Invierea lui Hristos si invierea noastra

 

Imagini pentru Invierea Lui Hristos , foto

Hristos a Inviat !

Pana la El aproape nimeni dintre oameni inafara de proorocii vechiului Israel  si unii oameni dintre neamuri-luminati in mod special de Sus, nu stiau ce inseamna a invia. Chiar Apostolii L-au intrebat la un moment dat : „ce inseamna a invia ?”. Unii prooroci savarsisera invieri ale unor morti de-a lungul veacurilor, dar acestea prin puterea lui Dumnezeu-Sfanta Treime, revelat chiar si in psalmi. Dar sa-si invieze cineva propriul trup cu puterea sa, nimeni dintre pamanteni nu putea concepe. Apostolii au vazut cateva invieri savarsite de Hristos prin cuvant, dar au ramas fara grai atunci cand Dulcele lor Invatator le-a spus ca va muri si va Invia.

Desi Sf.Ioan Damaschinul scrie intr-o cantare „Invierea lui Hristos vazand, sa ne inchinam Sfantului Domnului Iisus”, faptul Invierii Lui din morti nu L-a vazut nimeni dintre pamanteni. Multi in frunte cu Maica Domnului, cu Sf.Maria Magdalena L-au vazut Inviat deja. Apostolii la fel, dupa mustrarea necredintei lor, L-au vazut Inviat pe Hristos. Mii de crestini L-au vazut si ei Inviat, spune Scriptura.

Noi crestinii ortodocsi din a doua jumatate a veacului al VIII-lea il avem Viu pe Iisus Hristos Dumnezeul-Om pe Sf.Mese ale Sf.Altare sub chipul painii si vinului, Insusi Preacurat Trupul Sau si Insusi Scump Sangele Sau.

Caci de aceea a Inviat-indumnezeindu-si Trupul, ca sa nu mai fie exterior oamenilor, ci interior. Tocmai de aceea El fericeste pe cei ce prin credinta iar nu prin vederea trupeasca il vad. Cu cat va avea crestinul ortodox inima mai curata, cu atat Il va vedea mai limpede pe Dumnezeu.

Iarasi revenim la Sf.Ioan Damaschin si la dumnezeiescul sau Canon al Invierii si citim-cantam … „Sa ne curatim simtirile si sa vedem pe Hristos stralucind cu neapropiata Lumina a Invierii”. La Ierusalim, in Sambata Mare, Domnul Iisus Hristos se arata in fiecare an ca Sfanta Lumina, Lumina care are o putere neobisnuita, nu arde timp de cateva minute, da mare bucurie , vigoare si forta pana chiar la mucenicie, forta care biruieste si frica de moarte.  Noi crestinii ortodocsi avem aceeasi Sfanta Lumina in harul botezului, in harul Sf.Taine, toate in Biserica Ortodoxa cea Una Sfanta, Apostoleasca si Soborniceasca.

Insa pentru a o vedea, trebuie sa ne curatim simtirile duhovnicesti prin post, rugaciune, Sf.Spovedanie, Sf.Impartasanie.  In acest proces de curatire, luminare si desavarsire sta invierea fiecaruia dintre noi.

Mai concret, pentru zilele noastre ar fi urmatoarele :

 • cand suntem ademeniti cu invataturi straine ortodoxiei, cu eretice conceptii ecumeniste, cu „unitatea in diversitate”, cu rugaciuni in comun cu papa si alti conducatori de religii care merg la moartea vesnica, noi sa alegem Viata Vesnica data de dogmele si invataturile ortodoxe spuse de Hristos cel Ortodox.
 • cand suntem ademeniti cu moartea prin mandria-lacomia si slava desarta a inchipuirii de sine, noi sa alegem Invierea prin smerenia-infranarea cea inteleapta si odihnitoare.
 • cand suntem ispititi cu moartea prin lipsa aerului dumnezeiesc al ragaciunii, noi sa ne rugam macar cat de cat daca nu putem inca neincetat, luptand sa fim cat mai des prezenti la sfintele slujbe ale Bisericii.  Acestea si altele asemenea acestora facand,  ne vom invrednici si noi de invierea nostra.  Si pentru ca moartea bate la tot pasul, mai ales in zilele noastre prin tot felul de moduri moderne de pacatuire, sa stim ca si Viata sta langa noi prin cele contrare. Este adevarat insa ca noile feluri de ucidere sufleteasca-duhovniceasca actuala sunt mult mai sofisticate, mult mai perfide, mult mai greu de surprins. Viclenia a sporit si va spori, dar pe Intelepciune-Lumina niciodata nu o va putea birui.  Cu aceasta Intelepciune intrupata in Iisus Hristos cel Inviat, sa dea Dumnezeu sa fim cat mai uniti ca sa putem sa biruim ispitele nenumaratelor morti care ne pasc zi de zi.                                                                                           Doamne Iisuse Hristoase-Cel ce ai rabdat moarte pe Cruce si Inviat a treia zi din morti, inviaza neancetat si sufletele noastre.

118 comentarii

 1. Hristos a inviat!Bunul Dumnezeu sa va țină cu noi părinte !Realizez ce vremuri trăim ,foarte grele spiritual și ce ne înconjoară derutează mulți creștini .Traiesc la Roma ,de anul trecut merg la biserica ortodoxa dar nu este biserica in care am crescut de mica .Nu ma plâng de prețurile piperate ale lumânărilor sau icoanelor ,sau mai ales lumânările de Înviere de 5e bucata care se stingeau mereu (donație Catedrala ) dar ce mi atrage atenția este Sfânta Liturghie când preotul ortodox se roagă pentru “Unirea tuturor”,se accepta Padre Plinio catolic in biserica la Palme cu ramuri de măslin impartite între ortodocși (Lasă ti ca vi le sfințesc eu după :preotul)Ca sa nu mai spun ca Sf Împărtășanie a luat o toată biserica in ciuda țigărilor cu câteva ore înainte ,fără post și multe alte.M am împietrit ,eram speriata de tot ce vedeam și auzeam .Vad greșit lucrurile ?sunt vreo încercată de duhuri rele ?
  I am arătat preotului ce ați postat dumneavoastră de venirea papei și materialul cu Siluan și papistașii (nu ii pot scrie Preasfinția Sa când ia binecuvântare de la eretic)și răspunsul lui a fost :Prostii!Nu citi astfel de lucruri in postul Pastelui!Nu are rost!
  Din luna Noiembrie pana acum sunt sunt aia care vorbește mult și prost ,caut numai prostii ,după el si credincioșii de aici sunt inafara Bisericii.
  Mai pot merge in aceste Biserici?Eu de la Sfânta Înviere nu M am mai dus .Ma rog in fata icoanelor acasă .
  Bunul Dumnezeu sa văd țină lângă sufletele noastre 🙏

  Apreciază

  • „Unirea tuturor” inseamna in Dragoste si Adevar, adica in Hristos cel Ortodox, in Ortodoxie iar nu altfel. Am auzit ca este un Preot ortodox italian in Milano pe nume Iosif, preot casatorit nu calugar. Acestia sunt arhierei-preoti ecumenisti care vor fi pedepsiti foarte aspru de Dumnezeu. Iadul lor este pregatit. Acestia isi bat joc si de ortodocsi si de romano-catolici incercand sa amestece Lumina cu intunericul, dar ii va ajunge mania lui Dumnezeu. Mergeti intr-o alta biserica, unde poate nu sunt astfel de sminteli. Poate o fi vreuna de acest fel in Roma. Bisericile cu albastru sunt cele ortodoxe : https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1Lvw35fDrr16f1izHFp-45kFDv-M&ll=41.88868301255434%2C12.531453598068083&z=12
   Daca romanii ortodocsi de acolo nu se unesc si nu fac front comun impotriva acestor ecumenisti … Dumnezeu sa ne ajute sa-i biruim pe ecumenisti.

   Apreciază

   • https://ganduridinortodoxie.wordpress.com/2018/04/22/preoti-ortodocsi-primesc-binecuvantare-de-la-eretic-pseudoepiscopul-siluan-al-italiei-si-cardinalul-papistas-cheama-la-un-ecumenism-al-poporului/
    Hristos a înviat ! Așa este părinte ,trebuie sa ne unim sa mărturisim Adevarul,doar ca nu prea ai cu cine .Eu una unde am mers am vorbit și cu creștinii și cu preotul și ma ia in ras.Alte doamne nu se mai duc !Nu ai cu cine ,lumea asculta de preot mai mult decât sa caute Adevarul
    Când le am spus ca va urmăresc și despre ce se întâmpla ,au spus sa nu cred așa ceva .Sunt doar prostii!
    Problema este ca dacă s ar ruga pentru întoarcerea in Dreapta Credința ,Ortodoxia ,atunci da !Dar ei se roagă cu catolicii spre unirea tuturor in Biserica Mondiala.Exact ce ați scris in postările anterioare de aici
    Va rog sa ma credeți ,mi am făcut canalul asta doar sa vorbesc cu dumneavoastră și sa va cer părerea .Vad ca de ani luptați împotriva lor și apreciez mult ceea ce faceți pentru noi.Bunul Dumnezeu sa va ocrotească și sa va țină alături de noi cu îndrumările dumneavoastră .Dragul nostru părinte Iustin sa se roage pentru noi !Lumea in general refuza sa creadă ca trăim vremuri de apoi in ce privește biometria,microcipurile și dezbinarea in Biserica .Toate sunt spre evoluție ,spre Iad!
    Am găsit ocazional niște nebuni de ziaristi,care au scris numai porcarii despre Parintele Iustin ,despre dumneavoastră .Ca v au alungat de l Petru Vodă fiind infiltrat cu fratele dumneavoastră lucrand pentru securitate ,ca faceți dezbinare între creștini .Nu mi venea sa cred !!!Parinte ,au înnebunit cu toții!Sa ne ajute Bunul Dumnezeu și Maica Domnului sa nu rătăcim pe ce cale mergem și sa fim vrednici mărturisitori in Adevar.Asa ne vor lua și pe noi prin dube și pușcării spunând ca suntem teroriști ,ca mult nu mai este .
    Sa știți ca sunt oameni care va susțin și va iubesc ,cum il iubim și pe parintele Iustin !Doamne ajuta

    Apreciază

 2. Hiiiiimmm…..ma unge la inima acest articol despre injosirea perversului satanist 😅
  https://ortodoxinfo.ro/2019/05/09/the-new-york-times-papa-francisc-cere-bulgariei-sa-si-deschida-inima-pentru-refugiati/
  „Francisc s-a rugat singur in catedrala Sf. Alexandru Nevsky din Sofia duminica. S-a asezat pe un fotoliu de catifea rosie, cu margini de aur, adesea acoperindu-si fata cu mainile in fața unei imagini a Sfinților. Chiril și Metodie. El s-a intalnit cu patriarhul Neofit lângă catedrala si a vorbit in privat cu el timp de aproximativ o jumătate de ora”.
  …….
  „Vizita sa in tarile balcanice reprezinta un punct de sprijin al sau pentru lumea musulmana, care a ocupat cea mai mare parte a programului sau de calatorie pana in prezent, in acest an, inclusiv calatoriile in Emiratele Arabe Unite si Maroc.

  Francis a avut o primire oarecum rece din partea ierarhiei ortodoxe bulgare, care a ordonat preotilor sa se abtina de la inchinareain fata Papei, aratand clar ca invitatia lui a venit de la guvernul bulgar, nu de la biserica.

  Sfantul Sinod al bisericii bulgare a emis o declaratie inainte de vizita pentru a sublinia ca „orice forma de slujba liturgica sau de rugaciune impartita, precum si purtarea hainelor liturgice, este inacceptabila pentru noi deoarece canoanele sfinte nu permit acest lucru”.
  …….
  „Acum doi ani, un preot italian catolic in Bulgaria, Paolo Cortesi, a simtit la prima mână sentimentele anti-imigranti, dupa ce a sosit la parohia din Belene, un oras de pe malul Dunarii, a luat o familie siriana careia i s-a acordat statutul de refugiati si doreau sa ramana. Pe fondul opozitiei locale, refugiatii au fost fortati sa plece, iar preotul, care primea amenintari cu moartea, a fost chemat inapoi in Italia timp de sase luni ca masura de prevedere. S-a intors in Bulgaria in 2017”.
  Cind pronunt denumirea de Patriarh,ma gindesc numai la -de Dumnezeu binecuvintatul-Patriarh Neophyte al Bulgariei !
  Fericit poporul bulgar-ei nu si.au omorit presedintele(in sfinta zi a nasterii Domnului!).
  Doamne iarta.ne.

  PS:stim cu totii la cine s.a rugat pedofilul iezuit….

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s