca trebuiesc nuantate aici lucrurile si gasite solutii care sa ne deosebeasca de schismaticii din sanul nostru, de tendinte stiliste sau mateite.

Insa paradoxul este acesta: cei care neaga harul in BOR, vazand ca in final “solutia” celorlalti este identica, cu multa viclenie isi trec sub tacere “negarea” harului, preferand sa declare public ca sunt intr-un gand cu p.Sava.

3. In privinta presupusului cuvant al Sf.Nicodim Aghioritul, privitor la clasificarea Tainelor in valide, invalide si neexistente, ar fi corect si frumos (adica filocalic) ca p.Sava Lavriotul sa ne prezinte sursa si contextul acestei afirmatii cu iz iezuit.

4. Daca la conferintele din Oradea si Piatra Neamt, la intrebarea “Batrana care nu cunoaste sau nu a auzit de Adunarea din Creta, poate merge la biserica unde se pomeneste ierarhul?”, p.Sava a raspuns afirmativ – lucrand iconomia; aceeasi babuta necunoscatoare, la conferinta p.Sava de la Radeni cateva luni mai tarziu, se osandeste direct la iad, daca merge la bisericile pomenitorilor cretani. Nici Sf. Maxim Marturisitorul de la inaltimea sa duhovniceasca nu le-a spus monotelitilor ca se osandesc. Cu multa, multa frica si intristare scriu urmatoarea fraza: incepand cu Oradea si terminand cu Radeni, discursul p. Sava tinde de la echilibru spre radicalizare.

Iconomia si acrivia nu e un joc de-a alba-neagra, nu sunt greutati (masuri) pe care le punem de-a dreapta sau de-a stanga unei balante personale, de aceea sa intelegem bine cuvintele Sf. Maxim adresat ereticilor care venisera sa-l ispiteasca:
“Vrăjmaşii lui au încercat să-l facă să spună vorbe de prisos, întrebându-l astfel:
– Atunci, doar tu te vei mântui, în timp ce toţi ceilalţi se vor pierde?
Iară Sfântul Maxim, cu mare înţelepciune de la Duhul Sfânt care se odihnea întru el, răspunse:
– „Dumnezeu mă opreşte să osândesc pe cineva sau să pretind că doar eu mă mântuiesc! Acestea fiind zise, voi alege mai degrabă să mor decât să apostaziez în vreun fel de la credinţa cea adevărată şi să sufăr apoi chinurile conştiinţei.”

5. P.Sava a inghitit la conferinta de la Radeni momelala cu osandirea inselarilor “bochiste” (Arsenie Boca), “dorobantiste” (Nil Dorobantu) si “visarioniste” (Visarion Iugulescu), momeala care a fost transformata dupa plecarea sa, in pricina de rafuieli personale si accederi la putere, aducand o profunda dezbinare in tabara antiecumenista. Deja pentru unii, pe baza “cuvantului” p.Sava, nu poti fi antiecumenist veritabil decat daca nu-ti faci lepadarile de A.Boca si N.Dorobantu. Aceasta nu arata altceva decat fragmentarea fragmentelor dupa modelul stilist si propovaduirea antiecumenismului cu bata.

Nadajduiesc ca cei implicati in crearea unor false probleme teologice sa inteleaga contextul istoric dar mai ales prigoana comunista pe care “ereticii” pomeniti mai sus au patimit-o. Nici grecii si nici noi, “eroii” de acum, nu am trecut prin ateism ca religie de stat si nici prin reeducarea de la Pitesti, de aceea soarta (mantuirea) romanilor ortodocsi din timpurile de trista amintire, nu se judeca dupa intelegerea noastra de astazi. Cu atat mai mult, nu poate fi pricina de dezbinare in lupta antiecumenista, doar de partea celor care au interese ascunse.

6. Precum marturisirea ortodoxa nu sta in multimea citatelor, asa si aplicarea practica a Cuvantului Mantuitor, tine de la caz la caz, de la suflet la suflet. Sa nu ne transformam din aparatorii credintei, in osanditorii celor care nu ne urmeaza conform „regulilor”. Sa nu ne erijam cu usuratate, din pozitia de nepomenitori, de supracorecti, de neprihaniti, in niste judecatori care stabilesc cine se mantuieste si cine se osandeste. Daca nu dobandim un discernamant al Duhului, suntem deja cazuti, char daca avem dreptatea de partea noastra.

A se lua aminte la cazurile recente ale “antiecumenistilor” (SACCSIV – Vasile Vieru si compania de fanatici zelotisti) care dezbina si impart in tabere bune sau nebune, prin denigrari si zvonuri, pe preotii nepomenitori. Daca nu esti cu teologii lui SACCSIV, esti impotriva lor. Si daca esti impotriva lor, sunt indreptatiti sa-ti toarne cisterne de laturi in cap. Dupa capul lor, preotii pomenitori antiecumenisti sunt cei mai mari tradatori. Este intristator sa vad cum p.Sava ne-a oferit o ascutita sabie a cuvantului, pe care care unii ca SACCSIV – Vasile Vieru si clericii care stau in spatele sau, o folosesc pentru a spinteca inimile celor pe care ei ii considera indezirabili.

7. Este bine ca P.Sava reafirma ca Tainele sunt valide in Biserica Ortodoxa Romana, chiar daca si la aceasta ora unii dintre faimosii antiecumenisti nepomenitori, in umbra sau pe fata, neaga sfintenia acestora.

In acest sens, aduc in discutie Sinodul ROCOR alcatuit din 40 episcopi adunati la Skitul Schimbarea la Fata, Mansonville, Canada, 28 iulie/10 august 1983, Sinod care a dat anatemei ecumenismul dimpreuna cu ecumenistii:

“Celor ce atacă Biserica lui Hristos învăţând că Biserica Sa este împărţită în aşa-zise ”ramuri” ce se deosebesc în doctrină şi în felul de viaţă, sau că Biserica nu există în chip văzut, ci va fi alcătuită în viitor când toate ”ramurile” – sectele, denominaţiunile şi chiar religiile – vor fi unite într-un singur trup, şi care nu deosebesc Preoţia şi Tainele Bisericii de cele ale ereticilor, ci spun că botezul şi euharistia ereticilor sunt valabile pentru mântuire; prin urmare, celor ce cu bună-ştiinţă (constient) sunt în comuniune cu aceşti eretici mai-nainte-pomeniţi sau celor ce susţin, răspândesc sau păzesc erezia lor ecumenistă sub pretextul dragostei frăţeşti sau al presupusei uniri a creştinilor despărţiţi, ANATEMA!”

“The anathema we have proclaimed is de jure a manifestation of a purely local character of the Russian Church Abroad, but de facto it has immense significance for the history of the universal Church, for ecumenism is a heresy on a universal scale. “ (Translated from the Russian from Orthodox Observer, No. 58, April 1984).
http://orthodoxinfo.com/ecumenism/ecum_anath.aspx

Pentru cei care inca nu stiu, in septembrie 2006, Sinodul episcopilor ROCOR a reconfirmat anatema din 1983, ca facand parte din actele de comuniune canonica cu Patriarhia Moscovei.
http://www.bostonmonks.com/pdfs/AnathemaText2000.pdf

Totusi, p.Sava Lavriotul considera ca in Biserica Ortodoxa din Romania si Grecia, pana si dupa Adunarea ecumenista din Creta din 2016, mai este har si Tainele sunt valide, desi inca din 1983 a existat un Sinod care legal si corect a anatematizat ecumenismul in forma lui “pura” si actuala.

La conferinta din Bucuresti, i s-a adresat aceasta intrebare p.Sava, intrebare la care din pacate, poate din pricina proastei traduceri, nu a raspuns.

De vreme ce episcopii cretani se afla vadit sub anatemele celor 40 de episcopi ai Sinodului ROCOR din 1983, de ce p.Sava considera totusi ca este necesar intrunirea un viitor Sinod pentru a pune la colt ecumenismul contemporan? Rog a nu se invoca drept raspuns vicii de procedura sau limite teritorial-canonice. A se vedea textul in engleza si linkurile de mai sus.

In acest context, in care Teoria ramurilor si Teoria bisericilor nedepline au fost anatematizate de Sinodul episcopilor antiecumenisti in 1983, ce soarta (tarie) poate avea un viitor sinod local, care va face acelasi lucru (va anatematiza ecumenismul+ecumenistii)?

Nu ne putem trezi ca primim la pachet, odata cu anatema episcopilor ecumenisti, si legiferarea lipsei harului in Biserica Ortodoxa din Romania si Grecia? Ne intoarcem la paradoxul actual, in care antiecumenist pur inseamna-dupa unii-sa scuipi ortodox pe poza pr. Arsenie Boca.

Nu ne putem trezi cu un viitor sinod care sa ne ofere ceea ce ne dorim cu totii (anatemele), dar in spate sa fie imixtiuni politice (mana lunga a Rusiei prin Ucraina) care sa arunce in haos credinciosii din BOR si BOG? Am primit marturiile unor credinciosi, care spun despre duhovnicii lor antiecumenisti din Moldova, ca sunt trecuti pe listele viitorilor mitropoliti ai viitoarelor biserici paralele “cu har” din Romania.

Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte..

Anunțuri

213 comments

 1. In ziua de azi cine a scăpat definiv de cip înseamnă că s-a rugat curat și mult la Hristos-Domnul….Daca nu ai card (drac citit de la stânga spre dreapta) in ziua de azi ești considerat „nebun”. Grea ispita avem că nu sti cum sa te aperi in fata familiei care are evlavie la cip ,card.

  Apreciază

 2. Întocmai că Părintele tea sfătuit de bine, însă eu team întrebat din ce zonă a țării ești că sa ați dau detalii de Pr Antiecumenist și să te sfătuiască de pașii pe care trebuie urmați, sub nici o forma nu ai ce căuta la pr ecumeniști, și pomenitori de eretici, ai pilde in acest sens în scrierile SF PĂRINȚI, în special al SF Maxim mărturisitorul, dar și al PĂRINȚILOR Contemporani precum: Iustin Pârvu, Paisie Aghioritul, Arsenie Papacioc, Adrian Fageteanu și mulți alții, în ceea ce privește diaspora ce este aici în țară, dar ce este acolo, iar de te afli acolo evita cât poți a intra în contact cu ei, eu ți-am cerut adresa de mail că sa ați dau mail sau telefon ale părintelui Staicu sau Claudiu întrucât nu pot da public fara consimțământul lor, bineînțeles că mai sunt și alți dar de ei nu știu prea multe, însă te îndrum sa intri pe blogurile lor ortodoxiamarturisitoare.wordpress.com al Părintelui Claudiu și prieteniisfefrem al părintelui Staicu,

  Apreciază

 3. Aloo diaspora, pt cei ce intra și întreabă dacă sa mai meargă la ,, slujbele” apostatilor personal i-aș întrebă, fraților ce căutați la aceștia?! Și îmbrăcați la costume populare?!, Iatai ce fac la lumina zilei, bine aici mă refer la cei ducatori degeaba la biserica care sunt supermarketuri, din sumedenia de exemple iatai ce fac aceștia ci nu de ieri de azi ci de multă vreme
  Ia serafim joanta http://www.mitropolia-ro.de/index.php/stiri-din-2016/1021-hramul-parohiei-romanesti-din-roschneim
  ,,Hramuri” prin papistasi și luterani http://www.mitropolia-ro.de/index.php/stiri-din-2016/1013-parohia-din-traunreut-si-a-sarbatorit-sfintii-ocrotitori ce ,,sfinți ocrotitori” o mai fi și aceia, numai ei știu!
  Și in fine tot din sumedenia de exemple iată ce face Iosif de la Paris http://m.evz.ro/ultima-intalnire-cu-monica-lovinescu-801177.html
  Acum trageți și voi concluziile

  Apreciază

  • Să înțeleg, că ești din Timiș, că de acolo provine Danutz de la patriarhie, intradevar dacă ești din Banat chiar nu ai unde merge acolo, nustiu cum o fi la bisericile sârbești daca și aceia pomenesc pe irineu de la Belgrad, că și acela a semnat cu ambele mâini la creta insa la sârbi au fost și ierarhi anti sinod cretan

   Apreciază

 4. Ma iertati Parinte,iar va plictisesc:
  1-n.ati raspuns intrebarii clare a Corinei:
  14 FEBRUARIE 2017 LA 14:59
  Daca Parintele Sava spune ca tainele lucreaza dar sa nu ne apropiem de ele , atunci pentru cine se preschimba vinul si painea? pentru cine se sfinteste apa? pentru nimeni? mi se pare lipsit de sens ce spue nu am intalnit la Sfintii Parinti sa spuna asa….ma iertati si Domnul sa va aiva in paza!
  2-la fel,nici lui Adrian nu i.ati rasp: 15 FEBRUARIE 2017 LA 7:13
  Ne putem spovedit și împărtășii la preoți pomenitori? P.Ciprian ce zice? Tot că Pr Sava? Sper sa nu se creeze confuzie că atunci nu-L mai vedem pe Dumnezeu.
  Imi pare bine pt.dvs.si pt.toti cei care se pot impartasi la preoti nepomenitori;ma doare sufletul pt.milioanele care n.au aceasta bucurie;stiu ce.a facut duhovnicul meu,Dumnezeu sa.l ierte si sa.l lumineze,sint nerabdatoare sa vina Pr.Ciprian,dar marea problema inca ramine,pt.ca doar o data pe an sa ma pot impartasi,atita timp cit exista har in biserica ns.,iar semnatarii cretani inca n.au fost caterisiti(asa cum din 1902 n.a fost caterisit nici un preot ecumenist,timp in care toata lumea s.a impartasit)mi se pare,asa cum sp.”Romanasul”,ca se joaca dracii cu mintile si inimile noastre!
  TOTUL a pornit de la declaratia Pr.Sava si nu mai comentez,ca sint deja intrigata de usurinta cu care a sp.ca ceilalti(milioane!!!)se osindesc.
  E si ridicol doar sa ne gindim ca se poate ca milioane sa se impartaseasca la doar …15 preoti nepomenitori!
  Spuneti ca vor mai apare,dar daca la noapte este un cutremur si murim cu refuzul de a fi primit Sfintele Taine,ne puteti spune unde ne vom duce?
  Vom ajunge oare in Fata lui Dumnezeu sa.I putem explica cum ca Pr.Sava ne.a spus…?
  Intr.adevar,cu ajutorul lui Dumnezeu sper sa vina Pr.Ciprian,dar,in situatia mea,care v.am explucat.o,ce sa fac,sa astept,daca.mi da Dumnezeu zile,inca un an sau mai mult ca sa ma pot impartasi?
  Va rog sa ma iertati si sa va puneti in situatia majoritatii neputincioase,inconjurati de preoti ecumenisti,asa cum au fost de fapt de peste o suta de ani(doar eu n.am stiut).
  Tot dvs.spuneti”vederea lui Dumnezeu depinde de curatia inimii si de Dreapta Credinta”;eu din raspunsul acesta cred ca va referiti la o spovedanie sincera,deplina,iar ce priveste Dreapta Credinta,fiind botezati ortodox,sintem in Dreapta Credinta toti cei ce dorim cu ardoare sa ne impartasim,deci pina la caterisire ne putem impartasi.
  Inca o data va multumesc pt.tot,dar intrebarea mea cuprinde perioada de dupa plecarea Pr.Ciprian,adica postul Sf.Apostoli Petru si Pavel,postul Adormirii Maicii Domnului….samd.,fiind sigura ca Parintele nu se va putea deplasa de patru ori pe an.

  Va rog sa ma iertati ca va plictisesc pe aceeasi problema vitala.
  Multumesc,
  Doamne ajuta!

  Apreciază

  • P Sava a zis foarte corect, el s-a bazat pe Pidalion (se poate gasi pe net), de ex., pe pagina 62 este tilcuirea canonului 46 apostolic (TAINELE ERETICILOR NU SUNT TAINE): „Poruncim să se caterisească episcopul sau presbiterul care a primit (ca valid) botezul ori jertfa (euharistia) ereticilor. Căci ce fel de împărtăşire (înţelegere) are Hristos cu Vcliar? Sau ce parte are credinciosul cu ne­credinciosul? (II Cor. 6,15).”, in fel urmator: „…Ci si sfantul Leo in Epistola catre Nichita zice: ‘Nici un eretic da sfintenie prin taine.’ Iar Ambrosie in cuvantul cel pentru cei ce se catehizesc, zice: ‘Botezul celor rau cinstitori de Dumnezeu, nu sfinteste.’ …” – gasiti si cititi singuri cartea.

   Apreciat de 1 persoană

   • Canonul apostolic a fost scris mult mai inainte de nasterea ereziei latinilor si chiar a arienilor, deci se refera la orice fel de erezie inclusiv la cea cretana. Eu tot as vrea ca in BOR sa fie Sfinte Taine valide dar nu e asa – asta a si demonstrat P. Sava: la arhierei ecumenisti tainele nu mai sunt valide caci canonul 46 a intrat in vigoare automat si pentru ei. Dar mai este la mijloc mila lui Dumnezeu (iconomia) care totusi sfinteste pe cei care primesc taine de la ecumenisti (mai ales copiii, oamenii simpli) si ii mai pomenesc dar care nu constiintizeaza erezia pentru ca ea este foarte bine mascata.
    Dar daca cineva intelege in ce consta erezia dar totusi primeste tainele lor sau ii pomeneste, acela nu se lumineaza dar se osindeste.
    Pilda: Era o data o fata foarte frumoasa, pe care o chema Eclesia. Ea s-a dus intr-o zi in padure unde a muscat-o sarpele in mina dreapta. Biata fata s-a gindit: „Ma duc repede acasa si acolo cineva ma va ajuta”. Dar ea nu a reusit sa ajunga acasa si a murit pe drum ca veninul s-a raspindit in tot corpul ei si a ajuns si la inima. Peste scurt timp o gasit-o vecinii si a plins-o zicind: „Ce prostuta mai era – putea usor sa scape de moarte daca isi lega strins mina muscata cu o batista ca sa opreasca raspindirea veninului si ajungea pina acasa, dar nu o facut-o”.

    Apreciază

 5. parinte profetia P Argatu legata de legea homosexualitatii care spune ca Romania va fi ocupata,s o referi la ceea ce a zis P Arsenie Boca de rusi bulgari si unguri?

  Apreciază

 6. Multumesc si am inteles.
  Referitor la acea parohie,numai ortodoxa nu este…..fara icoane,fara covoare dar cu patratele (alb-negru)masonice;si la München a sfintit un fel de biserica mondiala
  http://basilica.ro/duminica-22-septembrie-2016-un-nou-locas-de-cult-romanesc-va-fi-sfintit-la-munchen/
  Dupa cum se vede „munceste cu rîvna”;Dumnezeu sa.l lumineze pe el si pe toti ratacitii!
  Multumesc pt.”sapuneala”,m.a trezit dar tot indurerata sint.
  Parinte,va rog,de mii de ori iertare,ca v.am ametit cu aceleasi intrebari!
  Dumnezeu sa va miluiasca!

  Apreciază

 7. @Mihai
  Multumita monahului Teodot,il asteptam pe Pr.Ciprian.
  Va multumesc pt.toate intentiile si sfaturile bune.
  Daca stiti ceva din Bucuresti,ar fi o minune si o bucurie.
  Doamne ajuta!

  Apreciază

  • Am crezut că ești din județul Timiș că intrun comentariu mai sus ai spus că ești de unde este ,, patriarhul” danutz, căci acesta provine din județul Timiș, eu inca nu am întâlnit în București Pr nepomenitori, ba mai mult la o serie de parohii am văzut că deja sunt amplasate ,, icoane” renascentiste ce-i drept câte 1-2 sa nu se bage de seamă , anunțuri și reclame cu ,, pelerinaje” în țări eretico-apostata sectare cu participări la ,, slujbele” acestora, însă cel mai apropiat pr nepomenitor cunoscut de București este Pr Claudiu Buza din Urziceni care este la aproximativ 50de km de București și de poate merge cu microbuzul de la autogara obor și care sunt ft dese

   Apreciază

 8. Nu stiu Parinte Teodot cat de autentica este traducerea(la Dogmatica Sf Iustin)…Daca o sa pun mana pe ea o sa va spun…Stiu doar ca din 2011 s-a muncit numai pentru primul volum, folosindu-se de 3 limbi pentru a se putea traduce in romana: sarba, elina si slavona.

  Apreciază

 9. @Mihai
  Multumesc pt.informatie,oricum voi lua legatura cu dinsul -are blog:ortodoxiamarturisitoare(am vz.un Mihai care chiar ieri a postat de la danielvla)
  Sa cititi neaparat despre PROIECTUL BLUE BEAM,cate a fost deja experimentat de doau ori in N.Y.anul trecut:prima data au reflectat Sfinta Cruce pe cer chiat deasupra Impire States Building,iar a doua oara chiar pe Mintuitorul!deci se pregatesc pt.acele vremuri descrise in Apocalipsa unde Sf.Apostol Ioan Evanghelistul ne atentioneaza sa nu privim la cer!!!
  Rog toata lumea sa citeasca(l.am postat,dar il m.dau ca sa nu cautati)si sa raspindeasca pt.ca traim intr.adevar vremuri apocaliptice,cum de fapt se vede.

  http://www.secretulcunoasterii.ro/o-ipoteza-bulverseaza-omenirea-blue-beam-simularea-venirii-salvatorului-universal-video/

  http://www.secretulcunoasterii.ro/adevarul-va-fi-spus-in-curand-guvernele-lumii-se-pregatesc-deja-misterul-marilor-albi-a-fost-descoperit/
  Imi pare rau ca deocamdata nu gasesc filmuletul pe youtube,dar il voi cauta si.l voi publica.

  Dumnezeu sa ne pazeasca si Maica Domnului sa ne acopere!

  Apreciază

  • Pentru ca nu a fost la Creta si a condamnat sinodul talharesc de acolo. Desi bine ar fi fost nici sa nu-l primeasca pe blestematul de papa. Totusi, ramane inaintea tuturor patriarhilor cu Ortodoxia. El si cel al Bulgariei, ma gandesc … pana acum.

   Apreciază

 10. @ Nevrednica

  „… prin urmare, celor ce cu bună-ştiinţă sunt în comuniune cu aceşti eretici mai-nainte-pomeniţi sau celor ce susţin, răspândesc sau păzesc erezia lor ecumenistă …”

  S-ar putea ca Tainele sa mai fie valide pentru cei care nu cunosc realitatea ereziei ecumeniste din Biserica. Asa se pare ca ar reiesi din textul ANATEMEI date in august 1983.

  ANATEMA data de Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei, in august 1983, iscalita de toti episcopii, spre a fi mereu adaugata la sfarsitul anatemelor insirate in “Credinta Ortodoxiei”, praznuita in prima Duminica a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei.

  „Celor ce atacă Biserica lui Hristos învăţând că Biserica Sa este împărţită în aşa-zise ”ramuri” ce se deosebesc în doctrină şi în felul de viaţă, sau că Biserica nu există în chip văzut, ci va fi alcătuită în viitor când toate ”ramurile” – sectele, denominaţiunile şi chiar religiile – vor fi unite într-un singur trup, şi care nu deosebesc Preoţia şi Tainele Bisericii de cele ale ereticilor, ci spun că botezul şi euharistia ereticilor sunt valabile pentru mântuire; prin urmare, celor ce cu bună-ştiinţă sunt în comuniune cu aceşti eretici mai-nainte-pomeniţi sau celor ce susţin, răspândesc sau păzesc erezia lor ecumenistă sub pretextul dragostei frăţeşti sau al presupusei uniri a creştinilor despărţiţi, ANATEMA!”

  Apreciază

  • Cei care stiu, nu se vor impartasi din mainile ecumenistilor-semnatari la Creta. Toti au semnat : si cei care au fost si ceilalti. Nici de la preotii ecumenisti pe fata. Bine ar fi sa dea P.Sava textul clar si contextul Sf.Nicodim Ag….cu aceasta clasificare a tainelor.

   Apreciază

   • Da Parinte, numai ca trebuie sa fim atenti…Uciderea unui sfant, nu este o reusita a celor ce l-au ucis, ci o ingaduinta a lui Dumnezeu de a-l ucide pe sfant…Toti sfintii sunt ucisi de vrajmasii lor cand in lupta se ating de trup..Insa aceasta ucidere aduce cunostinta invierii..De aceea, crestinismul autentic inseamna o mucenicie in mers…Exista mucenicia in mers, si mucenicia totala…Mucenicia in mers este aceea despre care Apostolul spune: Caci pentru Tine suntem omorati toata ziua, socotiti am fost ca niste oi de junghiere (Romani 8-36).

    Apreciază

   • Sa nu uitam parinte TEO e doar un intermediar. Fix la UN AN dupa ce PARINTELE vrednic de pomenire ARH. IUSTIN PARVU a plecat la ceruri dupa ce a primit in dar o proteza radiata de sold la ultima temnita unde s-au gasit sfirsitul peste 3000 de preoti ADEVARATI(MARTURISITORI) nu ca astia cu coada intre picioare.. Chipurile tinea de capu lui POST NEGRU PESTE AN si s-a nenorocit STOMACUL. DOMNUL SA NE LUMINEZE. AMIN.

    Apreciază

 11. @Sluga netrebnica.

  Multumesc,explicatie f.clara.
  Ma gindesc ca retinerea dureroasa de la impartasanie,ne ajuta sa dobindim si smerenie.
  Dumnezeu sa ne ierte si sa ne intelepteasca!

  Apreciază

 12. Parinte Teodot in legatura cu anathemele date de Soborul Pravoslavnicilor Monahi , Preoti si Mireni rusi din Muntele Athos sa stiti ca sunt valabile si pe acest pamant si sunt valabile oriunde peste tot in lume.
  Biserica lui HRISTOS ESTE UNA SFANTA SOBORNICA SI APOSTOLICA BISERICA SAU DUPA CUM SPUNE CREZUL NICEEAN pe care il marturisim CRED INTR UNA SFANTA SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA BISERICA .
  CINE VREA A RAMANE IN ACEASTA BISERICA A LUI HRISTOS ADICA IN CORABIA DE SALVARE DE DINAINTEA POTOPULUI TREBUIE SA NU CADA SUB ANATHEMELE ACESTOR VREDNICI PARINTI .
  Va mai aduc aminte si faptul ca Parintele Ardrian Fageteanu , Martir si Parinte Sfintit din temnite comuniste a profetit despre lupta cu ecumenistii cum ca” rusii le vor veni de hac”.
  Asa ca spuneti cinstit si curat CUM STAU LUCRURILE …pentru ca DREAPTA MANIA DUMNEZEIASCA VA STERGE TOT CE ESTE spurcaciune si tot ce este antihristic .
  Sincer sa va spun imi doresc sa intru intr o Biserica Orthodoxa , acolo unde Sfanta Liturghie se savarseste dupa cum este si randuiala cea intru HRISTOS ESTE ORTHODOX si nu cea a a lupilor in piei de oaie care mincinosi sunt de dupa sinodul talharedc de la Creta
  Gandi ti va numai atat Mila si Harul lui DUMNEZEU nu este la nesfarsit peste cei care il batjocoresc si rastignesc a doua oara cum o fac indracitii de ecumenistii si eretici .
  Asa ca toti cu mic cu mare de la vladica la opinca sa caste bine ochii la aceste anatheme date in fata CRUCII BIRUITOARE pentru ca se vor implini asupra celor cazuti sub aceste anatheme si nu vor avea acuza sau iertare ca nu au stiut .
  Cum Botezati sunt in Numele Sfintei Treimi Intr una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica tot asa si cei care care s au lepadat de HRISTOS ESTE ORTHODOX lepadati vor fi cu toata erezia si cu tot cu semnul fiarei luat asupra lor fie pe acte , fie pe corp.
  Luati la modul cel mai serios aceste anatheme date de pravoslavnici intrucat CUVANTUL SFANT NU ESTE TOCMEALA SI NICI DESERTACIUNE.
  DOAMNE AI MILA si de noi cei de pe urma.
  Amin.

  Apreciază

 13. Intamplari socante la conferinta pr Constantin Necula la Radauti: Informatii venite din interiorul acestor conferinte spun ca sunt instruiti preoti care sa fugareasca pe oricine ar avea intentia de a distribui sau ar zice ceva impotriva ecumenismului. Nu se da voie sa se puna intrebari la microfon ci doar intrebari scrise . Niste credinciosi care s-au dus la conferinta, au fost bruscati de catre un preot si de directorul Casei de Cultura Ovidiu Foca, pe motiv ca dadeau o brosura gratis in care este prezentat pericolul ecumenismului. Acesti doi indivizi, directorul si cu preotul, l-au prins de maini pe unul din frati, au vrut sa ii fure telefonul si obiectele care le avea in mana, ba mai mult au vrut sa bage mana in buzunar. Toata scena asta a fost vazuta de mai multi oameni. Preotul era foarte nervos, vrand sa il si loveasca pe unul din crestini si tipa intruna ca sunt un grup de ”sectari” care ii tulbura pe oameni si le vorbeste despre sinodul din Creta. Crestinii iesind afara din Casa de Cultura, preotul i-a urmarit, nici afara nu erau lasati in pace, spunandu-le ca azi sa nu dea la nimeni nici o brosura si sa nu vorbeasca nimic de ecumenism, iar daca vor da brosura el anunta politia.

  https://invataturilesfintilorparinti.wordpress.com/2017/02/19/feriti-va-de-hristosii-mincinosi-si-de-slujitorii-satanei/

  Apreciază

 14. http://www.foxnews.com/politics/2017/02/17/lawmakers-probe-us-funding-for-soros-groups-left-wing-causes-in-europe.html

  Activitatile lui Soros intra in atentia Congresului SUA. Nu este prea mult, dar conteaza!

  Intre minutele 8-16, apare un clujean, care ne arata masura „civilizatiei evoluate” de care dispun ei, spre deosebire de toti ceilalti romani. In imagine, apare si o pagina in care se vede un citat al „renumitului” primar al orasului, Boc, unde acesta face referire la o „sfidare la adresa Transilvaniei”, ceea ce reprezinta o afirmatie perversa, menita sa incite la dezbinare intre romani. Clujul, nu inseamna Transilvania, ci un oras din Romania.

  Aici, aflam ca minunatul tineret vrea sa arate ca este diferit de societatea traditionala – parinti, bunici, mediu rural si psd – si ca vor sa faca parte dintr-o „societate europeana manierata”.(?!)
  Cu alte cuvinte isi urasc obirsia, nu au identitate, dar isi doresc una straina de tara, cultura si traditiile romanilor, care exista numai in imaginatia lor, asta ca sa vedem, daca cineva mai avea vreo indoiala, ca nu au nici cel mai mic simt al realitatii. In starea in care se afla, acestia sint exact oamenii de care are nevoie elita pt introducerea noii ordini mondiale. Ei pot fi tortionarii de miine, demni urmasi ai lui Turcanu. Mediile sociale au permis reluarea si reintroducerea revolutiei culturale maoiste la un nou nivel. Intoleranta, refuzul dialogului, amenintarile la adresa celor care nu sint de acord cu ei si cererile de arestari si condamnari la gramada, sint dovezi suficiente in acest caz.
  Umberto Eco descrie deasemenea impactul acestor “retele de reeducare”: „Reţelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivităţii. Erau imediat puşi sub tăcere, în timp ce acum au acelaşi drept la cuvânt ca şi un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”
  De vazut sint primele 9 minute si ultimile 8, cind un om mai in virsta spune despre ce este vorba. Discutiile dintre moderatoare si invitatii ei sint irelevante.
  Nicolae Iorga a spus ca „Boala de care suferă societatea românească e lipsa de caractere”. Nu poate fi infirmat nici astazi!
  In privinta unui nou razboi mondial, numit al 3-lea, se poate spune ca pregatirea lui a inceput in 1963, odata cu asasinarea lui Kennedy. Crizele economice succesive, incepind cu 1965, schimbarea legilor privind emigratia in SUA, revoltele tineretului din anii 60, conflictele locale din diferitele zone ala planetei, desfintarea estului in 90, alcatuirea U.E. si implicit actiunile pt distrugerea statelor nationale, inclusiv prin diluarea demografica a acestora, sint etape pregatitoare care au fost deja parcurse. Acum, motivele sint vizibile, ca si pregatirile partilor care pot intra in conflict. In caz ca trebuie, mai exista o arma, iar aceasta este data de defectele sistemului economic, care permit folosirea acestuia ca arma de distrugere efectiva a statelor, inclusiv printr-un razboi civil sau de impingere a acestora intr-un conflict armat. La aceasta ora exista absolut toate optiunile si orice este posibil. U.E. atit de draga romanilor este condamnata la desfintare, distrusa de mult iubita Germanie si mult prea capabilul popor german, iar partea tragi-comica este ca, desi toate statele se pregatesc pt o astfel de alternativa si nu tin secret acest lucru, la noi, nu intereseaza pe nimeni acest aspect, pt ca se judeca in eternitati.

  Apreciază

 15. Anathema sunt nu numai minciuno episcopii semnatari in Creta anathema sunt si cei care ii urmeaza , adica preotii si mirenii.
  Intreaga turma care asculta de minciuno episcopi cade sub anathema.
  Spune ti cinstit si curat ADEVARUL la popor , Monah Teodot ca raspundeti pentru invatatura gresita …si nu il duceti pe calea pierzaniei .
  Ci macar sa se mantuiasca prin Marturisirea Cea Dreapta si prin lupta impotriva fiarei ecumeniste si impotriva omului rosu ca este luota impotriva lui antihrist.
  CACI A FOST DESTUL AMAGIT SI IN SELAT de lupii in piei de oaie .

  DOAMNE AI MILA si de noi cei mai de pe urma
  Amin.

  Apreciază

 16. Parinte Teodot, tot respectul pentru ravna dumitale, insa ai grija ca duci pe multi la pierzare! Duhul razvratirii, al neascultarii si al invrajbirii ortodocsilor pentru nepomenirea episcopilor nu vine decat de la dracul! Daca canoanele astea pe care tot le invocati le tineti cu sfintenie, mai ceva decat dogmele, de ce nu aplicati TOATE canoanele lasate de parinti la viata crestina pe care o duceti?! Tare ma indoiesc ca Sfanta Impartasanie e luata de multi dintre razvratitii crestinti ortodocsi romani impotriva canoanelor Bisericii! De ce aplicati iconomia la unele canoane si acrivia la altele?!? Mare dreptate avea Mitropolitul Ieremia al Gortinei in ultima sa predica…

  Apreciază

  • Nu stii ca este ascultare rea si neascultare buna ? Hai sa ascultam de arhierei si sa zicem ca la Creta a fost un mare succes si o sa vezi unde ajungem : la iadul ereticilor. Intreruperea pomenirii este indreptatita, macar fara tam-tam si tot e ceva. A nu spune nimic sau a zice ca toate au fost in regula la Creta, nu ne face partasi oare ereziei ecumenismului ?

   Apreciază

 17. Iertati-ma, Parinte, despre cine este vorba in randurile de mai sus? Cine opreste oamenii sa mearga la biserica? Nu am inteles din context.

  M-am tot gandit la tainele valide si invalide. Cu privire la cele inexistente e clar: nu exista. Cand a avut loc procesul Parintelui Ciprian, Parintele Sava a mai dezvoltat o data tema acestor categorii. N-am reusit sa revad acele clipuri, insa cred ca atunci am inteles ca cei care nu sunt in tema cu sinodul consuma Sfanta Impartasanie si are efect, iar pentru noi, cei care stim despre ce este vorba, tainele raman invalide, atata timp cat noi spunem intr-un fel, dar facem invers. Adica nu lucreaza tocmai pentru ca atunci cand ne-am impartasi acolo unde noi credem ca sunt savarsite abateri, ne-am duce la impartasit precum fariseii. Adica nu penalizam in niciun fel acele greseli si ne facem ca nu s-a intamplat nimic. Si tocmai de aceea e bine sa ne convingem mai intai ca preotul care ne spovedeste sau ne impartaseste nu este de acord cu hotararile de la sinod, ca sa nu mergem in van sa ne impartasim, chiar daca teoretic suntem pregatiti. Poate ma insel. Nu vreau sa deznadajduiasca nimeni, sau sa influentez pe cineva. E bine sa se tina cat mai curand acea sinaxa, unde sa fie expuse clar motivele pentru care acest sinod a fost pagubitor pentru Ortodoxie si ce se mai poate face concret.

  Apreciază

 18. Mananca si el un grau intreg sau feliata alba cu cartofi . da si a prins smekeria . daca mai baga si un touali ai vin mai mulrte idei din canapea. Pai si cam asta se intampla le ia curajul la caldicei

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s