Casatoriile mixte sunt sau nu valide ?

Lumina nu se poate uni cu intunericul

Astazi am vorbit la telefon cu un Preot din strainatate care mi-a povestit despre cele mai mari ispite pe care le intampina acolo – roadele panereziei ecumenismului.

Cea mai mare problema acolo ar fi casatoriile mixte : ortodox(a)–romano-catolic(a) sau protestanti.

Iata ce spun Canoanele in legatura cu aceasta : 

CANONUL 72 Trulan (CREŞTINII SĂ NU SE CĂSĂTOREASCĂ CU ERETICI ŞI CU NECREŞTINI)

Să nu se îngăduie ca bărbatul ortodox să se lege(prin căsătorie) cu fe­meia eretică, nici ca femeia ortodoxă să se unească (prin căsătorie) cu un bărbat eretic, ci de s-ar şi vădi că s-a făcut un lucru ca acesta de către vre­unul dintre toţi, căsătoria (nunta) să se socotească fără de tărie, şi căsăto­ria (însoţirea nelegiuită) să se desfacă – căci nu se cade a amesteca cele ce n-au amestecare, nici oii să se împerecheze cu lupul, şi nici părţii lui Hristos cu soarta (ceata)păcătoşilor; iar dacă cineva ar călca cele orân­duite de noi, să se afurisească.

Iar dacă unii, găsindu-se încă în necredinţă şi nefiind încă număraţi în turma ortodocşilor, s-au legat (potrivit)întreolaltă, prin căsătoria legiuită, şi apoi unul dintre ei alegând binele a alergat la lumina adevărului, iarcelălalt a fost ţinut (stăpânit) de legătura sărăcirii, nealegând (nedorind) să vadă (să ia în seamă) razele dumnezeieşti; dacă soţia cea necredincioasă socoteşte că este bine (consimte) să vieţuiască cu soţul cel credincios, sau, dimpotrivă, cel necredincios cu soţia cea credincioasă, să nu fie despărţiţi, după dumnezeiescul apostol: „Căci bărbatul necredincios se sfinţeşte prin femeie, şi femeia necredincioasă se sfinţeşte prin bărbat” (I Cor. 7, 14).

(14 sin. IV ec; 10, 31 Laod.; 21 Cartag.)

La Taina Cununiei Duhul Sfant uneste doua suflete. Dar cum sa uneasca un ortodox cu o eretica sau un eretic cu o ortodoxa ? Este imposibil, dupa cum este imposibila unirea luminii cu intunericul. Dumnezeu nu este un automat care sa lucreze orice spune arhiereul sau preotul.

Dupa aceasta asa-zisa cununie mixta, ereticul va vrea sa se impartaseasca la ortodocsi. Si iata o a doua mare cadere : sa dea arhiereul-preotul Sfintele Taine unui eretic.

Unii arhierei sustin ca trebuie cununati-partea ortodoxa cu cea eretica ca sa nu ramana in pacat. Acestia inteleg anapoda cuvintele Sf.Apostol Pavel . Dar canonul 72 Trulan explica foarte limpede :  
” Iar dacă unii, găsindu-se încă în necredinţă şi nefiind încă număraţi în turma ortodocşilor, s-au legat (potrivit)întreolaltă, prin căsătoria legiuită, şi apoi unul dintre ei alegând binele a alergat la lumina adevărului, iar celălalt a fost ţinut (stăpânit) de legătura sărăcirii, nealegând (nedorind) să vadă (să ia în seamă) razele dumnezeieşti; dacă soţia cea necredincioasă socoteşte că este bine (consimte) să vieţuiască cu soţul cel credincios, sau, dimpotrivă, cel necredincios cu soţia cea credincioasă, să nu fie despărţiţi, după dumnezeiescul apostol: „Căci bărbatul necredincios se sfinţeşte prin femeie, şi femeia necredincioasă se sfinţeşte prin bărbat” (I Cor. 7, 14)”

Femeile pagane care erau casatorite in paganism cu barbati pagani, dupa ce  veneau la Hristos refuzau sa mai traiasca trupeste cu sotii lor-chiar daca inca nu erau despartiti, pentru care unele au avut de suferit grea mucenicie din partea barbatilor pagani. Avem pe Sfanta Mucenita Golinduh(Maria) din Persia : „

Dupa primirea Sfintului Botez, ea s-a dus iarasi la casa sa, dar, fiind logodita cu Hristos, nu s-a mai insotit dupa lege cu barbatul sau cel necurat, nevrind sa se intineze. Deci, petrecea in post si rugaciune, precum o invatase duhovnicescul parinte care a botezat-o. Ea petrecea nopti intregi fara de somn, stind si rugindu-se Domnului, iar ziua tacea, luind aminte la sine, nevoind sa vorbeasca cu cei necredinciosi. Pe barbatul sau nu l-a lasat nici sa se apropie de ea, iar el se mira de o schimbare ca aceasta, nepricepand pricina. Deci, era in mare mihnire pentru ea. El se mihnea mai ales de impreunarea firii, pentru ca nicidecum nu voia sa se apropie de el. Deci, silindu-se spre obisnuita impreunare, cu ama-gire si rugaminte, cu ingrozire, cu bataie si cu sila, nimic nu sporea, pentru ca era intarita de puterea nevazuta a lui Dumnezeu.

Cunoscind el ca sotia lui este crestina, a plins de ea, ca pentru o femeie pierduta, si o indemna cu lacrimi in tot chipul sa se lepede de Hristos si sa fie cu dinsul pentru impreunarea insotirii, precum a fost si mai inainte. Dar n-a putut, caci ea era intarita in credinta si in dragostea lui Iisus Hristos. El mai facea inca si vraji pentru ea, chemind in ajutor puterea diavoleasca, dar nici asa nu a facut nimic, pentru ca diavolii nu indrazneau sa se apropie de ea, vazind-o luminata de darul lui Hristos. Deci, s-a dus la imparatul Hosroe, spunindu-i cu jale ca femeia sa este crestina.

Atunci, imparatul a trimis la dinsa pe unul din sfetnicii sai ca s-o povatuiasca; dar si acela s-a intors fara de isprava. Imparatul n-a facut numai o data aceasta, ci de mai multe ori, deoarece trimitea la ea barbati cinstiti si femei de neam bun, ca s-o imbuneze si s-o induplece a se intoarce la credinta ei de mai inainte si astfel sa petreaca cu barbatul sau; insa toate ostenelile erau zadarnice.

Odata imparatul a trimis la dinsa, zicindu-i: „Daca te vei lepada de credinta crestineasca si te vei intoarce la cea pagineasca, imparatul te va lua de femeie si vei fi imparateasa lui”. Sfinta a zis catre cei ce venisera la ea: „Va intreb sa-mi spuneti un lucru. Daca imparatul ma va lua ca sa-i fiu femeia lui, el nu va muri? Va fi viu in veci? Daca va fi fara de moarte in veci, atunci il voi asculta”. Cel ce venise i-a raspuns: „Nu este cu putinta omului sa fie fara de moarte, caci si imparatul este om, deci va muri si el!” Atunci sfinta a raspuns: „Eu nu voiesc sa ma insotesc cu imparatul cel muritor si de putina vreme, caci m-am insotit cu Imparatul cel fara de moarte, cu Hristos, Dumnezeul meu, Cel ce petrece in veci, pentru Care sint gata a patimi si a muri”. Intorcindu-se, trimisii au spus imparatului cuvintele ei. Iar el, foarte miniat, a poruncit sa o lege cu lanturi de fier peste tot trupul si sa o arunce intr-o temnita uitata si parasita. Acolo, de toti sa fie uitata ca o moarta.

Sfinta a petrecut in temnita aceea 18 ani. In acei ani a murit imparatul Persiei, Hosroe cel batrin, si dupa el a urmat fiul sau, Armisdas. Pe atunci grecii au avut ca imparati pe Iustin cel tinar, pe Tiberie, al doilea cu acest nume, iar dupa ei au avut pe Mavrichie. In aceasta vreme a venit in Persia un sol, barbat cinstit, cu numele Aristobul, iubitor si placut lui Dumnezeu, care, auzind de Sfinta Mucenita Golinduhia (Maria) ca sade in temnita, a dorit s-o vada si sa se invredniceasca de binecuvintarea ei. Deci, a rugat pe imparatul Persiei sa porunceasca, ca sa-l lase sa mearga la dinsa in temnita. Deci, cistigind invoiala, a mers la sfinta, careia i-a sarutat lanturile cu care era legata pentru Hristos si a luat o parte din acelea spre binecuvintarea sa. Intirziind barbatul acela citava vreme in Persia, se ducea adeseori la sfinta, invatind-o psalmii lui David. Mireasa lui Hristos, sezind in temnita ca intr-o camara, cinta si multumea lui Dumnezeu.”

https://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/soborul-sf-arhanghel-gavriil-cuv-stefan-savaitul-sf-mucenita-golinduh-36100.html

Ma gandesc ca aceasta Mare Mucenita inainte de Judecata Mantuitorului ii va judeca pe toti arhiereii si preotii care au aprobat casatoriile mixte cu argumente care de care mai nastrusnice. 

Dupa aceasta asa-zisa cununie, cei doi chiar ca nu vor mai avea constiinta pacatului si iata ca vor trai in nelegiuire considerandu-se in regula.

Acestea le-a aprobat ereticul sinod de la Creta si se aplica atat in tara cat si in strainatate. Unii arhierei sunt impotriva casatoriilor mixte-in discutiile particulare. In public insa raman cu declaratiile smintitoare, constituind capete de acuzare la un viitor Sinod ortodox. Solutia este trecerea la Ortodoxie-prin Botez ortodox si Mirungere a ereticilor aflati in relatie cu ortodocsii si apoi slujba cununiei. Daca nu, grabnica despartire pentru mantuire.

Cine este in aceasta situatie sa fie luminat de Dumnezeu si sa se indrepte neluandu-se dupa unii arhierei si preoti care aproba aceste casatorii nelegiuite.

Dumnezeu sa ne ajute. 

 

518 comentarii

  1. Eteria era o organizatie secreta creata dupa modelul Revolutiei Franceze : liberte . egalite , fraternite .Asa scrie in istoria oficiala , mai ales ca ambele vroiau caderea Imperiului Otoman .Dumnezeu sa scoata la iveala adevarul.

    Apreciază

  2. Istoria spune ca austriecii au abandonat Oltenia in anul 1739 datorita presiunilor externe venite din partea turcilor , nimic mai fals , sau turcii la 1822 s-au retras din Tara Romaneasca datorita interventiei Austriei , Rusiei si Angliei .Raspunsul adevarat este datorita atacurilor venite din partea haiducilor si pandurilor ,zic bine Florian s-au gresesc ?.Avem o istorie frumoasa dar este falsificata rau de tot , vor sa arate ca dupa Brancoveanu si Cantemir nu a ma fost rezistenta , dar au fost nenumarate unele le stim altele nu , deoarece inca nu a fost descoperit adevarul in intregime .

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s