Texte introduse fraudulos de zelotisti in scrierile Sfintilor Parinti. Erorile teologice ale Pr. Hariton Karyotul din Athos

Sfantul Iustin Popovici isi exprima ingrijorarea cu privire la pregatirile viitorului Sinod panortodox inca din 7 mai 1977 : „

„Biserica noastra sarba sa se retina sa participe la pregatirile pentru „sinodul ecumenic”, si de buna seama, sa se abtina sa participe la sinod. Caci, Dumnezeu sa nu ingaduiasca ca acest sinod sa vina si sa treaca, ca sa se astepte de la el un singur rezultat: schisme, erezii si pierderea multor suflete.

Analizand problema din punct de vedere al experientei apostolice si patristice si istorice a Bisericii, un asemenea sinod, in loc de vindecare, va deschide rani noi in trupul Bisericii si va ridica in fata ei probleme noi si nenorociri noi.”

http://www.sfantulpolicarp.com/Cleopa/ecumenism/e26.htm

In urma sinodului talharesc de la Creta, de cateva luni, a aparut pe net o informatie precum Sf.Justin Popovici ar fi intrerupt pomenirea Patriarhului in ultimii 9 ani de viata, in urma aderari BOSarbe la CMB. Am cautat sa vad daca aceasta informatie este adevarata si am gasit urmatoarea marturie a unui monah roman, care a stat cateva luni in Serbia si acolo s-a intalnit cu ucenici ai Sf.Justin Popovici : „

 Iata ce-mi scrie … :
” … monahul
21:35 (Acum 10 ore)

către mine
Mie mitrop. Amfilohie Radovici mi-a spus că niciodată (Sf.Justin Popovici, n.n) nu a întrerupt pomenirea, deşi ei, ucenicii, l-au rugat să facă asta, şi le-a spus: Vedeţi-vă de studiile voastre şi de viaţa monahală. Aceasta este crucea mea şi lupta mea, iar Biserica nu e cu nimic vinovată.” Asadar, afirmatia ca Sf.Justin Popovici ar fi intrerupt pomenirea Patriarhului, este o minciuna. Cu ajutorul lui Dumnezeu, poate vom gasi si prima sursa a acestei minciuni de pe net.

Una din ereziile aparute dupa sminteala din Creta o stim cu totii, este ecumenismul, panerezie legiferata. Sf. Iustin spune „schisme, erezii si pierderea multor suflete”, folosind pluralul. Si care sa fie oare noile schisme ? Voi incerca sa deslusesc acest lucru in continuare.

Reluand citirea unor texte patristice prezentate de siturile si brosurile zelotiste, privind pozitia Sfintilor fata de episcopii eretici, mi-a sarit in ochi potrivirea “perfecta” cu situatia actuala. Asa ca am inceput sa fac cateva verificari. Sa fie oare o lucrare a Proniei Dumnezeiesti ?  Oare acesti Sfinti Parinti chiar au scris cu mana lor asa ceva ? Iata ce am gasit :

UNELE CITATE PATRISTICE, FOLOSITE CA DOVADA SUPREMA DE CATRE SITURI, PREOTI SI CREDINCIOSI IN ARGUMENTAREA NEPOMENIRII SI IMPARTASIRII SPRE OSANDA, NU EXISTA NICAIERI IN OPERELE SFINTILOR PARINTI. Cine confunda Adevarul cu citate inventate (sau scoase din contextul istoric), zideste de fapt o noua teologie post-patristica, aflandu-se in mare inselare.

Am cautat la Sf.Ignatie Teoforul urmatorul text :  ”Un episcop care a devenit eretic nu mai este episcop, dar dacă credincioșii continuă să-l considere pe el episcop ortodox, dacă continuă să vină la slujbele din bisericile ce îl pomenesc pe el, să primească “darurile” sau „binecuvântările” lui, atunci vor cădea cu toții în afara Bisericii.”

Am ramas surprins cand am aflat ca … NU EXISTA ACEST TEXT  IN CELE 7 EPISTOLE ALE SF.IGNATIE TEOFORUL !!! Aici sunt toate volumele din ciclul Parinti si Scriitori Bisericesti (PSB) traduse din greaca si latina in romana, iar Epistolele Sf.Ignatie Teoforul se gasesc la  pag 145-pag199 .

https://archive.org/stream/Psb-ColectiaParintiSiScriitoriBisericesti/01ScrierileParintilorApostolici#page/n171/mode/2up/search/pagina+145.

Aceasta este intreaga opera a Sf.Ignatie Teoforul : 7 Epistole. Sfantul Ignatie Teoforul-copilul din Evanghelie luat in brate de Insusi Hristos, dandu-l Apostolilor drept exemplu de smerenie, a fost martirizat la Roma la anul 107 de catre imparatul Traian, cu ocazia serbarilor pricinuite de cucerirea a 14 % din teritoriul Daciei-incluzand capitala Sarmisegetuza.

Sf.Ignatie Teoforul s-a luptat cu unii evrei si cu unii eretici care negau patimirile in trup ale Domnului, considerandu-le aparente si cu unii schismatici, care se despartisera de episcopul, preotii si diaconii lor.  Sf Ignatie nu vorbeste nicaieri in epistolele sale de episcopi eretici, de “daruri” sau “binecuvantari” eretice.

Dimpotriva, pentru vremea sa, era nevoie sa fie sustinuta unitatea dintre episcop, preoti, diaconi si credinciosi, ceea ce Sfantul Ignatie scrie in multe locuri, rezumat in cuvantul : ”Nici episcopul sa nu faca nimic fara Dumnezeu si nici preotul sa nu faca nimic fara episcop.”

Nu exista NICAIERI in toate cele 7 Epistole ignatiene, textul pe care-l folosesc preotii-credinciosii zelotisti ca precedent in “argumentarea patristica” a intreruperii pomenirii si impartasirii spre osanda !!!

Acest text ignatian este prezentat si in videoclipul intitulat ” Nou-Ecumenismul si Sinodul de la Creta”, https://www.youtube.com/watch?v=C-y6Q-eKXi0, la min 23:33, unde scrie pe un fond verde ca acest text al Sf.Ignatie Teoforul este preluat din Epistola catre crestinii din Filadelfia. NU exista un asemenea text in epistola catre Filadelfieni a Sf.Ignatie Teoforul, asadar citatul este un fals abject. Videoclipul apare pe Youtube la un cont numit Bianca Maria.

Fara nici un discernamant dar nu intamplator, citatul fantoma din Sf. Ignatie (si urmatorul citat, al Sf. Ciprian) este preluat de siturile  GLASULSTRAMOSESC (+ brosura scoasa de acestia), PRESAORTODOXA etc. Am facut poze acestor situri, pentru a ramane posteritatii dovada inselarii.

Cautand mai amanuntit, am aflat acest text fantoma al Sf. Ignatie (si urmatorul “citat”, al Sf. Ciprian) intr-o revista stilista intitulata Traditia Ortodoxa nr.34 (dec 2011, p.6), scoasa de “Mitropolia” Slatioara (https://issuu.com/anavirlan/docs/traditia_ortodoxa_34).

Insa, prima sursa a citatelor am gasit-o intr-un comentariu din 1 dec 2009 al “mitropolitului” Antonie Orlov ROCOR-V, eretic caterisit tot de ROCOR. Il gasim pe „Mitropolitul” Antonie Orlov scriind un comentariu pe Blogul P.Savatie Bastovoi, in data de 1 decembrie 2009 la ora 16:18, iar la urma semnandu-se cu … + Mitopolit Antonie Orlov,
Intaistatatorul Adevaratei Biserici Ortodoxe Ruse din Afara Granitelor. https://savatie.wordpress.com/2009/11/28/david-il-trimite-pe-urie-la-moarte-grafica-2/#comment-10752.  Aici, in acest comentariu, am gasit pentru prima data cele doua texte falsificate si atribuite in mod fals Sf.Ignatie Teoforul si Sf.Ciprian al Cartaginei. „Mitropolitul” Antonie Orlov  fusese caterisit de catre gruparea ROCOR-V la 29 august 2007, dupa cum rezulta din link-ul urmator :  : https://veniaminilie.wordpress.com/succesiunea-apostolica/

Traseul” citatelor fantoma dezvaluie o mare ispita diavoleasca: precum iezuitii care inventau si falsificau citate sau intregi documente “patristice” in favoarea primatului papal, la fel si stilistii din Slatioara/biserici zelotiste paralele au inventat citate atribuindu-le apoi Sfintilor Parinti, citate care au fost ulterior preluate de zelotistii romani post-Creta, spre atingerea aceluiasi scop: negarea tacita si “patristica” a Harului si justificarea “impartasirii spre osanda” in Biserica Ortodoxa Romana.

Aceeasi amprenta iezuit-stilist-zelotista o poarta si urmatorul text “citat” din Sf.Ciprian al Cartaginei:  “Dacă episcopul care este pomenit in Biserica este eretic, dar oamenii nu-l consideră astfel, atunci o astfel de rugăciune Îl insultă pe Hristos Domnul, care nu poate fi parte din minciună. Oricine se împărtășește intr-o biserică unde este pomenit un episcop eretic, chiar dacă preotul acelei biserici învață ortodox, o astfel de împărtășire nu rămâne fără urmări. Acel om va avea parte la Judecata de Apoi cu episcopul eretic, in fundul iadului.”

Iata si pentru Sf.Ciprian al Cartaginei, tot ce s-a tradus in PSB, adica intreaga sa opera : https://archive.org/stream/Psb-ColectiaParintiSiScriitoriBisericesti/03ApologetiDeLimbaLatina#page/n427/mode/2up/search/eretic. pag.428-pag.506 si Scrisori (81).

NU EXISTA ABSOLUT NICAIERI ACEST TEXT AL SF. CIPRIAN, FOLOSIT DE PREOTII SI CREDINCIOSII NEPOMENITORI PENTRU A-SI JUSTIFICA NEPARTICIPAREA SI NEIMPARTASIREA LA SLUJBELE PREOTILOR CU CUGET ORTODOX.

In acelasi videoclip pomenit mai sus este prezentat eronat Sf. Ciprian al Cartaginei intr-o icoana impreuna cu Sf.Justina. Pentru cei care au intocmit acest videoclip, le atragem atentia ca Sf.Sf.M.Ciprian(+2 oct.  Nicomidia) care mai inainte a fost vrajitor renumit si care s-a intors la Hristos prin patimirile Sf.Justina fecioara este o alta persoana fata de Sf.Sf.Mucenic Ciprian al Cartaginei(+14 sep. 258). Aceasta arata teribila “cultura” teologica a unor marturisitori digitali.

Sf.Ciprian al Cartaginei s-a confruntat cu atitudinile unor „marturisitori” (gruparea “confesorilor”) care, desi nu s-au lepadat de Hristos in timpul ispitelor inchinarii la idoli, dupa ce a trecut prigoana, au fost autorii unor schisme in Biserica, datorita dispretului si urii pe care le aveau fata de cei care s-au lepadat si s-au inchinat la idoli.

Sf.Ciprian a fost nevoit sa-i dea anatemei pe acei „marturisitori” pentru a readuce pacea in Biserica, iar celor cazuti, care voiau sa se pocaiasca, le-a dat canon. In acest sens, in scrierile sale insista asupra faptului ca marturisitorii trebuie sa fie smeriti si foarte atenti pana la sfarsit, caci pot cadea in rele mai mari decat inchinarea la idoli pe timp de pace, daca se vor mandri.

Asadar, cautand la esenta teologiei patristice a nepomenitorilor zelotisti, am dat peste falsuri grosolane care produc mare tulburare in sufletele multor credinciosi din BOR.

Cine are acest interes ascuns, afara de stilistii Slatioara si gruparile schismatice ultraortodoxe ? O sa descoperim si aceasta, cu ajutorul lui Dumnezeu.

Voi parcurge absolut toate textele Sf.Parinti folosite de blogurile care sustin “otrava impartasirii”, ca sa vedem cu totii autenticitatea, iar pentru citatele reale voi cerceta contextul in care au fost scrise.

In acest sens, am dezamorsat citatele Sf. Teodor Studitul folosite de zelotisti in afara contextului istoric, la https://monahulteodot.wordpress.com/2017/04/02/ispita-citatului-despre-omilia-dlui-mihai-silviu-chirila/

Rog de acum inainte, pe toti credinciosii ortodocsi care cauta sincer mantuirea si adevarul, urmatoarele:

1. Sa se ingradeasca, sa nu primeasca si sa nu creada in orice citat din Sfintii Parinti care nu are precizat clar PROVENIENTA BIBLIOGRAFICA. Din ce PSB sau lucrare teologica este extras citatul, capitolul, pagina, cu exactitate. Considerati din start, un text patristic fara nota bibliografica, un fals.

2. Orice citat din Sfintii Parinti care are precizata nota bibliografica, se verifica direct la sursa citata. Zelotistii sunt vicleni: modifica unele cuvinte dintr-un citat real, pentru a-i schimba sensul autentic. Acum PSB sunt in format electronic pe internet, sunt usor de depistat astfel de fraude, doar daca verificam citatul de pe internet cu originalul.

3. Cititi putin si viata Sfantului care a scris citatul. Veti putea intelege mult mai bine contextul istoric si politic, face deosebirea dintre iconomie si acrivie, daruri de nepretuit in aceste vremuri tulburi.

4. Daca in urma acestor pasi veti gasi alte citate fantoma sau modificate, va rog sa anuntati si sa le trimiteti, pentru a-i feri si pe alti credinciosi de a cadea in capcana nestiintei.


Trecand la ultima parte a articolului, chiar in Vinerea Mare am primit un videoclip in care P.Hariton Karyotul din Athos isi argumenteaza teoriile privitoare la „singurul tratament eficace de vindecare a Trupului Bisericii de erezia ecumenista anume, intreruperea pomenirii.” http://prieteniisfantuluiefrem.ro/2017/04/13/gheron-hariton-karyotul-despre-implicatiile-pomenirii-episcopului-despre-intelesul-intreruperii-pomenirii/

Voi incerca sa analizam in continuare aceste teorii ale P.Hariton Karyotul : 

” … Canonul 15 de la Sinodul I-II C-nopol este obligatoriu sau facultativ ?  Facultativ inseamna : daca vreau  il aplic, daca nu vreau nu-l aplic. La aceasta intrebare ne raspund chiar parintii aghioriti intr-o scrisoare din 1275, trimisa catre insusi imparatul C-nopolului, Mihail Paleologul.”

Pr.Hariton K. aseamana fortat situatia de la 1275, din urma uniatiei de la Lyon, cu cea din 2016 de dupa Creta. Atunci era recunoscut Papa drept „cap” si al Bisericii de Rasarit, era pomenit Papa ca intaistatator si la C-nopol, se faceau Liturghii comune ortodocsi-papistasi, au fost ucisi monahii care nu voiau sa-l recaunoasca pe Papa drept „cap” al Bisericii.

Dupa Adunarea din Creta, ati auzit pe Papa pomenit la Sfintele Liturghii ortodoxe, de liturghii comune catolici-ortodocsi, de Crez ortodox cu Filioque rostit in Biserica, de monahi ucisi si manastiri arse? Sa nu comparam merele cu caprele daca nu stim sa facem diferenta. Un mar il mai poti decoji si manca, samanta o poti pune in pamant, poti scoate viermele sa nu se strice intregul, dar capra in miel nu o mai poti schimba..

„… Asadar, dupa cum intelegem, mijlocul principal folosit in fiecare erezie si panerezie, asa cum este si ecumenismul, este intreruperea pomenirii. Atunci incepe vindecarea bolii. ”

M-am gandit la urmatoarea situatie istorica a Bisericii: cat timp a trecut de cand Sf.Fotie cel Mare a formulat sinodal Canonul 15, pana cand l-a aplicat, el insusi, asupra papei ? Am gasit urmatoarele:  

– in anul 794 are loc Sinodul de la Frankfurt unde catolicii legifereaza Filioque;

– in anul 861 Sinodul I-II C-pol se da Canonul 15 de intrerupere a pomenirii si se condamna erezia Filioque;

– in anul 863 are loc un  „Sinod” la Roma in care Papa il „cateriseste” pe Sf.Fotie;

– in anul 867 are loc un  Sinod la C-pol unde Sf.Fotie il cateriseste pe Papa Nicolae si condamna din nou erezia Filioque;

– in anul 868 are loc un „Sinod” la Roma unde Papa Adrian il „cateriseste” pe Sf.Fotie;

– in anul 870 are loc un Sinod talharesc la C-pol in care este „anatemizat” Sf.Fotie; 

– in anul 880 are loc Sinod 8 Ecumenic unde Sf. Fotie combate Filioque;

– in anul 1009 unele surse spun ca s-a intrerupt „oficial” pomenirea Roma-C-pol;

– la anul 1054 are loc Marea Schisma.

Cand s-a folosit Sf. Fotie de propriul Canonul 15 pentru intreruperea pomenirii Papei? Niciodata, caci Sf.Fotie – Papa s-au duelat in sinoade teologice, in adunari ale episcopilor, nu in nepomeniri. Istoric, soborniceasca Biserica Ortodoxa a intrerupt pomenirea la 129 de ani dupa Sinodul 8 Ecumenic (880-1009).

Dupa 45 ani de nepomenire (1009-1054), se declanseaza Marea Schisma !!!

Acesti 174 de ani intre Sinodul 8 Ecumenic si Marea Schisma, arata teologia ICONOMIEI din partea Sfintilor Parinti.

Si pentru nici o clipa, Sf. Fotie si Sinoadele nu au vorbit de LIPSA Harului la Papa, sau “impartasirea spre osanda”, numind pe atunci catolicismul – Biserica romana. De aici rezulta, draga P.Hariton K, ca intreruperea pomenirii nu este „mijlocul principal” folosit de Biserica in vindecarea ereziilor.

Sf.Grigorie Teologul care a vindecat biserica C-nopolului de erezia ariana, nu a reusit aceasta prin intreruperea pomenirii, ci prin sfintenia vietii sale avand dragostea dumnezeiasca in el, prin rugaciune si prin cuvant cu putere multa, caci atunci a tinut „Cele 5 Cuvintari teologice”.   Intreruperea pomenirii si atat, este ultima forma de protest ingaduita de Biserica in fata ereziei arhiereului.

” … pentru ca intreruperea pomenirii nu o fac doar preotii, asa cum zic ecumenistii, tot Trupul Bisericii intrerupe pomenirea. … Adica atunci cand intrerupem pomenirea arhiereului, inseamna ca intrerupem comuniunea bisericeasca cu cei ce-l pomenesc pe arhiereul eretic si cu cei ce-i urmeaza pe preotii ecumenisti. Acesta este firul logic al lucrurilor.”  

Unde au afirmat ecumenistii ca „intreruperea pomenirii o fac doar preotii” ? Nu am mai auzit de asa ceva pana acum. Si in care Canon se spune despre intreruperea pomenirii facuta de catre credinciosi ? De unde ati tras concluzia ca preotii cu cuget ortodox care pomenesc arhiereul sunt automat ecumenisti ? Aici nu mai vad nici un fir logic al lucrurilor ci este deja o fortare lipsita de orice urma de logica.

Deci P.Hariton K. trece, printr-o logica fortata, de la intreruperea pomenirii la intreruperea participarii credinciosilor la slujbele preotilor care pomenesc arhiereii. Pentru P.Hariton, toti credinciosii care se impartasesc din mainile preotilor pomenitori, chiar daca preotii au cuget ortodox, toti sunt ca Iuda.  

Chiar si credinciosii din Serbia, Grecia care se impartasesc din mainile arhiereilor nesemnatari, dar care nu au intrerupt pomenirea patriarhilor/ierarhilor cretani, si acestia se impartasesc ca Iuda ? Dupa gandirea P.Hariton, da.

Si ierarhii  din Bulgaria care nici n-au fost la Creta, dar Patriarhul lor a slujit si s-a impartasit cu arhiereii romani care au semnat la Creta, chiar si bulgarii se impartasesc ca Iuda ? Dupa P.Hariton, da.

Aceasta gandire cade in erezie si cumplita defaimare. Ce legatura are un biet credincios cu erezia de la Creta si cum se va impartasi spre osanda, daca este impotriva ecumenismului sau este necunoscator (batran, copil) si se impartaseste din mainile unui preot care are cuget ortodox si pomeneste din iconomie ? Cum pot fi acesti bieti credinciosi asemanati cu Iuda ?  Oare aceasta noua invatatura nu este cumva o alta erezie dupa ecumenismul de la Creta !!! 

„… Asa ca, chiar de eretic ar fi arhiereul, de vreme ce nu a fost inca oficial caterisit, poate sa slujeasca ! Tainele nu se spurca de la erezia lui, ci se savarsesc. Insa, noi nu avem comuniune cu preotul sau arhiereul care are gandire eretica pentru a nu ne spurca cu credinta lor. Din aceasta cauza, nu ne adunam in locasurile unde se pomenesc episcopii ecumenisti, nu din cauza nevaliditatii Tainelor.”  

Infestarea automata si instantanee de “credinta spurcata” a arhiereilor necaterisiti este de fapt negarea tacita a Harului Duhului Sfant, iar formulari precum “painea otravita”, “binecuvantari … din fundul iadului“, “impartasirea precum Iuda” dau de gol invatatura eretica a pnevmatomahilor moderati sau semi-pnevmatomahi. Insa o erezie moderata este tot erezie.

Draga Pr. Hariton K., nu aruncati praf in ochi recunoscand formal validitatea Tainelor “ereticilor”, ca apoi sa spuneti ca simpla pomenire a arhiereilor cretani transforma preotii cu cuget ortodox in automate de impartasire osanditoare.

Daca ar fi sa judecam dupa realitatea din teren, ar insemna sa-l consideram eretic pe Pr.Zisis in timp ce-l pomenea pe Kir Antim de Tesalonic, pomenitor la randu-i al lui Bartolomeu, si apoi, ca prin miracol, Pr.Zisis a devenit ortodox prin intreruperea pomenirii.

Sf.Apostoli s-au impartasit odata cu Iuda si au ramas Apostoli pana la sfarsitul vietii, n-au devenit tradatori.

Apostolii care au fost in INTERCOMUNIUNE cu Iuda la Cina cea de Taina nu s-au molipsit de erezia lui ariana. Oare Iuda s-a dus de s-a spanzurat (fundul iadului) pentru ca s-a impartasit spre osanda la Cina, cum afirmati despre credinciosii care merg la preotii cu cuget ortodox? “Atunci Iuda, cel ce L-a vândut, văzând că a fost osândit, s-a căit“ Mt.27.3

Parintilor, opriti-va, oare nu va dati seama spre ce extreme dogmatice inaintati atunci cand incepeti sa cantariti Sfintele (+, – sau 0) dupa Harul primit?

Icoana Cinei celei de Taina, cu valoare dogmatica, il infatiseaza si pe Iuda, primul tradator arian al Bisericii, ca cel ce ia parte la Cina-Euharistie. S-au impartasit Apostolii impreuna cu Iuda? DA. S-au impartasit Apostolii din „erezia” lui Iuda? NU. Ce a facut Mantuitorul Hristos cu Iuda, l-a dat anatemei? NU. L-a asteptat chiar si pe Cruce. Aceasta este lucrarea ICONOMIEI Bisericii. Pieirea lui Iuda a venit prin propria-i patima, pofta, pacat, tradare, nu ca impartasirea l-a determinat spre sinucidere (fundul iadului).

Urmeaza pasajul din Sinaxa de la Tesalonic in care o credincioasa incearca sa spuna si ea ceva, dar fiind impotriva gandirii organizatorilor, i s-a pus pumnul in gura.

„… Toti intrebati : „unde sa mergem sa ne impartasim, sa ne botezam, sa ne cununam ?” Asta este problema d-voastra, nu va putem spune noi unde sa mergeti. Sa va luptati sa castigati preoti care sa intrerupa pomenirea. Pentru inceput, cu preotii pensionari, care sunt economic independenti ….Insa cei care intrerup pomenirea , sa nu intrerupa si slujirea. Intelegeti ? Sa continue liturghisirea pentru ca intreruperea pomenirii este nefolositoare cand incetezi sa mai slujesti…. Si acest popor pe care-l aveai impreuna cu tine, unde va merge sa se imbisericeasca ? La asta nu te gandesti ?”  

Suna cam asa – eu, athonitul, am unde sa slujesc (sa merg la) “liturghii, botezuri si cununii neprihanite”, dar voi, crestinii de rand, va priveste, treaba voastra, dar daca nu o faceti, va duceti direct in “fundul iadului”, dupa un faimos citat-fantoma.

Pai uite, draga P.Hariton K., ca preotii pomenitori cu cuget ortodox s-au gandit mai bine decat d-ta : nu au intrerupt pomenirea, ca sa poata sa mai imbisericeasca si responsabilizeze pe credinciosi, si in acelasi timp si-au pastrat cugetul ortodox, contrar teoriilor voastre putrede !!! 

Unii arhierei care au semnat la Creta, au semnat de frica, din dorinta de a-si pastra scaunele, dar nu au convingerea ca acolo s-a facut ceva bun pentru Biserica. Si pana nu sunt judecati sinodal, Biserica nu-i considera eretici de nepomenit, adica condamnati definitiv si dati anatemei.

Dovada este ca, NICI MACAR UNUL DINTRE CEI 33 DE ARHIEREI CARE NU AU SEMNAT LA CRETA, NU A INTRERUPT POMENIREA IERARHILOR CARE AU SEMNAT !!!  Simpla pomenire a unui arhiereu, chiar care a semnat erezii la Creta, nu-l face automat eretic-dupa cum afirma P.Hariton K.-nici pe alt arhiereu care-l pomeneste, nici pe preotul care-l pomeneste si nici pe credinciosul care sta la aceste slujbe. Aici este prapastia dintre athoniti si Pr.Zisis.

Dovada este ca, desi Mitropolitul Antim- cu cugete eretice- a fost pomenit de Pr.Th. Zisis timp de 8 luni dupa Creta. Dupa judecata gresita a P.Hariton K., ar rezulta ca Pr.Th. Zisis era eretic inainte de nepomenire si se impartasea spre osanda si la fel cei care mergaeu la slujbele lui.

Este o absurditate sa afirmi ca impartasirea din mainile unui arhiereu sau preot (nesemnatar/cu cuget ortodox) care pomeneste pe arhiereii care au semnat la Creta, ei bine, acea impartasire arde si osandeste in “fundul iadului” pe mireanul drept-credincios.

Din pacate, pentru unii preoti nepomenitori din Romania, parerile eretice-schismatice ale gruparii athonite P.Sava-P.Hariton Karyotul-P.Heruvim sunt litera canonica !!! Si care sunt aceste pareri ? Le vedem expuse in rezumat dupa cele doua conferinte tinute de P.Sava la Iasi si Bucuresti in 18 si 20 aprilie 2017 : https://youtu.be/gVNYYPqBgl4  si https://ortodoxiamarturisitoare.wordpress.com/2017/04/21/conferinta-parintelui-sava-lavriotul-de-la-bucuresti-20-aprilie-2017-despre-sinaxa-din-grecia-tesalonic-de-pe-data-de-4-aprilie-2017/

1. „Dacă mergem acolo unde sunt pomeniți ierarhii eretici este ca și cum am fi de acord cu învățătura lor.”

2. „A rămas un singur ierarh mărturisitor, care s-a îngrădit cu totul de erezie – PS Longhin Jar de la Baniceni”.

Nici macar cei 33 de arhierei care nu au semnat la Creta nu mai sunt „marturisitori” pentru d-lor ? IPS Serafim de Pireu, IPS Hierotheos Vlachos … PS David de Krusevac-care NU AU SEMNAT ABSOLUT NICI UN DOCUMENT DE LA CRETA … sunt cazuti in erezie, nu mai sunt marturisitori ?

3. „Întreruperea pomenirii episcopului este anatemă: scoatere în afara Bisericii.” – erezie evidenta.

4. Despre preoții care au întrerupt pomenirea și trimit credincioșii la biserici, la preoții care pomenesc, nu doar pentru mărturisire, ci și pentru spovedit și împărtășit, părintele Sava este categoric: “aceștia greșesc! De ce au mai întrerupt pomenirea dacă trimit la pomenitori pe credincioșii care ei înșiși au hotărât să se îngrădească?! ”

Aici este problema cea mare a preotilor nepomenitori: au depasit limitele intreruperii pomenirii si au trecut-fara nici un temei din Sf.Traditie/Sf.Canoane si la intreruperea participarii (ingradirea) credinciosilor la slujbele pomenitorilor cu cuget ortodox, socotindu-i si pe acestia eretici doar pentru pomenirea arhiereilor, iar pe credinciosii care se impartasesc la preotii pomenitori cu cuget ortodox ii socotesc ca se impartasesc ca si Iuda.

Sf.Ciprian al Cartaginei a avut si el mari probleme cu „marturisitorii” care nu s-au inchinat la idoli, dar care dupa aceasta au facut schisme in Biserica, prin dispretuirea si despartirea de acei crestini care s-au inchinat idolilor, dar care acum voiau sa se pocaiasca.

Acestea sunt cele doua caderi grave ale preotilor care au intrerupt pomenirea arhiereilor. Numai P.Theodor Zisis a reusit sa se pastreze neatins de aceaste caderi. Cum a reusit ? Are experienta mai mare-40 de ani de studiu al scrierilor Sf.Parinti si il considera – dupa dreptate ca Sfant, pe Arhim. Epifanie Teodoropulos – cel care a lamurit ca nimeni altul ce inseamna si cum se face intreruperea pomenirii arhiereilor care sustin erezii, in cartea „Cele doua extreme : ecumenismul si stilismul”.

Neprimind cele scrise de P.Epifanie Teodoropulos – care s-a ostenit ca nimeni altul in Grecia in lamurirea problemei nepomenirii, gruparea athonita a cazut exact in aceleasi capcane in care au cazut cele 14 sinoade paralele stiliste din Grecia, cu singura deosebire, ca athonitii inca nu au un arhiereu de partea lor. Dar nu se stie pana la sfarsit ce va fi.

Arhiereii marturisitori care sunt acum in lume, vazand tendintele lor schismatice-eretice evita sa se alature gruparii athonite. P.Sava era dezamagit de aceasta neparticipare a unor arhierei la Sinaxa din 4 aprilie, dar el nu-si da seama saracul, ca vina o poarta chiar gruparea lor, care merge de ceva timp pe exgerari periculoase. 

La noi in Romania, timp de 2000 de ani nefiind problema intreruperii pomenirii decat la cei de la Slatioara, sunt explicabile aceste caderi, dar dupa un timp nu pot sa ramana scuzabile. Nu ai stiut , nu te-ai priceput … de aceea, mai cazi. Dar staruinta in pacat, dupa ce ti-au atras atentia unii, se zice ca ar fi diavoleasca. Nu ne va judeca Dumnezeu ca am cazut-caci numai El este Singurul statornic desavarsit si nemiscat, ci ca nu am vrut sa ne mai ridicam.

Cu staruinta in pacat este o problema foarte periculoasa : de la a nu vrea, se poate ca in timp, sa ajungi la a nu mai putea !!! Dumnezeu sa ne ridice , sa ne tina si sa ne lumineze pe toti pana in sfarsit.  As vrea totusi sa le propun tuturor preotilor si credinciosilor nepomenitori urmatoarea intrebare-meditatie: daca generatia aceasta va fi invatata cu practicile nepomenirii, atunci cand vor trece in vesnicie preotii nepomenitori sau cand nu vor mai putea sluji, ce se va intampla cu fiii lor duhovnicesti, cum se vor mai mantui, la ce preoti vor mai merge ?  

 Ce consecinte ar putea aparea in timp, in urma punerii in practica a acestor idei ale P.Hariton-P.Sava ? Amintim doar schisma rascolnicilor din Rusia : “Rascolnicii au făcut la fel, rupîndu-se de Biserica Rusă pentru o părută super-corectitudine (în sec. XVII s-au modificat textele din cărţile de cult, retraducîndu-se după originalul grecesc patristic). Şi după ce s-au rupt de Biserică, ce au făcut rascolnicii? S-au rupt în două, devenind popoveţi (adică hirotonindu-şi preoţi FĂRĂ episcop) şi bez-popoveţi (adică fără preoţi, nemaiavand episcopi; si au rămas aşa, fără Taine, pînă în ziua de azi).”

Poate imi veti spune : noi romanii nu vom cadea in greselile rascolnicilor. Nu fiti asa de siguri, caci unora deja le trec prin minte idei asemanatoare cu cele ale rusilor rascolnici !!!  

 Chiar in prima zi a Invierii am primit urmatorul email : 

x O solutie

A. A. <e…3@yahoo.com>

12:52 (Acum 32 de minute)

către mine

Hristos a Inviat, Parinte!

Ma numesc V. A., am 49 de ani si locuiesc in Iasi, str…., nr. …, bl. …, sc. A, etaj 5, ap. …, jud. Iasi (mail: e…3@yahoo.com). Observ cu tristete caderea in care se afla in acest moment institutia Sfintei Biserici impreuna cu majoritatea ierarhilor si preotilor pomenitori ai ierarhilor eretici.

Totusi cred ca n-ar trebui sa ne marginim numai la a observa aceasta stare de fapt care, oricum, se va accentua in scurt timp prin participarea papistasilor, musulmanilor, mozaicilor si a altora la slujbe in comun in lacasele noastre de cult.

Cu umilinta si respect, ma gandesc ca ceva trebuie facut in mod practic, pentru a contracara asaltul ecumenismului impotriva Ortodoxiei, ceva ce poate aduce in viitor un obstactol aproape insurmontabil in fata asediului eretic la care suntem si vom fi supusi.

Ca atare, viitorul Ortodoxiei in forma actuala nu este incurajator, avand in vedere ca numarul ierarhilor, al preotilor de mir si al calugarilor nepomenitori este in continua scadere, totul sfarsind la un moment dat prin caterisirea, in cativa ani, a tuturor celor care indraznesc sa duca mai departe Dreapta Credinta, prin ,,argumente” de tip sofistic, gen: ,,sa pastram unitatea Bisericii”, stiut fiind ca unitatea nu poate exista decat in Adevar.

Daca, conform preotiei duhovnicesti, crestinul de rand oricum are dreptul sa boteze, spre exemplu (taina fara de care nu pot exista crestini), iar daca, in curand, in lacasele de cult nu vor mai fi preoti in adevaratul sens al cuvantului (deci nu va mai fi preotie valabila, asa cum este inteleasa ea acum), singura solutie pe care o vad este ,,intoarcerea in catacombe”, adica practicarea preotiei in propriile noastre familii, cu ajutorul dumneavoastra si a altor cinstiti preoti care inca mai pastreaza Dreapta Credinta.

Pe scurt, solutia ar fi urmatoarea: preotii care inca Il mai urmeaza pe Hristos sa faca alti preoti, cat mai repede si cat mai multi posibil, din randul barbatilor mireni, pentru ca Biserica Lui Hristos, asa cum era ea la inceputuri, sa ramana vie in toate familiile unde vor exista acesti oameni, atata vreme cat, in scurt timp, lacasele actuale de cult, dupa cuvantul Mantuitorului, nu vor mai fi altceva decat niste pesteri de talhari.

Prin aceasta lucrare, nu cred ca s-ar aduce nici o atingere Sfintelor Taine, ci cel mult unor chestiuni legate de tipic, apartinatoare in acest moment strict de felul in care este organizata Biserica, ca si institutie, si nici nu ar transforma barbatii din familiile romanesti in niste pastori, atata vreme cat nu umblam la Sfintele Taine.

Daca solutia aceasta este potrivita pentru vremurile care urmeaza, atunci trebuie pusa in practica fara frica, pentru ca, decat ,,tipic, tipic, si la inima nimic”, cum zicea Parintele Arsenie Papacioc, adica o forma fara fond, mai bine un inceput de credinta practicata cu inima curata, in fiecare familie. Altfel, nu se intrevede altceva decat o stingere, sau, si mai rau, o deformare satanica a Ortodoxiei.

Eu unul, iertat sa-mi fie, sunt destul de pacatos si nenorocit ca sa-mi mai permit sa fiu si tampit, adica sa accept sa merg la iad legat la ochi si condus de eretici, doar in numele unei iluzorii ,,unitati”. Daca ar fi fost normal asa, atunci, de la 1054, trebuia sa fim papistasi cu totii, iar acum n-am mai fi deosebit adevarul de minciuna.

Dumnezeu sa ne ajute!

Mantuitorul Hristos, Cel ce da celor cazuti RIDICARE sa ne lumineze pe toti cu Sfanta Invierea Sa.  Amin.

1.094 de comentarii

  • Majoritate care au intrerupt in mod public pomenirea arhiereilor, imi pare rau de ei. Am scris de cateva ori ca, daca ar fi luat in considerare cartea P.Epifanie Teodoropulos, „Cele doua extreme : ecumenismul si stilismul”-carte pe care a avut grija din oficiu sa o combata P.Sava la Conferinta de la Brasov, nu ar fi ajuns la caderile in care sunt acum. Singurul care si-a revenit este P.Evghenie din Sibiu. A avut puterea sa se smereasca si sa reia pomenirea lor, pastrandu-si pozitia impotriva Sinodului de la Creta.

   Apreciat de 1 persoană

  • Eu l-am vazut intr-o fotografie pe care mi-a aratat-o un fiu duhovnicesc de-al lui. Era cu mainile incrucisate in fata : intr-una tinea o Cruce si cu cealalta parca oprea pe cineva. Atunci am zis : preotul asta este inselat. De ce ? El crede ca prin mana lui poate opri lucrarea vrajmasului. Alta data a venit la P.Justin la noi pe cand traia Parintele cu un grup de credinciosi. Deja i se raspandise un anume renume ca ar fi mare exorcist. Dar cum zicea el ca exorcizeaza ? Te batea cu pumnii in cap pana te ametea. Asa l-a batut pe un schimonah pe care l-am chemat noi sa radem de el. Schimonahul a rabdat eroic dar i-a zis cateva. La P.Justin n-a vrut sa intre. Inainte de a pleca, m-am dus si eu sa ma binecuvinteze. A incercat si cu mine sa-mi dea cativa pumni in cap, dar l-am prins de maini si l-am intrebat : cine te-a invatat dracovenia asta ? Vazand ca l-am prins de maini, s-a speriat, s-a tras inapoi si a plecat in masina. Cand m-am dus la chilie la P.Justin, m-a intrebat razand pe infundate : „Ei, a scos vreun vrajmas ? ” Eu i-am relatat peripetiile iar el radea pe infundate. Apoi mi-a dat un pahar cu lapte iar eu am zis in sinea mea ca, intr-adevar eram copil la minte.

   Apreciază

  • I-am indemnat pana au deviat cu nepomenirea lor. In momentul cand au inceput sa opreasca oamenii sa mai mearga la preotii pomenitori care au cuget ortodox, atunci au devenit secta. In momentul in care au dobandit convingerea ca cei care se impartasesc la pomenitori se imparatsesc spre osanda, au devenit eretici. In toate acestea i-au incurajat si sustinut PS Longhin si gruparea Sava-Hariton din Athos.

   Apreciază

 1. ORICUM IN ULTIMUL TIMP AM AUZIT DE PR.STEFAN ARGATU (FIUL SF.ILARION ARGATU) CA FACE DEZLEGAREA SFANTULUI VASILE CEL MARE;VA FACE UN SCHIT DE MAICI SI ARE UN CAMIN DE BATRANI…MOMENTAN AM INCREDERE MARE IN PR.STEFAN ARGATU.DOAMNE AJUTA-NE SI LUMINEAZA-NE INIMA SI MINTEA CA SA NU FIM ATRASI DE CAREDILE UNOR” PREOTI”!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Dumnezeu sa.l odihneasca pe minunatul Lui rob Parintele Justin!
  Doamne Te rugam primeste rugaciunile si lacrimile Parintelui nostru Justin si miluieste poporul Tau!
  Amin.

  Apreciază

  • http://www.stiri-neamt.ro/minune-la-mormantul-parintelui-justin-parvu-astazi-10-iunie-2017/.
   Semnificatia acestei minuni este urmatoarea :
   – la Sf.Liturghie a slujit IPS Pimen al Sucevei si Radautilor, care l-a pomenit pe IPS Teofan.
   – in timpul Sf.Liturghii am avut o discutie in contradictoriu cu un ucenic al unui preot nepomenitor in care cautam sa-i arat cum mi-am dat seama ca este gresita oprirea pomenirii acum dupa Creta, desi am sustinut-o si eu un timp.
   – pana la urma, acel credincios mi-a pus intrebarea : P.Justin ar fi intrerupt pomenirea acum dupa Creta ? Eu i-am raspuns : cu toata certitudinea, P.Justin nu ar fi intrerupt pomenirea. Ar fi combatut sinodul de la Creta, dar nu ar fi intrerupt pomenirea.
   -i-am spus : Sa-l intrebam pe Sfantul P.Justin daca ar fi intrerupt pomenirea. Eu cred ca nu, i-am spus.
   – Dupa parastas a izvorat mirul din fotografiile lui, ceea ce pentru mine a insemnat ca daca aici unde a slujit IPS PImen si a fost pomenit Mitropolitul Teofan a avut loc minunea, inseamna ca nu este dupa Dumnezeu oprirea pomenirii acum dupa Creta.

   Apreciază

   • Parinte iertare. Sa nu amestecam lucrurile. Si TEO cu suita lui sustine ca sinodul din CRETA e valid sau mai bine zis cel mai bun pentru vremurile acestea. Si dau ca argument BOBOTEAZA, LUMINA DE LA SF. MORMANT …. DUMNEZEU le ingaduie pe toate dar si cind v-a da cu ei de pamant. Lumea care vine din LUMINA CEREASCA nu duce lipsa de minuni ci de POCAINTA. L-ati vazut pe TEO-dosie,-fan … ca se POCAIESC pentru faptele lor. NU pai atunci ce asteptam DREAPTA JUDECATA nu prin MINUNI.

    Apreciază

   • Minunea izvorarii mirului de la mormantul P.Justin din sambata-10 iunie 2017, nu a fost pentru mine-dupa cum spun unii „prieteni” de-ai mei, ci pentru necredinciosii nepomenitori. Eu eram deja convins ca nepomenirea dupa Creta este o inselaciune si o lucrare satanica. Minunile sunt pentru cei necredinciosi, ca sa creada. Dar ei prefera sa continue aceasta noua secta a nepomenitorilor. Au mintea deja sucita si nu-i mai poate ajuta nici o minune. Bine ca am iesit la timp din aceasta grupare, care acum dupa Creta izvodeste noi erezii si schisme :
    -ereziile legate de negarea-cea cu multe viclesuguri a harului in BOR dupa Creta initiata de PS Longhin;
    -schismele preotilor-credinciosilor nepomenitori care se despart de Biserica si merg numai la „Sf.Liturghii curate”, adica la acelea unde nu se mai pomenesc arhiereii iar altii nu mai merg deloc la Biserica.
    Am fost si raman impotriva sinodului talharesc de la Creta. Acum insa sunt si impotriva noilor erezii si schisme prommovate de noua secta a nepomenitorilor.

    Apreciază

 3. Monahul athonit Pimen Vlad, Staretul Chiliei Intrarea Maicii Domnului in Biserica, din Schitul Romanesc Lacu despre situatia actuala :haosul provocat in Biserica

  Apreciază

 4. Monah teodot tocmai am aflat de la o fata meda ca a fost in ucraina acum o luna la Banceni si p Jar era transportat de urgenta la spital k a fost otravit…am discutia cu ea pe facebook….deci…

  Apreciază

  • Sa dea marturia asta public cu fotografii, nume ei real-cum am eu pe blog si spitalul unde a fost tratat asa de repede de a scapat. S-o trimiti si aici. Si vreau sa vorbesc si eu cu ea la telefon. Altfel ceea ce spui aici, nu constituie nici o proba concludenta. Eu nu stiu de exemplu, nici cine esti d-ta. Nu te-am vazut niciodata la fata. Nu-ti stiu nici nr.de telefon … Aici trebuie sa fim cinstiti cat de cat unii fata de altii. Foarte putini din cei care scriu aici pe blog isi dau numele reale. Era o oersoana care se numea de exemplu, Av.Iulia Tipa parca, care prima data cand a scris aici nici macar contul de mail pe care-l folosea nu era unul real !!! Abia apoi, cand i-am atras atentia ca Gmail imi spune ca nu exista contul ei, l-a schimbat. Ce inseamna aceasta ? De ce se ascunde ? Si insista la exsperare sa-i public neaparat comentariile ? De cand pana cand sunt eu obligat de cineva sa-i public aici comentariile ? pai sunt tot felul de comentarii care mai de care mai aberante. Mai ales dupa ce-i arat o data, de doua ori greselile si acea persoana continua sa persevereze cu incapatanare in aceleasi pareri gresite !!!

   Apreciază

 5. Parinte ce sfat imi puteti da. Nu stiu daca e un lucru bun sau rau, sau meritat pe care Dunnezeu mi l-a daruit. Ma refer la boala fara leac de care sufar. Am incercat si incerc sa fiu tare dar e gdin cauza acestei boli nu o sa pot munci si depind mereu de cineva pentru ca vederea mea este ft slaba. Ce sfat imi dati? Mentionez sustinere din partea familiei nu prea am,.

  Apreciază

 6. CHIAR ESTE UN SFANT MARE PR.IUSTIN…E IZVORATOR DE MIR…SUNTEM FERICITI CA SUNTEM ROMANI.,CACI MULT NE AJUTA CU RUGACIUNEA SF.IUSTIN ALATURI DE SFINTI ROAMNI DIN INCHISORILE COMUNISTE.

  Apreciază

 7. Părinte, știți cumva când este programat sinodul de la Bănceni? Nu cumva a și avut loc? Dacă nu a avut loc, de ar fi de bună credință, ar trebui, după mine, să vină măcar un ierarh din BOR sau măcar să se trimită reprezentanți. Eu am încredere că PS Longhin este un om de bună credință, sunt multe calomnii care zboară pe net. Și ce dacă este rus sau pe jumătate rus? Rușii au dat mari sfinți, Rusia are de jucat în istorie un rol mare pentru Orthodoxie și neamurile Orthodoxe.

  Apreciază

  • Nu a avut loc nici un sinod la Banceni. Este intr-adevar o nevointa foarte puternica sa pui gandul cel bun la toate cele pe care le auzi si vezi, dar in urma tuturor datelor pe care le-am primit despre PS Longhin, nu mai am nici o incredere in el, mai ales ca nu si-a retractat hulele la adresa lucrarii Duhului Sfant in Biserica Ortodoxa Romana dupa Creta. Sa nu fiu inteles gresit : nu am nimic cu neamul rusilor-cu toate ca ne-a ocupat si devastat tara de 9 ori. Penultima oara ne-au adus pe cap comunismul timp de 50, apoi l-au omorat pe N.Ceausescu-care a fost mai bun decat toti cei care au urmat dupa el. Rusii nu au respectat nici un tratat cu nimeni. Cand armata romana i-a salvat de la o infrangere sigura in fata turcilor la 1877, drept multumire au ocupat pozitii strategice in vederea ocuparii Olteniei. Acei generali rusi „ortodocsi” au fost oameni ? Fii ai diavolului au fost. https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/05/05/razboiul-de-independenta-de-la-1877-si-tradarile-rusiei-3/
   Atat conducerea lor cat si cea americana sunt marionetele sinostilor care-l pregatesc pe antihrist. Ce legatura au Sfintii rusi cu fsb=kgb ? Toate serviciile secrete sunt sub stapanirea sionistilor si lucreaza la ruinarea tuturor neamurilor. Cat despre rolul pe care l-a jucat pana acum Rusia pentru Ortodoxie, Sfintii lor au inca multe de facut pentru ca la Judecata Finala a tuturor neamurilor sa mai indrepte cate ceva din multimile faradelegilor pe care toate conducerile politice rusesti-cu foarte putine exceptii, le-au facut fata de multe neamuri si mai ales cu neamul nostru romanesc. De ce Rusia este acum cea mai intinsa tara din lume ? Pentru ca au ocupat cu armele si au rusificat timp de sute de ani multime de popoare. Nu cred in nici un rol al Rusiei pe viitor in favoarea Ortodoxiei. Arhiereii lor-cu foarte putine exceptii, au o mandrie iesita din comun si in marea lor majoritate sunt pusi in scaune direct de kgb. Dumnezeu se va folosi de setea lor de stapanire mondiala, ca sa pedepseasca pe turci si pe ereticii din Apus. Vor pierde pana la urma absolut toate teritoriile pe care le-au ocupat prin forta armelor si se vor intoarce impotriva lor chinezii, care-i vor ocupa cu totul. Asa spun chiar proorocii lor, duhovnicii lor. Asta nu inseamna ca nu ma rog pentru rusii ortodocsi si nu-i cinstesc pe Sf.Serafim de Sarov, pe Sf.Ioan din Kronstadt si pe toti Sfintii lor. In conducerea lor atat bisericeasca cat si politica nu-mi pun mari nadejdi. Au insa si unele fapte bune la care ne-au intrecut pe noi : au pedepsit aspru orice manifestare a gay-lor si au scos inafara legii pe iehovisti. Cat despre islam, Patriarhul Kiril predica prin moscheiile din Moscova despre importanta religiei islamice in Rusia si despre faptul ca acelasi „dumnezeu” au si musulmanii si crestinii. Asta este marele lor rol pe care il au de jucat in Ortodoxie ? La Doxologia s-a scos o carte a Sf.Ioan Damascinul impotriva islamului.

   Apreciază

 8. Le-am spus asta celor de pe blogul ,,Sinodul talharesc”:

  ,,Lucian Pop

  guti flo

  Ți-am mai spus și îmi dovedești că ești ,,ucenic” al bezmeticului și hulitorului de cele sfinte ,,el”. Da de când face diavolul minuni? Eu știam că el face doar iluzii prin vicleșuguri drăcești. Și în vremurile de pe urmă diavolii vor face tot doar iluzii, iar adevărații credincioși nu vor putea fi amăgiți. Harul nu se pogoară în Biserică prin rugăciunile credincioșilor, ci prin Taina Preoției cea instituită de Însuși Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Atâta timp cât este evident că Harul se pogoară la slujbele acestor episcopi apostați, gen Teofan, e clar că Dumnezeu acum lucrează prin Iconomie și nu prin Acrivie. Bogdan are perfectă dreptate în ceea ce spune aici.
  Nu te mai uita în gura îndrăcitului și hulitorului ,,el” că te duci cu el în prăpastie!
  IUNIE 11, 2017 AWAITING MODERATION”

  Apreciază

  • Sunt de acord cu tine. Biserica va ramane Biserica cu ierarhie in vecii vecilor, si pana la sfarsitul lumii. De vreme ce chiar in timpul intronizarii antihristului, il va desconspira acel Patriarh al Ierusalimului, care va fi omorat de el, este clar ca ierarhia va ramane pana la sfarsit. Ca va decadea, ca noi si multi altii nu vom fi de acord cu toate caderile ecumeniste, aceasta este singurul lucru pe care-l putem si avem datoria sa-l facem. Doar n-o sa cadem acum in protestantism si sa credem ca pentru rugaciunile vreunui „marturisitor nepomenitor”, Duhul Sfant face minunea de la Epicleza. Cine crede ca pentru rugaciiunile lui iar nu ale arhiereului-preotului se savarseste Taina Sf.Liturghii, acela este in grava inselare si mai devreme sau mai tarziu se va sparge buba iar puroiul va da pe afara. Sunt deja unii comentatori, mai ales din cei care nu mai merg dupa Creta deloc la Biserica, care au convingeri sectare-eretice-protestante. Nu cred ca are cineva indrazneala satanica sa incerce sa faca vreo Sf.Liturghie fara arhiereu-preot. Binenteles ca si rugaciunile credinciosilor sunt primite, dar fara arhierei-preoti nu poate exista Biserica.

   Apreciază

 9. Va multumesc pt sfaturi lucian. .da am fost la medici si mi-au spus ca am retinopatie pigmentoasa o boala genetica rara inca fara tratament doar pic de vit A care te ajuta 2 la suta apr deloc. Ochelari nu ma pot ajuta deloc pentru ca practc mi se macina retina si orice ochelar as purta tot la fel vad. Am aflat pe la varsta de 19 ani cand am dat de permis. Acum am 24 si ma descurc greu afara la soare aproape nu vad deloc.. Mai am o sora de 27 ani care are si ea la fel. Si medici spun ca depinde de caz si copil daca as avea ar putea fi bolnav dar nu e sigur. Mai exact am boala corneliei catanga daca ati auzit de ea l tv. Da inainte eram suparata cu Dumnezeu dar dupa ce am inceput sa ma rog sa citesc sfinti parinti sfaturi am inceput sa ma linistesc si sa cred ca spre binele meu mi – a dat domnul boala. Eu nu vreau neaparat sa ma vindec dar as vrea doar sa am langa mn persoane sa ma inteleaga si sa am o familie.

  Apreciază

  • Aveti intr-adevar o Cruce foarte grea. Dumnezeu sa va ajute si El stie cel mai bine ceea ce va este de folos. Parintele Dionisie de la Colciu-Athos si-a pierdut si el de tot vederea in ultimii ani de viata.

   Apreciază

 10. Da am avut ganduri ce ma faceau sa cred ca sunt singura ca dumnrzeu nu ma iubeste ca sunt o greutate pt ai mei. Singura persoana care ma intelege este prietenul meu dar si cu el ma gandesc sa inchid pt ca am incercat sa ii explic sa treaca la dreapta credinta dar nu prea ma ia in calcul. El este catolic v-am mai zis. Stiu ca daca ma despart de el poate nu mai are grija de mine nimeni asa ca el care cu rabdare imi citeste ma ajuta dar nu vreau sa supar pe Dumnezeu asa ca m gandesc sa ma despart daca nu v+a renunta la erezia catolica. Iar dupa Dumnezeu cu mila

  Apreciază

 11. @OANA OANA : Stiu ca Sf.Paraschevi din Grecia ajuta foarte mult pe cei ce au probleme cu ochii;Sfintei i s-au scos ochii pt. HRISTOS ….DA-TE CU ULEI SFINTITI SI SA FI POMENITA LA MASLURI;CRED CA PROBLEMA TA SE POATE REZOLVA.

  Apreciază

 12. IN CARTE „VIATA SFANTULUI IRODION DE LA LAINICI” SUNTEM SFATUITI CA PT./ORICE PROBLEMA SA FACEM 40 DE ZILE (CEL PUTIN) ACATISTUL UNUI SFANT(A) SA APRINDEM CANDELA ,SA FACEM INAINTE SI DUPA CE TERMINAM ACATISTUL METANII(20-40-CATE PUTEM) SI SA ZICE: SFINTE (N) TAMADUIESTE0MA DE BOALA TRUPEASCA SI SUFLETEASCA CARE O AM.

  Apreciază

 13. Sunt unii care abia acum s-au trezit si observa vremurile timpurilor ,se cred salvatorii Ortodoxiei si mai presus decat ceilalti.Iude ecumeniste au fost,sunt si vor fi…de atatea ori in istorie au incercat sa se uneasca cu papistasii si vor incerca si pe viitor …nu a lasat Hristos Biserica Sa sa cada si nici nu o va lasa sa cada!

  Apreciază

 14. Multumesc mult florentina. Dumnezeu sa ajute pe toata lumea caci sunt alte persoane care duc boli mai grele. Singurul lucru de care ma tem este sa nu am pe nimeni sa ma inteleaga si sa nu cad in .inselari cand nu voi mai putea citi deloc. La Biserica ma duc doar cand am cu cine pt ca ai mei nu prea vor sa mearga si daca as vrea mi-e teama sa plec singura pe strada. Doamne ajuta. Sunt sigura ca daca nu aveam aceasta boala nu eram aici pe blog asa ca ii multumesc lui Dumnezeu

  Apreciază

 15. Antiecumeniștii se adună:

  https:/saccsiv.wordpress.com/2017/06/14/duminica-18-iunie-2017-sinaxa-nationala-a-clericilor-monahilor-si-credinciosilor-ortodocsi-antiecumenisti-la-botosani/#more-30994

  Apreciază

  • Aceasta sinaxa va fi o lucrare satanica a noii secte a nepomenitorilor. Nici nu vreau sa aud de ea. Daca si minunile P.Justin le rastalmacesc, este clar ca au mintea sucita. Vor merge din rau in mai rau. Sa dea Dumnezeu ca sa fie cat mai multi lamuriti cu aceasta inselaciune. Acesti nepomenitori nu au nici o legatura cu Sfintii Parinti care au intrerupt pomenirea arhiereilor eretici de-a lungul veacurilor. Sf. Grigorie Palamas, Sf.Fotie cel Mare nu au introdus odata cu nepomenirea noi erezii si schisme in Biserica, dupa cum au facut acestia !!! Mare inselaciune. Bine ca am scapat la timp. Imi pare rau de ei. Se ostenesc pentru cel rau iar nu pentru Dumnezeu. Si ca sa vada toata lumea cum zic ei ca merg pe urmele marturisirii P.JUstin, va spun ca NICI UN PREOT NEPOMENITOR NU A PARTICIPAT LA POMENIREA DE 4 ANI A P.JUSTIN DE SAMBATA TRECUTA. Dumnezeu sa-i lumineze, daca mai are pe cine.

   Apreciat de 1 persoană

   • Aici va dau dreptate,dar nici cu Teofan Nu trebuie să ne dăm,si nu ca nu ar mai avea har,are destul dar totuși Este viclean!! Chiar dacă nu-mi da-ti dreptate si sunteți( aiurea) supărat pe mine timpul va demonstra Monahule Teodot!

    Apreciază

   • Intr-adevar, vom vedea numai in timp daca Mitropolitul Teofan se va tine de cuvant, adica nu va mai face rugaciuni impreuna cu ereticii dupa cum a promis in Comunicatul din 13 august 2016. Daca a taiat orice rugaciune cu ereticii si daca nu-l va pomeni niciodata pe papa la Sf.Liturghie, n-are cum sa cada in altele mai mari. Sa mai spunem ca are si mama si sora monahii, care se roaga pentru el. Cred ca atitudinea noastra ar trebui sa fie ca a unui duhovnic la care vine ucenicul ce a cazut intr-un pacat mare : SA INCERCAM SA MAI SALVAM CEEA CE SE POATE SALVA DIN CADEREA ACEEA iar NU SA FACEM CADEREA SI MAI MARE PRIN MASURILE NOASTRE PREA RADICALE. Sa nu sporim dupa Creta si mai mult rana prin intreruperea pomenirii lor. Din cate am citit, intreruperea pomenirii arhiereului=arhiereu irecuperabil pentru Biserica-Dreapta Credinta, adica asemenea lui Arie, Nestorie, Origen, Eutihie …

    Apreciat de 1 persoană

   • Pe sinodul tâlhăresc duminica trecută le-am atras atenția cu minunea Părintelui Justin,minune de care nici n-au amintit nimic,la care răspunsul lor a fost la fel ca si cu Sf lumina !
    Sunt atât de îndrăciti din ce-am observat încât însuși Hristos dacă ar vorbi si s-ar arăta la vreun Arhiereu,nu ar crede si ar face exact ca evreii
    Pt ei și Sfântul Munte este căzut,toti care pomenesc pe Bartolomeu,dar stau si ma întreb cum poate sa spună o asemenea Hula ca Harul sa retras Din sf munte Athos din moment ce zilnic se fac minuni acolo și aici mă refer la cei convertiți ca asta e cea mai Mare minune!! Cum POT ei să nege tot harul din Biserica lui Hristos??
    Intradevar ăștia Sunt Mai periculoși decât însuși ecumenistii!!

    Apreciază

 16. Pentru Oana Oana

  Daca citim aceasta rugaciune stim ca m-ai suntem printre crestini.

  ” Rugăciunea pentru lume ” a Cuviosului Paisie Aghioritul

  https://doxologia.ro/rugaciune/rugaciunea-pentru-lume-cuviosului-paisie-aghioritul

  si cind iti este mai greu:

  Monahiei Varvara, fiica duhovniceascaa Sf. Kuksa , spunea: , ca si mine: eu, si in inchisoare, si in deportare, am stat totdeauna cu duhul la mormantul Domnului!”.

  “Cand te copleseste ceva, nu te intrista, ci totdeauna stai cu duhul la mormantul Mantuitorului”

  Te rog sa citesti mai jos la acest site::

  http://ortodox.md/profetia-cutremuratoare-a-sfantului-kuksa-al-odesei-despre-sfarsitul-lumii/

  Doamne ajuta:

  Apreciază

 17. Prevederi ale SUPER-MEMORANDUMULUI referitoare la Biserica
  TOTAL ARTICOLE: 15
  Articolul 1: Special.
  1a. Reforma slujbelor bisericesti, mai ales în ceea ce priveste orele la care vor fi săvârșite. Astfel, in perioada de iarna Sfanta Liturghie va fi savarsita in fiecare dimineata de duminca incepand cu ora 10:00 si pana la orele 11:30, iar in perioada de vara in fiecare duminică dupa-amiaza incepand cu ora 19:30 si pana la ora 21:00. Reforma va fi pusa in aplicare incepand cu data de 17.10.2017.
  1b. Incepand cu data de 26.10.2017 vor fi demontate toate catapetesmele din biserici.
  1c. Incepand cu data de 01.03.2017, se vor introduce icoane renascentiste, inlocuindu-se astfel arta bizantina.
  1d. Incepand cu data de 01.03.2017, in cult se vor folosi si instrumente muzicale.
  Articolul 2:
  2a. Incepand cu data de 15.08.2017 se renunta la obilgativitatea reverendei pentru preoti in afara sfintelor lacase.
  2b. Incepand cu data de 01.05.201(nu apare), clericii vor fi obligati sa renunte la barba si par lung.
  Articolul 3: Incepand cu data de 14.08.2018 se vor interzice privegherile din biserici si manastiri.
  Articolul 4: Incepand cu data de 15.08.2016 nu vor mai fi sarbatoriti sfintii antisemiti.
  Articolul 5: Incepand cu data de 15.09.2016 toti clericii, indifferent de rang, vor proceda la predici antirasiale.
  Articolul 6: Incepand cu data de 16.09.2016 se vor elimina imnurile anti-Semite din intreaga Biserica crestina.
  Articolul 7:
  7a. Incepand cu data de 16.09.2016, in toate bisericile crestin-ortodoxe se va renunta la Utrenie.
  7b. Incepand cu data de 19.09.2017 in toate bisericile crestine se vor introduce noi slujbe.
  7c. Incepand cu data de 20.09.2016 se va celebra o sarbatoare dedicate mediului inconjurator, in fiecare an la data de 5 iunie, precum si o sarbatoare dedicata pamantului, in data de 14 aprilie.
  7d. Incepand cu data de 01.07.2016 se va introduce o sarbatoare dedicata holocaustului evreiesc, cu o slujba speciala in toate bisericile crestine. Sarbatoarea va fi tinuta de trei ori pe an, mai precis in datele de 27 ianuarie, 21 aprilie si in Duminca lui Toma.
  7e. Incepand cu data de 15.07.2017 vor fi desfiintate toate sarbatorile nationale.
  Articolul 8
  8a. Reformarea tuturor sarbatorilor tinute de Bisericile crestine (nu se specifica la ce data).
  8b. Inaugurarea de noi sarbatori in cadrul Bisericilor crestine.
  8c. Incepand cu data de 17.04.2017 in toate Bisericile crestine se va desfiinta avatonul.
  8d. Începând cu data de 01.05.2017, Organizaţia Naţiunilor Unite va prelua controlul Bisericii Creştine Unite
  8e. Începând cu data de 01.05.2017, Ierusalimul va deveni capitală spirituală.
  8f. Începând cu data de 01.05.2017 se desfiinţează Patriarhiile Ierusalimului, Alexandriei, Antiohiei şi cele Slave, mai puţin Patriarhia Moscovei.
  8g. Începând cu data de 01.05.2016, vor mai funcţiona doar trei patriarhii ale Bisericii Creştine Unite, respectiv Patriarhia Rusiei, Patriarhia Romei şi Patriarhia Constantinopolului.
  8h. Începând cu data de 17.07.2017 toate seminariile teologice vor fi transformate în şcoli de religie.
  Articolul 9:
  9.a. Facultatea de Teologie de la Chalki va fi redeschisă la data de 17.07.2017
  9.b. Biserica Greciei se angajează, din fonduri proprii, precum şi din fonduri europene, să întreţină lăcaşuri de închinăciune ale musulmanilor.
  9.c. De asemenea, începând cu data de 01.09.2016, Biserica Greciei se angajează să permită funcţionarea de lăcaşuri de închinăciune ale budiştilor şi, în general, ale oricărui cult.
  9.d. Începând cu data de 20.09.2016, se vor organiza cursuri pentru toţi credincioşii, în cadrul tuturor centrelor religioase de pe lângă toate Bisericile creştine, indiferent de convingerile religioase ale cursanţilor.
  Articolul 10:
  10.a. Începând cu data de 20.05.2017 se vor introduce noi slujbe inter-religioase, cu acompaniament de instrumente muzicale şi în cadrul tuturor Bisericilor creştine
  10.b. Începând cu data de 20.10.2017 se introduc, în toate Bisericile creştine, instrumentele muzicale şi se vor organiza concerte nu doar cu caracter religios chiar în interiorul bisericilor.
  10.c. Începând cu data de 01.05.2017 se vor organiza concerte antirasiste în incinta şi în afara lăcaşurilor de închinăciune, asemănătoare celor organizate în mod regulat de Bisericile creştine.
  10.d. Începând cu data de 01.06.2017 se desfiinţează avatonul la Sfântul Munte Athos.
  10.e. Începând cu data de 01.09.2017 toate Bisericile creştine vor accepta unirile federale şi multinaţionale.
  10.f. Începând cu data de 01.09.2018, O.N.U. preia rolul de Guvern Mondial şi de moderator în uniril internaţionale.
  Articolul 11:
  11.a. Începând cu data de 15.08.2017, conducător al Bisericii creştine devine Vaticanul.
  11.b. Începând cu data de 20.11.2017 şi până la data de 18.08.2018, la Sfântul Munte Athos vor fi instalaţi monahi din toate tagmele romano-catolice (papistaşi), precum şi practicanţi ai cultelor păgâne.
  11.c. Începând cu data de 01.04.2018, la Sfântul Munte Athos se vor pune în funcţiune telegondole şi alte sisteme inovatoare şi se vor aduce statui aparţinând religiilor păgâne. Sfântul Munte Athos va fi transformat în parc ecologic de tip bizantin, în unitate statală independentă, în centru de promovare a unei noi orientări creştine, în centru păgân şi bizantin de venerare şi îndrumare, în centru de promovare a unei noi orientări şi muzici bisericeşti.
  Articolul 12:
  Începând cu anul 2016, toate bisericile creştine se vor adapta noii realităţi a Erei celei Noi.
  Articolul 13:
  13.a. Începând cu data de 17.07.2017, sediul Patriarhiei Ecumenice se mută în Insula Patmos, Grecia, în Sfântul Munte Athos sau în insula Samothraki, şi se vor înfiinţa treu centre ale acesteia.
  13.b. Începând cu data de 01.11.2017, în cadrul Bisericilor creştine vor fi numiţi în funcţii de conducere persoane ce au împlinit vârsta de 28 de ani.
  Articolul 14:
  14.a. În diferite insule din Grecia, dar şi în Cipru şi la Sfântul Munte Athos se vor organiza simpozioane pe teme de ecologie, precum şi conferinţe pe tema unirii internaţionale.
  14.b. Începând cu data de 15.08.2017, toate Bisericile creştine vor accepta desfiinţarea statelor naţionale şi înfiinţarea de unităţi statale multinaţionale, multicentrice, multiculturale şi multireligioase, precum şi înfiinţarea de unităţi statale cu caracter religios, de tipul Patriarhiei Ecumenice.
  14.c. Începând cu data de 16.10.2014, în cadrul Bisericii Creştine Ortodoxe se vor desfiinţa stranele şi cântăreţii şi se vor introduce coruri.
  Articolul 15:
  15.a. Acordurile menţionate mai sus vor fi validate de un Sinod Ecumenic al Bisericilor Creştin-Ortodoxe, ale cărui lucrări vor avea loc în perioada 19.06.2016 – 09.07.2016. Acordurile de mai sus au fost deja ratificate de:
  – Preşedintele Consiliului Europei, HERMAN VAN ROMPUY, mandatat până la 31 octombrie 2014,
  – Reprezentantul Guvernului Greciei, ANDREAS LOVERDOS, ministru al Educaţiei,
  – Reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, Î.P.S. Teoclit, Mitropolit de Iconiu,
  – Reprezentantul SFÂNTULUI MUNTE ATHOS, egumen Efrem,
  – Guvernul şi Biserica Ciprului, prin P.S. Varnava, Episcop de Trimythoyntos, şi Î.P.S. Neofythos, Mitropolit de Morfou,
  – Patriarhia Ierusalimului, prin Î.P.S. Timotei, Mitropolit de Vostron.
  – Patriarhia Alexandriei, prin Arhiepiscop Vasile de Tripolis,
  – Patriarhia Antiohiei, prin Arhiepiscop Ilie de Tripolis,
  – de toate Bisericile Ortodoxe Slave şi Biserica Rusiei, prin Preafericitul Ilarion, Arhiepiscop de Volokolamsk,
  – de Vatican, prin cardinalul Walter Kasper.
  15.b. Cu acordul Patriarhiei Ierusalimului, cele patru dogme creştine vor trece sub administrarea a patru autorităţi, respectiv O.N.U., UNESCO, Biserica Rusiei şi Vatican (începând cu data de 01.05.2017)
  15.c. Articol lămuritor: Bunurile mobile şi imobile ale entităţilor amintite vor trece în administrarea comună a Bisericilor creştin-ortodoxe, împreună cu organismele statale şi suprastatale amintite mai sus.

  Toate aceste puncte vrea sa le (re)impuna patriarhul bartolomeu ,cel mai mare ecumenist!
  De ce oare nu imobilizeaza pr.sava&co preotii greci la o campanie sau sinaxa impotriva pomenitorilor episcopilor greci semnatari la Creta?(daca o face,eu n.am citit nicaieri)
  Categoric ca la Creta n.a lucrat Sf.Duh,dar de ce grecii sint „grijulii”doar cu preotii nostri,de ce nu se duc sa.i sustina pe aceia care au avut frica de Dumnezeu si cu ajutorul lor,care sint episcopi nu doar preoti sa ajute si coruptii sau infricosatii care au tradat Cuvintul?
  De ce vor ei sa goleasca Biserica in Romania???
  Total de acord cu Bogdan Hunedoara!
  Referitor la Sf.Pr.Justin,sint coplesita de minunile care ni le arata si total dezamagita si indurerata ca preotii nostri nu i.au acordat cinstea cuvenita!
  Dragostea si respectul adevarat au aratat.o participantii la parastas;trebuia sa pulseze inima nu sa faca scurt circuit vasele de singe din creier,mai ales ca fotografia Pr.Justin a mai dat mir….dar Slava Domnului ca toti crestinii romani din toata lumea au luat la cunostinta minunea!
  Sfinte Parinte Justin roaga.te pt.noi!

  Apreciază

  • Sunt doua izvoare ale intreruperi pomenirii dupa Creta :
   -P.Sava-Hariton-alti nepomenitori profesionisti de multi ani din Athos;
   – PS Longhin – care zice ca a intrerupt pomenirea Patriarhului Kiril al Moscovei(el fiind sub Mitropolitul Onufrie al Kievului, nu este obligat sa-l pomeneasca pe P.Kiril), el fiind om de mare incredere al P.Kiril, nu a suferit nici macar o mica atentionare sau mustrare. Cel mai suspect fapt la PS Longhin este ca el nu se leaga de arhiereii greci care au semnat si ei, de sarbi-care o parte au semnat, o parte nu … ci DOAR DE ARHIEREII ROMANI. DOAR IN BOR-DUPA PAREREA LUI, NU MAI ESTE HAR SI MANTUIRE DECAT LA NEPOMENITORI.

   Apreciat de 1 persoană

 18. Să ne amintim de sfântul Mihai Eminescu:

  ,,15.06.2017 – 128 de ani de la moartea Domnului Eminescu!
  15 Iunie 2017
  veghepatriei

  În data de 15 iunie 1889 a încetat din viață, la doar 39 de ani, Luceafărul poeziei românești, poetul Mihai Eminescu. Născut Mihail Eminovici, poetul este considerat cel mai important reprezentant al literaturii din România.

  Decesul s-a produs în Casa de sănătate a medicului Șuțu din București, Eminescu fiind înmormântat apoi la Cimitirul Bellu. După 126 de ani de la moartea poetului, împrejurările în care acesta s-a stins din viață rămăn în continuare un subiect controversat.

  La 15 iunie 1889, Titu Maiorescu nota în jurnalul său: „Astăzi a murit Eminescu, în institutul de alienați, de o embolie. Luceafărul poeziei românești, poetul nepereche…”. Unul dintre cei mai mari români murea „în cea din urmă mizerie”, după cum anunța sora sa, Harietta. Dr. N. Tomescu, unul dintre medicii care s-au ocupat de Eminescu, nota în unul din jurnalele sale: „Oricum ar fi, sfârșitul total nu părea iminent, căci el se nutrea bine, dormea și puterile se susțineau cu destulă vigoare. Un accident (Eminescu a fost lovit în cap cu o piatră de către un pacient nebun), însă de mică importanță, a agravat starea patologică a cordului și a accelerat moartea”. Tot medicul Tomescu nota după autopsie: „Eminescu n-a fost sifilitic… Adevărata cauză a maladiei lui Eminescu pare a fi surmenajul cerebral, oboseala precoce și intensă a facultăților sale intelectuale”.

  Domnul Eminescu si jidanii!
  https://veghepatriei.wordpress.com/2017/06/03/am-selectat-pentru-dumneavoastra-cateva-articole-din-publicistica-domnului-eminescu-cine-erau-jidovii-inainte-sa-vina-calare-pe-tancurile-uniunii-sovietice-fapt-ce-a-dus-la-deportareaexterminarea/

  S-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, la Botoșani, fiin cel de-al treilea copil, din cei 11, ai căminarului Gheorghe și ai Ralucăi Eminovici. Și-a petrecut copilăria la Botoșani și Ipotești, în casa părintească. Aceste momente unice le evocă și în poeziile „Fiind băiet…” sau „O, rămâi”. A fost angajat ca funcționar la diverse instituții din Botoșani, la Tribunal și la Primărie și apoi pribegește cu trupa Tardini-Vlădicescu. Anul 1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. În luna ianuarie a anului 1866, după moartea profesorului de limba română, Aron Pumnul, elevii au scos o broșură, „Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști”, în care apare și poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, semnată de Mihai Eminovici. La 25 februarie/ 9 martie același an, debutează în revista „Familia”, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia „De-aș avea”. Iosif Vulcan este cel care îi schimbă numele în Mihai Eminescu, adoptat apoi de poet și, mai târziu, și de alți membri ai familiei sale. În același an îi mai apar în „Familia” încă 5 poezii. A activat în rândul societăților studențești, astfel a ajuns să se împrietenească, la Viena, cu Ioan Slavici. A publicat în „Convorbiri Literare” și a devenit bun prieten cu Ion Creangă, pe care l-a introdus la Junimea. În anii tinereții s-a îndrăgostit de Veronica Micle, poetă cunoscută oamenilor tocmai pentru iubirea care a legat-o de Mihai Eminescu.

  În 1877 s-a mutat la București, unde până în 1883 a fost redactor, apoi redactor-șef la ziarul „Timpul”. În 1883, scrie și marile lui poeme: „Scrisorile” și „Luceafărul”. În luna iunie a acelui an, surmenat, poetul s-a îmbolnăvit grav, fiind internat la spitalul doctorului Șuțu, apoi la un institut de lângă Viena. În decembrie îi apare volumul „Poezii”, cu o prefață și cu texte selectate de Titu Maiorescu. La 15 iunie 1889, marele naționalist și poet român a murit.

  Cine a dorit să scape de Eminescu?

  Din articolele lui Eminescu scrise în perioada în care profesa ca ziarist transpare nu numai o mare putere de analiză, un spirit critic și intrasingent, neiertător cu cei corupți și lacomi, dar mai ales, spiritul scrierilor sale aduce în lumina reflectoarelor un mare naționalist.

  Eminescu s-a arătat foarte vehement și intransigent în ceea ce privește înstrăinarea Basarabiei, a politicii interne care urmărea aservirea scopurilor Imperiului Austro-Ungar (printre care renunțarea la Ardeal), dar și chestiunea spinoasă a invaziei evreiești în Moldova, care a sărăcit dramatic în doar câțiva ani întreaga populație, în mare parte rurală. Iată de ce Eminescu devenise o problemă internațională. În momentul în care va începe să atace și conducerea Partidului Conservator și inclusiv pe Maiorescu, aceștia vor înțelege că este timpul să facă ceva pentru a-i astupa gura. În anul 1882, poetul îi mărturisea Veronicai Micle: „TIMPUL acesta m-a stricat în realitate cu toată lumea. Sunt un om urât și temut, fără nici un folosa…, unul din oamenii cei mai urâți din Romania… Naturi ca ale noastre sunt menite sau să înfrângă relele sau să piară, nu să li se plece lor”.

  Eminescu și-a urmat acest crez până în ultima zi a vieții sale, pentru că în momentul în care nu a mai putut să le înfrângă, a pierit. Celebrele vorbe: „și mai potoliți-l pe Eminescu” au fost rostite de Petre Carp, unul dintre politicienii influenți aflați la conducerea Partidului Conservator.

  Eminescu avea să fie implicat în dezvăluirea afacerii Warszawsky, în care intendentul armatei ruse, baronul A.M. Warszawsky, a oferit mită pentru a obține dreptul de a cumpăra la prețuri mici alimente din România și de a le vinde mai departe armatei țariste, la prețuri mult mai mari. Odată cu acest privilegiu a primit și dreptul de a achiziționa care cu boi, folosite pentru transportul mărfii. Această afacere a însemant creșterea considerabilă a averii baronului și ruinarea țăranilor români din zonă care își câștigau existența din transportul mărfurilor peste Dunăre. După ce substraturile acestei afaceri au fost dezvăluite, organele judecătorești au fost sesizate, însă decizia Tribunalului Ilfov avea să fie încă o mostră a puterii și a influenței de care se bucurau anumite persoane din cercurile sus-puse: „nu este caz a se pune în mișcare acțiunea publică în contra cuiva.”

  În 1882, Eminescu ia parte la înființarea unei societăți secrete, „Societatea Carpații”, care va atrage atenția marilor puteri europene prin natura conspirativă a discuțiilor ce aveau loc la aceste întruniri. Urmarea este una inevitabilă. Simțindu-se amenințate de influența pe care Eminescu o avea ca formator de opine, la comanda Imperiului Austro-Ungar sunt înserate în cadrul grupului iscoade, pe lângă faptul că jurnalistul avea tot timpul pe urmele sale un spion care trimitea rapoarte regulate asupra activităților și discuțiilor purtate în cadrul întâlnirilor. Scopul principal al acestor reuniuni era susținerea Ardealului în favoarea dezlipirii de Imperiul Austro-Ungar și alipirea lui de țară. Iată ce conținea o parte din raportul pe care ambasadorul austriac la București, baronul Mayer, l-a transmis superiorilor săi: „S-a stabilit că lupta împotriva Austro-Ungariei să fie continuată. S-a recomandat membrilor cea mai mare prudență. Eminescu, redactor principal la Timpul, a făcut propunerea ca studenții transilvăneni de naționalitate română, care frecventează instituțiile de învățământ din România pentru a se instrui, să fie puși să acționeze în timpul vacanței în locurile natale pentru a orienta opinia publică în direcția unei Dacii Mari”.

  Misterioasa boală a lui Eminescu

  Aceste lucruri se întâmplau în 1882. Brusc, după numai un an, Eminescu avea să înnebunească. Cum comenta presa vremii evenimentul? „Dl. Mihai Eminescu, redactorul ziarului Timpul, a înnebunit. Dl Paleologu va lua direcțiunea sus-zisului ziar”. Fragmente din jurnalul lui Titu Maiorescu din acea perioadă, menționarea frecventă și în contexte ascunse a numelor doctorilor care s-au ocupat de starea de sănătate a poetului, cât și faptul că imediat după prima internare forțată, atât Maiorescu, cât și alți apropiați au lipsit din țară timp de o lună jumătate, par să fie tot atâtea dovezi care îl implică pe Maiorescu în complotul împotriva jurnalistului politic incomod. În mare parte datorită poziției pe care o ocupa, dar și a influenței pe care o exercită, Eminescu nu putea dispărea brusc.

  Încă de la prima internare, protocolul de examinare și de internare a fost încălcat întru-totul, însă nu cu intenția de a-i face vreun favor. S-a arătat că diagnosticele puse de anumiți medici erau fanteziste și nu se bazau pe observarea simptomelor, care păreau să indice altceva. Atât familia, cât și Veronica Micle au fost ținuți departe de Eminescu și neinformați asupra stării acestuia.

  După ce i s-a pus diagnosticul nemotivat de sifilis (Eminescu nu manifesta simptomele proprii bolii), și având în vedere că la vremea respectivă nu există un tratament concret împotriva acestei boli, medicii din ospiciu l-au trecut pe un tratament șoc pe bază de mercur. Tratamentul i se administra regulat, în ciuda faptului că era cunoscută încă de pe atunci toxicitatea acestei substanțe, chiar și în doze foarte mici. Însă pentru tratamentul lui Eminescu, dozele depășeau cu mult limită permisă. De la prima „îmbolnăvire” până la data decesului, viața lui Eminescu a însemnat un du-te vino între casă și ospicii, după bunul plac al puternicilor zilei, în mâna cărora devenise doar o marionetă. După singurul moment în care a reușit să publice un alt articol denunțător într-o gazetă, sub protecția anonimatului, avea să fie depistat și ridicat, fără a mai fi eliberat.

  La reanalizarea recentă a autopsiei de către doctoral Vladimir Beliș, specialist în medicină legală, și a doctorului Ovidu Vuia, neuropsihiatru, s-a dovedit că bolile lui Eminescu nu erau decât simple fabulații, o modalitate de a acoperi necesitatea suprimării acestuia. După un studiu care s-a întins pe parcursul câtorva ani, dr. Ovidiu Vuia scrie: „Concluziile mele, că medic neuropsihiatru, cercetător științific, autor a peste 100 de lucrări în domeniul patologiei creierului, sunt cât se poate de clare. Eminescu nu a suferit de lues și nu a avut demența paralitică”.

  http://www.activenews.ro

  Apreciază

  • A fost atacat la o baie publica de catre un agent provocator, care apoi a inceput sa strige dupa ajutor-insinuand ca Eminescu l-a atacat. Afara astepta deja o duba care l-a pus in camasa de forta si dus a fost la ospiciu si dat pe mana jidanului Sutu, care l-a otravit inconti nuu cu mercur. Dar tot nu murea, rezista. Atunci a fost pus in aplicare planul uciderii lui prin acel agent-care se dadea drpet un pacient nebun, care l-a lovit cu o piatra in cap. MUccenicul Mihai Eminescu sa se roage pentru noi.

   Apreciat de 1 persoană

 19. Vine necazul:

  ,,Statele Unite: „70 de zile si vine cea mai mare criza din istoria umanitatii!”. De trei ani de zile va avertizez sa va cautati case cat mai departe de orase…
  15 Iunie 2017
  veghepatriei

  În numai câteva săptămâni, disfuncționalitățile de la Washington vor împiedica o ridicare a plafonului îndatorării pentru SUA, iar aceasta va antrena panică în piață, spune David Stockman, fost oficial în Administrația Reagan, care anticipează o furtună financiară „gigantică și înspăimântătoare”. El anticipează o scădere cu cel puțin 25% a bursei de la nivelurile actuale. „Guvernul va intra în criză, înainte ca piața să-și dea seama ce se întâmplă.”

  Doar 70 de zile până la debutul crizei financiare. Aceasta este anticiparea lui David Stockman, fondator la Heartland Industrial Partners și care, în timpul mandatului prezidențial al lui Ronald Reagan, a ocupat funcția de director al Office of Management and Budget (OMB). Argumentul său este că recentele fricțiuni dintre Administrația Donald Trump și reprezentanți ai establishment-ului arată un Washington disfuncțional și că țara este neguvernabilă. „Nu știu ce fumează cei de pe Wall Street. Ar trebui să iasă din cazinou, cât timp mai este sigur”, a declarat Stockman într-o intervenție pentru postul de televiziune CNBC. Dacă Senatul s-a implicat într-o isterie „RussiaGate”, scandal pentru care nu este nicio bază și nicio dovadă, aceasta arată blocajul la nivelul politic. Nu mai poate fi vorba despre reforme fiscale, proiecte de infrastructură și stimuli. Din august-septembrie, autoritățile americane vor funcționa pe avarie, Congresul nefiind în măsură să ridice plafonul de îndatorare al țării.

  Când vor vedea că nu avem guvern și nici plan fiscal, iar banca centrală este dezbinată, fragmentată, investitorii vor vinde „speriați de moarte”, a avertizat Stockman, a cărui carte „Marea deformare. Coruperea capitalismului în America” („Great Deformation. The Corruption of Capitalism in America”) a primit calificativul best-seller din partea publicației New York Times. Dezmembrarea democrației americane și o gigantică furtună pe burse În opinia sa, generalul Michael Flynn a fost înlăturat complet nevinovat de la Casa Albă; ceea ce a făcut el, păstrând contacte cu autoritățile din Rusia, nu este cu nimic diferit de ce a făcut secretarul de stat Henry Kissinger în anul 1968 sau ce făcea președintele Ronald Reagan. Mutarea arată, însă, determinarea sistemului de a-l înlătura pe Trump, în ceea ce reprezintă un „breakdown” al democrației americane. „Este unul dintre cele mai periculoase climate ale bursei în care am fost vreodată. Este calmul dinaintea unei furtuni gigantice și înspăimântoare”, a declarat Stockman. Nu este, cu adevărat, nicio bază pentru a cumpăra acum acțiuni Are experiența să spună asta. În carieră a ocupat poziții importante la companii financiare renumite de pe Wall Street, cum ar fi Salomon Brothers și Blackstone Group. Acum vede că acțiunile de pe bursa de la New York sunt tranzacționate la niveluri de 25 de ori câștigurile, după 100 de luni de trend crescător, fără Dow Jones Average Industrial în contextul materializării unui trend descendent, Stockman a răspuns că anticipează un nivel de 16.000 de puncte sau chiar mai jos, ceea ce ar însemna o depreciere medie a acțiunilor cu cel puțin 25% față de cotațiile actuale. El spune că, acum, bursa se află într-un balon speculativ susținut de cumpărările realizate de mașini. „Nu este nimic rațional în această piață.” Câteva săptămâni până la „furtuna de foc” Nu ar mai fi mult până la trezirea investitorilor. Trezoreria mai are doar 150 de miliarde dolari în cash, acestea urmând să se termine până în august, când statul federal va fi în imposibilitatea de a se mai îndatora, urmare a lipsei unei decizii în Congres privind majorarea plafonului de îndatorare. Aceasta ar însemna că mai sunt numai câteva săptămâni până când se va isca „furtuna de foc”. Cu un războinic rănit în Biroul Oval de la Casa Albă, „Guvernul va intra în criză înainte ca piața să-și dea seama ce se întâmplă”, a conchis Stockman.”

  https://www.profit.ro/

  Apreciază

 20. „Eu nu spun că acum sau mai târziu începe sau nu războiul, pentru că, de altfel, creştinul trebuie să fie mereu pregătit pentru sfârşitul său. Dar atunci când Dumnezeu arată semne clare prin care ne anunţă cumva să ne pregătească, iar noi nu le luăm în seamă, înseamnă că am ajuns la o nebunie a patimilor în care nu mai distingem ce e bine de ce e rău.

  http://prieteniisfantuluiefrem.ro/2017/06/15/delfinii-si-icoana-maicii-domnului-slavit-sa-fie-numele-preacuratei-in-veci/
  http://www.ganduridinierusalim.com/rasa-galbena-si-musulmanii-se-vor-alia-profetia-teribila-a-parintelui-justin-parvu/
  PREASFINTA NASCATOARE de DUMNEZEU MILUIESTE.NE PE NOI!
  Sf.Pr.Justin,Sf.Pr.Arsenie si toti Parintii nostri trecuti la Domnul sa se roage pt.noi!
  Doamne ajuta.

  Apreciază

 21. @Oana

  Acum vreo 15 ani am aflat si eu ca am o dereglare genetica de la care as putea orbi. Atunci m-am speriat un pic, dar m-am obisnuit cu ideea, mai ales ca atunci cand eram mica sau mai tanara imi placea sa memorez lucrurile din camera si sa ma descurc pe intuneric ca orbii. Cand am aflat peste ani ce am, m-am gandit ca pe undeva aveam asa o premonitie. Toata joaca s-a terminat in primul an de facultate, cand am crezut ca am memorat piesele dintr-o camera la o cabana, am stins lumina si am sarit pe spate exact intre doua paturi. Cam de un an sora mea mai mare are hemoragii pe retina si face injectii in ochi. Cu ocazia asta m-am mai documentat despre depunerile de calciu din ochi si am citit ca se pierde doar vederea centrala, dar cea periferica ramane si ca cei care au nesansa sa piarda vederea centrala se pot obisnui sau descurca pana la urma si doar cu vederea periferica, desi e destul de debilitanta o astfel de situatie. Dar eu ma linistisem demult, pentru ca la scurt timp dupa toate lecturile alarmante de dupa diagnostic, am citit undeva ca rata mortalitatii la grupa mea e fix ca la ceilalti oameni si m-am gandit ca e super si nu i-am mai acordat niciun gand problemei. Tatal meu, Dumnezeu sa-l ierte, a trait aproape 78 de ani si n-a avut nicio problema cu vedera, in afara de o miopie usoara, care i-a si trecut cand s-a instalat hipermetropia la batranete, desi avea si el depuneri de calciu pe retina. In cazul tau, daca stii ca sansele sunt mari sa orbesti, eu cred ca in primul rand trebuie sa stii ca si pe cei bolnavi si pe cei sanatosi Dumnezeu ii iubeste, ingrijeste si mantuieste in aceeasi masura, mai ales daca si ei colaboreaza si ca, daca stii sa te bucuri si sa dai slava Lui, asa cum vad ca faci, ai si un bonus mare la judecata. Iar cine isi asuma o casatorie, trebuie sa-si asume si copiii. Spun asta pentru ca foarte multe femei sunt indemnate sa faca avort in numele unor idei de eugenie, ca, vezi Doamne, sa fie numai oameni perfecti pe planeta. Nu te indemn ce sa faci, ci spun asta pentru ca sunt sigura ca dragostea, daca e sa fie, transcende o pereche de ochelari sau lipsa vederii. Din moment ce nu implica chinuri mari boala ta, poate ca trebuie sa vezi partea buna a paharului si anume ca, daca intervine o anume izolare senzoriala, chiar si daca te mariti, o poti folosi in slujba lui Dumnezeu, asa cum vad ca faci si acum. Acum am vazut ca sunt insemnate cu braille si ambalajele la unele produse si cred ca in viitorul apropiat, asa cum cei cu hipoacuzie poarta un implant cohlear, se va ajunge si pentru nevazatori la o tehnologie care sa „traduca” mai eficient decat pana acum imaginile pentru creier. Poate tot sub forma de ochelari, cum exista pana acum si evident mai ieftina.

  http://www.goodnet.org/articles/4-innovative-technologies-to-help-blind-people-see-again

  Cred ca e un lucru bun sa vorbesti despre boala ta, ca oamenii sa se roage pentru tine. Poate ca Dumnezeu vrea ca cei care ajung sa nu mai vada sa inceapa sa vada cu ochii mintii. Dar de multe ori este si ca sa se mantuiasca cei din jur ajutand pe cei cu probleme si cred ca e gresit sa gandesti ca esti o pacoste pentru altii. De fapt esti binecuvantarea lor si Dumnezeu stie pe fiecare unde ne plaseaza si pentru ce. Dumnezeu sa-ti dea sanatate si sa incerci sa faci miscare constant, chiar si acasa, sa nu devii sedentara. Maica Domnului sa te acopere si sa-ti calauzeasca pasii.

  Apreciază

  • @oana Oana
   Păi doar mi numele de prezentate la comentariile de pe blog😃 Bogdan din Hunedoara
   Frumos de tine,esti aproape de Lainici,de Sf Irodion și icoana Maicii Domnului Grabnic Ajutătoare!Si Nu în ultimul rând Părintele Adrian Fageteanu
   Bine…nici eu nu sunt prea departe de Lainici…110 km.am fost Chiar Acuma 1 săptămână la Lainici si-am trecut și PRin Tg Jiu

   Apreciază

  • @oana
   Draga Oana,vreau sa-ti spun că îmi pare foarte rău de tine si boala care o Ai si vreau să-ți spun că știu prin ce treci!
   Cel mai Bun prieten al meu, Florin din Hunedoara,este nevăzător 90 % si suntem prieteni de la grădiniță,ca idee de vreo 27 ani,tu încă nu ai vârsta asta!
   I-ti mărturisesc că dacă pot să-ți stau la dispoziție cu orice,chiar financiar te voi ajuta cu dragă inimă!Pt ca știu prin ce treci,si la vârsta ta nu Este ușor!!
   Părintele Teodot mă cunoaște foarte bine,il consider prietenul meu,deoarece ne-am întâlnit de câteva ori la dânsul la Petru Vodă și poate să-ți confirme despre mine(asta în cazul în care ai dubii)

   Apreciază

  • Acest blestemat nu trebuie primit in Romania. Prin toate locurile unde a mers, este demonstrat ca au fost numai calamitati dupa ce a plecat. Este chiar inaintemergatorul antihristului. Dupa ce a fost in Betleem-a luat foc totul acolo, in SUA-dupa ce a plecat, au fost cele mai mari inundatii, in Grecia insula Lesbos-acum sunt cele mai multe cutremure, in Italia unde sta-cele mai multe cutremure cu multi morti. Este un satanist foarte periculos. Bine-ar fi sa nu mai vina deloc. Nu-l primim ca este blestemat si aduce numai blestem pe unde merge.

   Apreciat de 1 persoană

   • NU VENIRII PAPEI IN ROMANIA!!!!
    Cu adevărat acest spurcat nu are ce căuta un Tara Noastră,este vrăjmașul Lui Iisus Hristos,sluga handicapatului de antihrist!!
    Dacă totuși va veni(ferească Dumnezeu) trebuie primit cu multă ostilitate,sa vadă ordinarul ca nu toată lumea i se închină,asa Cum au facut-o (cu durere spun asta) Arhiereii noștri!!
    Sfinții Închisorilor să se roage pt Noi și pt acest pământ pe care ei și-au vărsat sângele!!

    Apreciază

 22. @Nevrednica

  Cum amandoi sotii s-au botezat ortodox, poate ca era mai corecta concluzia ca botezul prin afundare este mai dupa canoane. Poate ca exista totusi o diferenta intre cei botezati prin stropire si cei afundati, dar nimeni nu a scris care ar fi aceea si ce implicatii are un botez necanonic (atunci cand stropirea nu reprezenta o necesitate) asupra celui botezat in plan fizic sau duhovnicesc. Adica nimeni nu a documentat reflectarea acestor diferente asupra indivizilor botezati. Cel mai NEbenefic este botezul prin stropire pentru preotul care il savarseste atunci cand conditiile nu o impun, pentru ca incalca mai ales canoanele. Personal cred ca daca la botezul prin stropire nu ar avea nicicum loc taina, cei botezati astfel s-ar impartasi mai apoi fara a avea acest drept sau calitate si urmarile ar trebui sa fie vizibile, daca n-au primit niciun har la botez, ma gandesc. Ar fi o situatie de plans, pentru ca s-ar hirotoni preoti care n-ar fi botezati, sau s-ar pune nasi la botezuri si nunti niste oameni care, daca prin absurd n-ar fi ortodocsi pentru ca au fost stropiti la botez, ar fi la locul nepotrivit, iar acele taine la randul lor ar fi cu mari semne de intrebare. La catolici, unde tainele s-au evaporat, se admite si botezul catolic facut de catre un necatolic (sper ca nu gresesc), pe cand la ortodocsi nasii trebuie sa fie tot ortodocsi. Iar la cat s-a stropit de decenii bune numai in Banat si Transilvania, ia-i de unde nu-s pe nasi. Ma gandesc si ca exista motive pentru care de-a lungul istoriei Bisericii nu a fost redus ritualul botezului la o simpla stropire, ci s-a continuat botezul prin afundare, botez ramas cel canonic pana in prezent. Daca ar fi fost superfluu tot efortul de a afunda pe cel botezat poate chiar Sfintii Parinti ar fi schimbat ceva sau n-ar fi intarit faptul ca botezul se face preferabil prin afundare. Insa nici stropirea n-a constituit un mare subiect de disputa consemnata si n-a fost definitiv condamnata ca fiind ilicita in Biserica. Tocmai de aceea, cei care se ghideaza dupa canoane nu gresesc niciodata.

  Apreciază

 23. Draga Ileana multumesc pt vorbele tale
  Eu din cauza boli nu am.dat la.facultate de frica pt ca nu vedeam
  Sora mea are la fel ca mine !ea a terminat invatamant dar a putut practica doar cativa ani pt ca i s.a agravat. .permisul l.am luat dar degeaba si multe nu te angajeaza nimeni.lumea nu mai are rabdare dar e.de.zis ca daca nu era aceasta boala poate ajungeam mai pacatoasa decat deja sunt.sanatate la toata lumea si in primul rand mantuire la toata lumea.”

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s