Parintele Arsenie Boca

arsenie-bocaPagina pentru discutii si dezbateri privind sfintenia Parintelui Arsenie Boca

136 de comentarii

 1. Am mai scris-o si o mai scriu:
  Parerea mea este: parintele Arsenie Boca este sfant, parintele Ilarion Argatu este sfant, parintele Cleoapa este sfant, parintele Arsenie Papacioc este sfant, parintele Fageteanu este sfant, parintele Ioanichie este sfant, parintele Iustin Parvu este sfant, in ciuda unor declaratii critice ale unor dintre acestia despre altii dintre ei. Iar posibilele greseli ale lor nu trebuie primite. Trebuie sa avem discernamant. De ce se sare calul cand intr-o parte cand in alta? Ei nu sunt aici de fata sa-i intrebam si astfel sa stim exact pozitia lor. E foarte periculos sa-i hulim. Eventual nu ne dam cu parerea. Se exagereaza si de o tabara si de alta. Atunci erau alte timpuri, cine stie exact ce au zis si daca intr-adevar au zis sau au facut. Ca a zis Parintele Arsenie Papacioc sau Fageteanu, etc. Ce, acestia nu puteau sa greseasca?
  Nu trebuie sa primim greselile lor, dar asta nu inseamna ca nu pot fi sfinti.
  Interesant: tocmai aceia pe care el ii numea cozile de topor ale apusului- ierarhii ecumenisti il vor declara sfant pe parintele Arsenie Boca. Ca sa vedeti cum isi plineste Dumnezeu voia prin cei cazuti, folosindu-i ca pe niste unelte.
  Am postat acest comentariu si pe saccsiv si unii au sarit ca arsi, insa asemenea reactii nu-s o noutate.

  Apreciat de 1 persoană

 2. As vrea sa-mi raspunda hulitorii parintelui Arsenie la urmatoarele intrebari :

  1) de ce este acuzat ca a practicat yoga, spiritism , vrajitorie cand toate aceste practici sunt condamnate in cartea „Cararea imparatiei”:

  Citate :

  „Odată Mântuitorul atrăgea aminte celor ce se izbăvesc de rele, că duhul cel rău (recunoscut de noi prin muncirea unei patimi), fiind alungat de pocăinţa omului unită cu darul lui Dumnezeu, neavând acela unde petrece, mai ia cu sine alte şapte duhuri, mai rele decât sine şi se întoarce la casa de unde a fost alungat. Deci, dacă află casa curată, dar stăpânul – mintea, sufletul – umblă pustiu, plecat deacasă prin cine ştie ce excursii astrale după informaţii, lăsând geamuri şi uşi deschise – că nu pot rămâne altfel – sigur că cele de pe urmă ale omului aceluia vor fi mai rele decât cele dintâi.” (Cararea Imparatiei – pag 70)

  „Aşadar, fărădelegea vorbirii cu morţii, sau spiritismul, are vechime mare. în zilele noastre, a ajuns o adevărată modă de lume mare, şi, fiind cea mai subţire dintre amăgiri, e şi cea mai primejdioasă rătăcire. Să fim înţeleşi: Biserica nu tăgăduieşte spiritismul, ci-l opreşte.” (Cararea Imparatiei – pag 67)

  „Viaţa Sf. Ciprian, care înainte de a fi creştin era mare vrăjitor şi înşelător de oameni, ne poate sta mărturie şi în privinţa spiritismului. Altă pricină, pentru care Biserica îşi opreşte fiii de la calea lăturalnică a spiritismului şi a vrăjitoriei de toate treptele, e şi aceasta: s-a băgat de seamă că practica spiritismului duce la nebunie.” (Cararea Imparatiei – pag 68)

  „Tot cu acest prilej se mai nimereşte o observaţie asupra spiritiştilor fără voie, sau mai bine-zis asupra celor posedaţi de spirite, mai mult sau mai puţin cu sau fără voia lor: sunt o seamă de oameni sănătoşi la aparenţă, dar „lor le grăieşte duhul” multe prăpăstii.” (Cararea Imparatiei – pag 72)

  „Sfinţii Părinţi, într-un gând, previn turma credincioşilor de ispitele iscodirilor lăturalnice; astfel Sfântul Ciril al Ierusalimului strigă: „Fugi de orice lucrare diavolească… Nu da atenţie la astrologi… Nu primi nici măcar să auzi despre farmece, descântece şi de faptele ” (Cararea Imparatiei – pag 72)

  „In vremea noastră circulă multe cărţi care cuprind comunicări de dincolo. Aceste comunicări, mai ales cele care se dau pe sine a fi din partea sfinţilor sau chiar ale Mântuitorului însuşi, fără voie ne conduc la comparaţia lor cu Sfintele Evanghelii. La o atare confruntare se dau de gol. Puse pe două coloane, aceste splendide platitudini şi mărunţişuri, cu o pagină din Evanghelii, sublimul şi ridicolul sunt şi mai evidente. Calitatea literară, fondul, înălţimea gândirii, totul dau de gol un fals neruşinat şi nemaipomenit de îndrăzneţ ” (Cararea Imparatiei – pag 75)

  „Biserica e datoare să-şi cruţe fiii de ispita căderii între tâlharii cei de duh” (Cararea Imparatiei – pag 75)

  „El e om şi Dumnezeu deodată. Noi putem fi deodată doar oameni credincioşi în Dumnezeu, cel mult purtători de Dumnezeu – spre deosebire de Yoga.” (Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur – pag 276)

  „După căi lăturalnice şi îndoielnice de învăţătură, umblă numai oamenii cărora nu le place smerenia. Pentru aceşti oameni, care ţin să rămână orbi, scrie sfântul Pavel următoarele: (vezi II Tesaloniceni 2,3-12). Cheia osândei e dată tocmai în ultimele cuvinte ale Apostolului: Dumnezeu le trimite amăgiri puternice, celor ce îndrăgesc căi lăturalnice, aparenţe de adevăr.” (Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur – pag 394)

  „Sfinţii s-au ferit să „vadă” altceva decât neputinţele lor. Sfântul Pavel zice limpede că „nu în vedeniile sale se lăuda, ci întru crucea Domnului” (Galateni 6,14).” (Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur – pag 394)

  ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colectie_RO/Arsenie_Boca/Arsenie%20Boca%20-%20Cararea%20Imparatiei.pdf

  La fel si la Draganescu, yoga, spiritismul, magia sunt pictate in randul invataturilor gresite:

  2) de ce este acuzat ca a pictat pe Francisc de Asissi , cand la vremea aia in romania multi duhovnici il considerau Sfant pe Francisc de Asissi, chiar si parintele Arsenie Papacioc :

  „Referitor la sfintii catolici, ei nu făceau dogmatică când trăiau. Dacă am face o comparatie între Sfântul Serafim de Sarov si Sfântul Francisc de Assisi, ei erau sfinti prin rugăciune, prin lipsuri extraordinare, nu vorbeau de rău. Ei rămân de valoare. (Arsenie Papacioc – Ne vorbeste parintele Arsenie Papacioc vol. 3 editia veche)”

  Daca parintele Arsenie era filocatolic de ce nu a pictat si alti sfinti catolici?

  3) De ce este acuzat ca a avut relatii intime cu maica Zamfira (Julieta) ? Daca au avut relatii intime , de nu au prunci? se stie din carti si din marturii ca parintele Arsenie a luptat aspru asupra pacatului desfranarii si al nezamislirii de prunci

  4) De ce este acuzat ca nu a avut duhovnic ? Aici sunt referinte ca a avut duhovnici:

  pe parintele Părintele Nicodim Zaharie
  http://vladherman.blogspot.ro/2013/10/pe-urmele-parintelui-arsenie-boca.html#.WCyapilRFBk
  pe parintele Savian Bunescu
  http://poruncaiubirii.agaton.ro/articol/616/despre-părintele-savian-bunescu-şi-câteva-mărturii-cu-părintele-arsenie-boca

  5) De ce considera ca ecumenista scena picturii Bisericii Sf. Sofia de la Constantinopol in acelasi semicerc de raze cu Bazilica Sfântul Petru din Roma, cand in realitate scena este o marturisire de credinta ortodoxa. Se observa foarte clar diferenta . Biserica ortodoxa este invaluita de razele soarelui si are forma este bine definita, este spiritualizata,nu este legata de pamant, in timp ce bazilica Sf Petru nu este bine definita si are culoarea pamantului.

  https://saccsiv.files.wordpress.com/2015/05/dsc01896.jpg?w=720&h=540

  Explicatia acestei scene :

  Cuvintele parintelui Arsenie referitor la primatul papal :

  „Sfântul Apostol Petru e pus de Biserica romano-catolică, nu numai primul Episcop al ei în Roma, ci şi „temelia” Bisericii lui Hristos.După ei, Biserica se întemeiază pe Petru, pe un om.Pe omul care tremura de frică în faţa unei servitoare, pe omul care s-a lepădat cu jurământ, că nu-L cunoaşte pe Hristos. Căderile acestea i-au fost o smerire a firii sale prea pripite. Din reintegrarea sa în apostolie, romano-catolicii au scos prerogativele de drept divin ale supremaţiei papale asupra întregii Biserici a lui Hristos.- Poate că nu e numai o întâmplare, faptul că romano-catolicii şi-au legat atât de mult soarta de Apostolul Petru. De la a declara că Petru este temelia Bisericii şi până la infailibilitatea Papei nu e nici un pas; dar până la declararea Papei ca temelie a Bisericii, iarăşi nu e decât prea puţin. E curentă expresia: „Biserica este unde e Papa !” Toate acestea sunt deducţii şi dezvoltări logice, dar dintr-un principiu greşit: că Petru e temelia Bisericii. Temelia Bisericii e divinitatea întemeietorului.” (Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur – pagina 219)

  6) De ce este acuzat ca este filocatolic si ca dorea unirea cu catolicii, cand asemenea afirmatii sunt dezmintite in scrierile parintelui Arsenie :

  „De data asta, poate că sabia Papei va fi frântă. Altă cale de unificare a Bisericii nu rămâne.” (Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur – pag 220)

  „Aşa că pe faţă, întoarceţi-vă acasă la confesiunea ortodoxă şi aşa tot neamul prinde putere pentru ziua care are să vie. N-aşteptaţi s-o zică Domnii, ci ascultaţi ce zice Domnul.” (Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur – pag 148)

  7) De ce portretul parintelui Arsenie Boca a plans in ziua de 23 aprilie 2015 (de ziua Sfantului Gheorghe) cand a fost asezat intr-o troita si de ce minunea s-a repetat ? Daca e o inselare, cum demonstreaza hulitorii ca e o inselare?

  http://www.romaniatv.net/icoana-lui-arsenie-boca-din-vaslui-plange-din-nou_251749.html

  Astea-s doar cateva intrebari.. de bun simt zic eu. II rugam sa raspunda. Mai am si altele le voi posta cand voi avea ceva timp liber.
  Doamne ajuta!

  Apreciat de 1 persoană

  • Este cazul ca si eu nevredncul sa aduc marturie despre Parintele Arsenie
   Desi sunt din Hunedoara,va marturisesc ca nu stiam de parintele Arsenie absolut nimic,pana in anul 2008 cand am ajuns 1 oara,in urma unor rugaminti neincetate din partea unei persoane,care nu avea masina dar isi dorea f mult sa ajunga acolo.Imi amintesc ca era luna mai,sambata ,pe atunci nu era atata lume ca si acuma,erau vreo 3 persoane acolo si maica care se ingrijea de mormant,parintele nefiind mediatiza.t.Am avut o stare de bine,am avut un sentiment care nu il mai conoscusem pana atunci.Am plecat si…..am revenit la ale mele…nu sa schimbat nimic duhovniceste vorbind.Pana in 2010,cand am revenit la Prislop,dar de data aceasta cu probleme..(asa le-am considerat atunci)si era VINEREA MARE .LA acel moment eram impreuna cu prietena mea,si ea fiind prima oara la Prislop…era chiar in timpul Prohodului cand ne-am hotarat,sa urcam la parintele,.pe drum pana la mormant nu am vb nimic,ma rugam iar la mormant l-am rugat pe Parintele sa ne binecuvanteze si sa ne ajute in casnicie NOI URMAND A NE CASATORI PESTE O LUNA ,la mijlocul lunii mai,insa l-am mai rugat pe parintele, ca ,daca nu ne potrivim,sa opreasca cumva relatia noastra.si asta sa si intamplat!!in 2 saptamani ne-am despartit,nunta nu a mai avut loc si suferinta mare dupa aceea…mentionez ca in acest timp,am inceput sa citesc despre Parintele,tin minte ca la intoarcere am cumparat de la magazinul bisercesc o carticica mica cu Parintele si care mie m-ia luat ochiul,intitulata :Despre durerile oamenilor.Titlul ma cucerit,si asa am inceput eu sa citesc cele duhovnicesti.De atunci practic m-am intors cu fata catre biserica,eu finnd inactiv atatia ani,a coincis si cu o perioada crunta de suferinta in dragoste sa zic…care nu este chiar usoara…insa parintele ma ajutat foarte mult,si toata aceea suferinta de atunci i-am inteles sensul…m-am intors in biserica,am inceput sa citesc din Sfiintii Parintii,sa ma rog,eu nci macar nu stiam ce este ala acatist atunci,auzisem de psalmul 50 si vroiam sa il cumpar de la biserica,bunicutza foarte simpatica de altfel, m-ia zis ca imi da psaltirea nu psaimul 50,nici nu stiam ce cer… eram vai de mine…si sunt in continuare…insa parintele Arsenie ma ajutat fff mult,si intoarcerea mea la credinta i-o datorez.Este un mare Sfant si mare rugator la Ceruri avem in parintele.Parinte Arsenie…iarta-i pe toti cei ce prigonesc si hulesc numele Tau,si adu-i pe ei la lumina cea adevarata,asa cum ai facut-o si cu mine nevrednicul,ca sa te cinsteasca in veci.AM!!

   Apreciază

 3. Pentru ca am sustinut sfintenia parintelui Arsenie Boca, dar si a parintelui Ilarion Agatu m-au cenzurat atat pe saccsiv cat si pe prieteniisfantuluiefrem. Insa ei nu stiu ca am urmarit doua aspecte: sa spun adevarul si in al doilea rand sa-i testez si sa-i starnesc (pentru ca am sesizat inclinatia lor si unde diavolul si-a bagat coada si trebuia facut lumina). Se baga motivele: raspunsuri decente, in duh ortodox, este post, sau este ucenic de-al lui Iacoboaiei, etc., numai sfintii inchisorilor sunt sfinti, ca ce-a spus parintele Fageteanu sau Antim este litera de lege, extremele sunt ale diavolului, etc.. Ei nu stu ca eu nu prea sunt sensibil la diferite motive sau strambe, ci doar la adevar. De fapt: au pareri preconcepute, nu deosebesc adevarul de neadevar, urmaresc sa nu-si piarda prestigiul site-ului si sa nu decada in ochii celorlalti, intr-un cuvant, sunt in inselare. etc.. Pot detalia, dar alta data, daca va fi nevoie.

  Apreciază

  • In P.Ciprian Staicu am incredere. El vine de la scoala patristica din Grecia, nu de la cea ecumenista din Romania. Desi, acum, s-a cam terminat si cu Scoala patristica din Grecia , prin iesirea la pensie a P.Teodor Zisis, D-ul Dimitrie Tselenghidis…

   Apreciază

   • Ce păcat pr Teodot că nu vedeți că aceste cuvinte vi se potrivesc….dar ce vei răspunde dumneata că cinstești un înșelat care părea că vorbeșt împotriva ecumenismului cînd de fapt el mai mult l-a cinstit ,aducînd ereticii în casa noastră?așa spune dreapta credință?

    P.Arsenie Boca nu a fost ecumenist.

    cum nu?adică Sf Igantie Briancianinov il dovedește eretic pe Francisc de Assisi și alții si tu Arsene Boca vii și-l pui în rândul Sfinților noștri?unde este dreapta credință părinte?ce este asta?nu e ecumenism…dacă spuneți așa ceva înseamnă ca habar nu aveți ce este ecumenismul.Așa spun Sfinții să stăm la aceiași masă cu ereticii?

    SF.IGATIE BRIANCIANINOV
    In pustnicie, au ajuns, asemenea lui Malpas, la cea mai vartoasa inselare demonica Francisc de Assisi, Ignatiu de Loyola si alii nevoitori ai latinilor (Dupa caderea Bisericii de Apus de la cea din Rasarit), recunoscuti de ei ca sfinti.

    „Atunci cand Francisc a fost rapit la cer” spune scriitorul Vietii acestuia, „Dumnezeu Tatal, vazandu-l, S-a intrebat,fiind pentru o clipa in nedumerire: cui sa dea intaietate, Fiului Sau Celui dupa fire, sau fiului dupa har – Francisc”. Ce poate fi mai cumplit, mai had decat aceasta hula, ce poate fi mai intristator decat aceasta amagire !

    vedeți pe cine a adus în casa noastră?
    Deci..celelalte înșelări le zice că nu sînt scrise de el etc..dar picture dovedește totul….picutura e cea mai gravă erezie pe care a putut să o susțină !!…..

    Păi așa spun Sfinții părinte?asta e dreapta credință de care tot vorbiți sfinția v?adică tu AB hulești credința ,pictând eretici în Biserică si noi îl mai facem si sfânt?…înseamnă că habar nu aveți de dreapta credință de care tot vorbiți…?!!asta nu e ecumenism?!!să aduci pe eretici în casa ta si mai mult….să-i pui la aceiași masă cu Sfinții noștri?!!cu aureolă în jurul capului.?….adică la aceiași cinste cu Sfinții noștri?!!ce hulă mai mare ca asta poate fi adusă lui Dumnezeu….?

    Apreciază

   • Si P.Arsenie Papacioc are scris – nu pictat – ca acest francisc de asisi este asemenea cu Sf.Serafim de Sarov. Asa era inselarea atunci, nu mai vorbim despre faptul ca-l contrazicea pe Sf.Ignatie Briancianinov in privinta cartii scrise in duh de inselare a lui toma de kempes-Urmarea lui Hristos. La fel si P.Paisie Olaru de la Sihla, spunea la ucenici ca, dupa Evanghelie urmeaza ca importanta aceasta carte plina de inselari. Acum, hai sa dam cu piatra in toti acestia trei. Daca pictura P.Arsenie Boca a fost profetica , adica a vrut sa arate falsa unire la care se va ajunge ? Parerea mea este ca toti acestia trei au fost iertati de Dumnezeu pentru aceste rataciri ale lor, dar avand in vedere patimirile lor pentru Hristos si dragostea lor pentru neam, nu numai ca s-au mantuit ci au si indrazneala in rugaciune acolo unde sunt. Va doresc sanatate in credinta si mantuire. Postul acesta mare sa va fie spre limpezire si in aeasta privinta. Doamne ajuta.

    Apreciat de 1 persoană

   • cunosc pe cineva care a pronuntat un citat din cartea parintelui Arsenie Boca si imediat Duhul Sfant ia patruns inima si i-a deschis ochiul minti,Omul acela pe care il stiu eu nu minte si nici nu spune cuvinte de lauda.Aveti grija sa nu va adaugati la cruce mai mult de cat va este dat ca nu o mai pute-ti duce.Doamne ajuta-ne si iarta

    Apreciază

 4. Parinte Teodot revin cu alte intrebari pentru cei ce il hulesc (constesta) pe parintele Arsenie Boca:

  7) De ce acestia se smintesc de scrierile parintelui Arsenie referitoare la „tinerii casatoriti” ?

  Sfaturile date in cartile „Ridicarea casatoriei la inaltimea de taina” si „Tinerii, familia si copiii nascuti in lanturi” sunt sfaturi date pentru cei casatoriti nu pentru monahi si monahii.. Insusi subtitlul pe care acestia il contesta se numeste „Sfaturi pentri tinerii casatoriti” . Daca explicatiile medicale date in carte sunt sau nu gresite prea putin conteaza, in aceea carte e condamnata desfranarea, (ferirea de a zamisli prunci), avorturile etc.. Acestia fac precum fariseii care il acuzau pe Mantuitorul ca mananca cu mainile murdare. Aceeasi hulitori contesta si cuvintele parintelui Arsenie „in convietuire nu-i bun nici abuzul, nici refuzul” , citat care la fel se refera la cei casatoriti..

  Oare au citit acestia talcuirea Epistolei I catre corinteni data de Sfantul Ioan Gura de Aur:

  „Femeii bărbatul datornica dragoste să-i dea, la fel si femeia bărbatului” (I Cor. 7,3). Dar ce va să zică datornica dragoste? „Femeia trupul său nu-si stăpâneste” (I Cor. 7, 4), ci ea este si roaba si stăpâna bărbatului. Deci dacă tu te lepezi de acea robie cuvenită, te împotrivesti lui Dumnezeu. Iar de voiesti să te lepezi chiar pentru un timp scurt, fie că ar îngădui bărbatul, acelasi lucru este. Pentru aceea apostolul a numit acest fapt datorie, ca să arate că nici unul nu este stăpân pe sine, ci unul altuia robi.

  „Să nu opriti datoria unul altuia, fără numai din bună întelegere” (I Cor. 7, 5). Dar ce vrea să spună el aici? «Să nu se înfrâneze femeia, zice, dacă bărbatul nu voieste, si nici bărbatul, dacă nu voieste femeia.» Si pentru ce? Fiindcă din astfel de înfrânare se nasc mari rele, căci si preacurviile, si curviile, si chiar stricarea caselor de aici se trag de multe ori.

  […] Deci pentru ce te miri dacă el din această pricină curveste, sau dacă nu curveste, apoi este posomorât, vesnic tulburat, vesnic în luptă si pricinuind femeii mii de neajunsuri? Care este folosul postului si al înfrânării, dacă dragostea este sfâsiată? Nici unul. Câte batjocuri nu ies de aici, câte vorbe proaste si câtă luptă nu se desfăsoară în asemenea împrejurări!

  […] Fiindcă era firesc – ceea ce si astăzi se petrece – ca bărbatul să voiască si femeia să nu voiască, si invers, priveste cum el vorbeste cu fiecare. Sunt unii cari zic că cuvântul lui aici este îndreptat către preoti, însă eu având în privire cele ce urmează, nu cred că este asa. Dar dacă el ar fi scris acestea numai pentru preoti, nu ar fi pus sfătuire de obste, ci ar fi zis: «Bine este dascălului să nu se atingă de femeie.» Dar acum el nu a zis asa, ci spunând: „Bine este omului”, si nu numai preotului, vorbeste îndeobste. Si iarăsi: „Dezlegatute-ai de femeie? Nu căuta femeie” (I Cor. 7, 27). Nu a zis: «Tu, preote sau dascăle», ci în chip nehotărât. Si în sfârsit, mergând mai departe cu vorba, el tot îndeobste zice: „Dar din pricina curviei, fiecare femeie să aibă”, cu care prilej o dată cu pricina învoirii el aduce înfrânarea.

  (OMILIA XIX Talcuirea Epistolei I catre Corinteni)

  si cartea „Puterea Inimii – Duh – Suflet – Trup” a sfantului Luca al Crimeii este contestata de unii in Rusia, si cu toate astea Sfantul Luca este Sfant, nu poate nimeni sa contesta sfintenia lui..

  8) De ce parintele Arsenie este acuzat de mandrie pentru ca ii sfatuia pe tineri sa fie precum el (El nu fuma, nu bea,ducea o viata curata, etc)

  Oare si apostolul Pavel era mandru cand a zis : „Că voiesc ca toti oamenii să fie precum sunt eu” (I Cor. 7, 7). Talcuirea Sfantului Ioan Gura de Aur : „Aceasta o face în multe locuri, când sfătuieste pentru lucruri greu de împlinit, căci se pune pe sine la mijloc, zicând: „următori mie să fiti. (OMILIA XIX Talcuirea Epistolei I catre Corinteni)”

  Oare parintele Arsenie nu stia ce e mandria si ce e smerenia? Daca cumva a gresit, si a avut mandrie, ce om nu a gresit ? Sa ridice piatra..

  Citate despre mandrie din „Cararea Imparatiei”:

  „Vremea de amărăciune ţine de obicei cât ţine aplecarea spre mândrie ; căci celui smerit nimic nu-i poate sta împotrivă: nici lucrurile, nici oamenii şi nici dracii. Inaintea lui Dumnezeu adevărata virtute e smerenia care tămăduieşte, curăţă, apără şi întoarce toate spre pace. Deci, când amărăciunea încercării şi-a împlinit lucrul, iarăşi întoarce Dumnezeu toate spre bucurie.”

  „Iată, unde e apărare nu e smerenie, deci nici mărturisire şi nici iertare; mândria tot stăpână rămâne; cu Dumnezeu nu poţi face diplomaţie sau compromis.”

  „Neascultători, oamenii tari de cap şi betegi la minte de fumul mândriei , nu au parte de darurile sfatului. Căci, părăsind sfatul cel bun dat la vreme, şi Dumnezeu îi părăseşte şi-i lasă în sfatul celui rău.”

  „Poate tocmai pentru că e aşa de smerită judecata aceasta milostivă, nu pot să vie la mântuitoarea ei binefacere aproape nici unul dintre cei cu mintea plină de „ştiinţă” şi afumată de mândrie .”

  „Căderea firii în ispită e tot una cu o sfărâmare, care l-a făcut pe om bucăţi. Astfel mintea i-a fost amăgită de mândrie şi slavă deşartă.”

  „Geniile care sunt ajutate şi de agentul nebuniei, mai toate manifestă o mândrie mare, o nesupunere faţă de Dumnezeu, un dezechilibru spiritual. Ei sunt cei ce zic: „Nu este Dumnezeu!”

  9) De ce hulitorii parintelui Arsenie pun poze cu acesta cand era fara barba, si de ce il batjocuresc ca purta costum si era barbierit?

  Ascultati marturia parintele Nicolae Bordasiu (care a locuit cu parintele Arsenie sub acelasi acoperis) despre perioada cand parintele Arsenie era imbracat la costum :

  „In casa isi ducea viata calugareasca. Iesit afara de pe poarta casei, era un civil oarecare. Un om care mergea ca toti ceilalti la serviciu.[…] Venind acasa isi imbraca rasa de calugar. Statea ca si cum ar fi fost in manastire. Noi il respectam toti. Si era si duhovnicul nostru, si preotul nostru si vreau sa spun ca votul saraciei pe care l-a depus ca si monah in viata calugareasca, l-a respectat pe mai departe. Avea 2 costume de haine si erau de culoare maronie, unu mai cafeniu unu mai inchis. Acasa imbraca alt costum mai modest, avea o singura reverenda. ”

  Le propun hulitorilor sa priveasca chipul smerit al sfantului parinte Ilie Lacatusu (si el tot barbierit si la costum), poate se mai potolesc :

  Si 2 poze de la inmormantarea parintelui Arsenie Boca :


  10) De ce hulitorii parintelui Arsenie il acuza pe acesta ca spunea pacatele oamenilor in public?

  Parintele Arsenie Boca il ia ca exemplu pe Sfantul Serafim:

  „Numai o pildă a Sfântului Serafim de Sarov te poate lămuri cum. La el veneau mulţi oameni cu tot felul de încurcături. Odată a venit şi un general. Mândru, încrezut, cu gând să râdă mai mult, decât să asculte. Sfântul Serafim a început să-i spună câte isprăvi nedrepte a făcut ca să ajungă general, câte vicleşuguri în viaţă şi câte păcate cu numele şi cu numărul, încât (sufleteşte) generalul a asistat la o adevărată degradare a sa, vădindu-i-se toate relele sale. Un ucenic al sfântului, care asistase la acest rechizitoriu, îl întrebă mai târziu pe sfânt: „Cum ai ştiut, părinte, toate ale generalului ?” – De la mine n-am ştiut nimic. Toate mi le-a spus Domnul Iisus, Care cunoaşte toţi oamenii şi toate ale lor.” (Omul imbracat in haina de in si ingerul cu cadelnita de aur – pagina 436-437)

  E buna si mustrarea asta, pentru ca unii numai asa mustrandu i de fata cu ceilalti se cumintesc. Si la urma urmei parintele Arsenie nu urmarea decat indreptarea pacatosului.

  11) De ce parintele Arsenie este acuzat ca a tradat Miscarea Legionara ? Daca a facut-o, de ce legionarii au cuvinte frumoase despre el, il respectau si ii cereau sfatul :

  „Am fost tinut la securitate sase saptamani. Cu parintele Arsenie discutam numai cand ne gaseam singuri. Restul timpului fie ca ascultam discutiile din camera, fie ca ma duceam cu gandul departe. Intr-o zi se intampla sa ramanem amandoi in camera. Parintele Arsenie atunci imi spune: „Daca ar fi trait Capitanul ce lucruri frumoase am fi facut noi…”. Altadata imi spune: „Sa stii ca Legiunea nu va invinge pana nu se va completa numarul de legionari in cer”. Asta ar insemna sa moara toate generatiile din 1927 pana in 2000. Ar trebui sa treaca 60-80 de ani. Ar insemna sa nu mai traiasca nici un legionar din zilele noastre. „Dumnezeu va avea grija sa ramana si samanta pe pamant[/i]”, imi raspunde parintele Arsenie. A fost ultima discutie cu parintele Arsenie. Pe mine m-au luat si m-au dus la Penitenciar. M-au bagat singur intr-o celula la etajul trei, complet izolat de ceilalti legionari.(Mircea Puscasu, fost detinut politic, legionar)”

  La poarta Securităţii din Braşov lumea aştepta să predea mâncare gătită pentru părintele Arsenie, aflând că este arestat. Părintele împărţea mâncarea tuturor celor din arest. (Ion Gavrilă Ogoranu – Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc vol. III)

  La scurt timp după întâlnire, pe piedestalul crucii a fost depus un buchet de flori. Era buchetul de flori pe care Regina l-a găsit în camera ei. A fost primul buchet de flori care s-a depus în cinstea celor înscrişi pe cruce. Cu litere mari în relief, în marmură au fost săpate cuvintele: ”Ei au murit pentru credinţă, neam şi libertate”. În primul rând l-am trecut pe cel despre care vorbesc încă munţii, pădurile,izvoarele şi inimile oamenilor din partea locului, pe Părintele Arsenie Boca, stareţul mănăstirii până în 1948. Deşi plouase câteva zile şi munţii au fost în ceaţă, în Duminica sfinţirii vremea s-a răzbunat, munţii erau limpezi, soarele strălucea neaua de pe creştetul lor. Pădurile se prezentau gătite în toate culorile curcubeului ieşite de sub măiestria toamnei. La amiazi, biserica şi curtea mănăstirii erau neîncăpătoare pentru mulţimea sosită din toate satele şi din toată ţara. Era pentru prima dată când cei care am supravieţuit din lupta anticomunistă din ţara Făgăraşului ne aflam la un loc. (Ion Gavrilă Ogoranu – Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc vol. III)

  Cine împlineşte Cuvântul lui Hristos, realizează Maximum, Totul! Port o dragoste întreagă şi încredere neţărmurită în Părintele Boca. Prin voi îi comunic: „Toată iubirea sufletului în Domnul nostru Iisus Hristos, îi sărut mâinile şi tare mult doresc să-l cunosc”. Vă rog foarte mult să vi-l faceţi Duhovnic. Să vă spovediţi lui, căci e un preot unic. Mama îndeosebi. Din când în când mergeţi pe la Sâmbăta şi vă spovediţi Părintelui Boca. În toate situaţiile grele consultaţi-vă cu el, cereţi-i sfatul. (Sf Mucenic Valeriu Gafencu – Scrisori din inchisoare trimise celor dragi – Aiud, 15 mai 1946)

  În luna martie 1943 ne-am refugiat din Basarabia, mama cu trei fete, eleve, şi am ajuns in Făgăraş. Tata era deportat in Siberia, iar Vaieriu, fratele nostru, student, era deţinut politic la Aiud, de unde ne scria ocupându-se de educaţia surorilor mai mici. De ardeleni, care ne-au ajutat foarte mult, ne-am ataşat sufleteşte, petrecându-ne anii frumoşi ai adolescenţei mai ales ducându-ne la mănăstirea Sâmbăta, unde l-am cunoscut pe Părintele Arsenie Boca, cu care am participat la sfinţirea bisericii din Hurezu. Au trecut anii şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, Valentina, sora cea mare, a intrat în învăţământ, eu, Eleonora, am intrat ca asistentă la ASCAR (Institutul de cardiologie) iar Elisabeta – inginer. După mulţi ani a venit la mine la serviciu, pentru o consultaţie, Părintele Arsenie cu o călugăriţă. Am rămas surprinsă spunându-mi că ne cunoaştem. Era îmbrăcat civil, tuns, frumos şi bine dispus. L-am prezentat unui foarte bun cardiolog, dr. Caulea. Ştiam de la o prietenă că este foarte ocupat şi că pictează o biserică aproape de Bucureşti, dar n-am reuşit să-l vizitez şi regret. Am cântat în diverse formaţii muzicale şi mai ales la diverse biserici din Bucureşti. Avem o familie frumoasă şi unită, cu soţi şi copii, nepoţi, realizaţi aşa cum ne-au învăţat Valeriu şi Părintele Arsenie (Eleonora Gafencu-Colgiu / Sf Mucenic Valeriu Gafencu – Scrisori din inchisoare trimise celor dragi )

  Aspazia Otel Petrescu

  Mai am si alte intrebari.. voi reveni cu ele.. Daca nu va cer prea mult parinte Teodot, puteti sa puneti aceste intrebari/comentarii chiar in articol ? evident daca vi se par utile si de folos..Puteti sa faceti modificari, adaugiri ,etc. Daca nu, e in regula, merge si asa.

  Doamne ajuta!

  Apreciat de 1 persoană

   • / CREANGA TEOFIL

    Ce am postat aici pe blogul monahului Teodot am postat si la saccsiv in trecut.. au postat si altii. Din pacate, cei care au fost mai galagiosi s-au facut mai auziti. De aia ii si numesc hulitori pentru ca desi au citit toate aceste comentarii, au continuat cu batjocura la adresa parintelui Arsenie. Inteleg, sunt sceptici si nu-l considera sfant, e parerea lor, dar batjocura n-o inteleg. Reaua intentie la fel.. Trebuiau sa prezinte imaginea parintelui Arsenie asa cum e, si cu bune si cu rele, nu cu rautate si nu trunchiat..

    Da sunt ierarhi ecumenisti in comisia de canonizare a parintelui Arsenie, dar asta nu inseamna ca parintele Arsenie a fost un ecumenist, sau militant pentru ecumenism. Parintele Serafim Badila nu este ecumenist si confirma pozitia parintelui Arsenie Boca referitoare la ecumenism :

    http://www.arsenieboca.ro/Parinte-Arsenie-roaga-te-lui-Dumnezeu-pentru-noi

    Apreciat de 1 persoană

 5. Parinte din ce am citit am inteles ca Parintele Arsenie Boca e cel mai mare sfant al Romaniei si posibil unul dintre cei mai mari sfinti din istoria Ortodoxiei……parerea mea este ca dupa canonizare vor afla cat mai multi straini de acest sfant parinte si vor veni la el la mormant cum vin si la SF PARASCHEVA…….eu am venit la Biserica prin el citind o carte de a lui,la fel si altii……asta spune multe despre cine e parintele Arsenie Boca……ca sa nu mai vorbim despre faptu ca l a primit duhovnic pe SF SERAFIM DE SAROV despre care stim ca e un mare mare sfant…….si am mai citit undeva ca P Arsenie a spus ca el a dat mana in duh cu SF IOAN BOTEZATORUL……..

  Apreciază

  • Mhai Marian, in ce carte ai citit ca a dat mana cu Sfantul Ioan Botezatorul ? Exista multe exagerari pe seama parintelui Arsenie, unii care au vrut sa il denigreze daca au vazut ca nu le merge au inceput cu exagerarile . Pe aceasta pagine de marturii ar fi ideal sa punem si sursele, cartea pagina, capitolul etc.
   Doamne ajuta

   Apreciat de 1 persoană

 6. am citit pe net nu din carte….nu e nimic exagerat….mai e o intamplare tot dp net unde demonul dintr o demonizata spune ca acel mormant de la Prislop e cel mai sfant loc din Romania

  Apreciază

  • Mhai Marian, nu stiu despre ce intamplare vorbesti, ar fi bine sa pui si link pentru a vedea despre ce e vorba. Am gasit un filmulet cu o demonizata, stand la rand la mormantul parintelui Arsenie.

   Probabil mai sunt si alte cazuri de demonizati, oricum informatia de pe internet nu e suficienta,pe internet sunt doar o mica parte din minuni, intamplari, asa ca cea mai buna sursa , e la fata locului, acolo trebuiesc intrebati oamenii care se duc la mormant, de ce se duc, daca au primit ajutor, daca s-au izbavit de boli, daca au primit si ajutor duhovnicesc, in chestiuni duhovnicesti, etc.

   Minuni ca acestea poate sunt mult mai multe. Marturisesc si eu una recenta.. Mi-a ramas un os de peste,in gat si nu puteam deloc sa-l scot , am incercat sa tusesc, am incercat cu coji de mere. cu paine, coji de paine, osul era tot acolo, si am zis „parinte Arsenie daca esti sfant ajuta-ma sa scap de os” si n am facut absolut nimic, dupa cam 20 de minute n am mai simtit osul. Nu am tusit nu nimic, n am facut nimic sa-l scot, pur si simplu nu se mai simtea in gat. Nu prea i-am cerut ajutorul parintelui Arsenie pentru ca la randul meu m-am indoit. Nu alerg dupa minuni, pentru ca cea mai mare minune e schimbarea vietii , dar cand am cerut ajutor sfintilor, l am primit, mai devreme sau mai tarziu.De multe ori ajutorul a venit sub alta forma decat ma asteptam , dar a venit pt ca Sfintii nu lasa pe nimeni cu mana intinsa.

   Apreciat de 1 persoană

 7. Interesant e faptul ca minunea izvorarii de mir s-a produs chiar in Duminica a II-a după Rusalii (a Sfintilor Romani). La fel si in celalalt caz de la Vaslui, tot intr-o zi de sarbatoare (Sfantul Gheorghe).

  Am putea compara cu alte minuni. La Hadimbu in ziua de Boboteaza a anului 1992, ochiul drept al Maicii Domnului dintr-o icoana pictata in 1938 a lacrimat. In Postul Mare din 1997, a doua icoana a lacrimat, in timp ce se afla intr-una din chiliile manastirii. A treia icoana, pictata in urma cu sapte ani, a varsat mir in 1998: acesta a curs de patru ori, in semnul crucii, in pronaosul bisericii. In cazul celei de-a patra icoane, reprezentindu-l pe Sfintul Ioan Botezatorul, minunea s-a intimplat pe 6 ianuarie 1999, la ora 12.
  http://www.ziaruldeiasi.ro/local/iasi/cele-sase-icoane-facatoare-de-minuni-din-judetul-iasi~ni2l9h

  As indrazni sa mai fac cateva comparatii. Parintele Arsenie si-a stiut data mortii asemeni altor sfinti si cuviosi.

  Marturia Parintelui Craciun Oprea :

  „Cu vremea, devenisem destul de apropiati, mai ales ca sotia mea il cunostea, si ea, inca din tinerete. Cu un an inainte de-a muri, de pilda, Parintele Arsenie m-a chemat la Prislop, impreuna cu preoteasa mea, ca sa schimbam, pe indelete, o vorba. Atunci am vazut si eu, cu ochii mei, crucea de lemn, pe care Parintele pusese sa i se ciopleasca data mortii, cu sase luni inainte de a muri. Stiuse exact cand va merge la Domnul. Iar cand a murit, copiii mei s-au numarat printre cei care i-au sapat groapa.”
  http://www.marturisitorii.ro/2014/04/10/sfantul-ardealului-evocat-de-parintele-craciun-oprea-17-iunie-1925-8-aprilie-2012/

  Din viata Sfintei Matrona din Moscova :

  „Sfanta Matrona din Moscova si-a prezis propria moarte cu trei zile inainte. Inainte de a trece la cele vesnice pe, 2 mai 1952, Sfanta a spus celor apropiati: “Toti, toti sa veniti la mine si sa-mi povestiti necazurile voastre, de parca as fi vie, caci eu va voi vedea, va voi auzi si va voi ajuta. Pe toti cei care imi vor cere ajutorul, ii voi intampina la moarte, pe fiecare in parte”.

  Parintele Arsenie a putut iesi din temnita desi usile erau bine zavorate, asemnea sfantului Vasile cel Nou sau sau a Sfantului Cuvios Iosif, scriitorul de cantari.

  Confesiunea colonelului care l-a arestat pe Părintele Arsenie Boca si care si-a dat demisia:

  „La un moment dat, am dat perdeaua si m-am uitat. Părintele era în genunchi în faţa Sfintei Mese. Se ruga. După ce s-o rugat Părintele, l-am luat, l-am dus, l-am încuiat. Trei rânduri de uşi erau! Un rând de gratii, un rând de uşi de fier şi un rând de uşi normale. O cheie era la mine, una la altul şi a treia cheie la celălalt. Nu puteam unul fără de ceilalţi doi să intrăm! Gratii la geam, peste tot gratii! L-am dus, l-am băgat pe Părintele acolo, l-am închis. A doua zi urma să vină generalul, să stea de vorbă cu dânsul acolo unde l-am închis, la palatul ăla brâncovenesc.Şi zice colonelul: Părinte, când am venit a doua zi cu generalul, no, deschidem uşa… şi nu era nimeni în cameră. Camera goală! Vai de mine! Ne venea nouă să ne facem cruce! Noi eram colonei de Securitate şi ne venea nouă să ne facem cruce! Generalul ne întreabă: „No, cum l-aţi luat? Unde l-aţi dus? Nu-i nimeni aici. E goală camera! No, duceţi-vă şi aduceţi-l!” Noi eram disperaţi: De unde să-l aducem? No, ne ducem înapoi la mănăstire; unde să ne ducem altundeva! Când ne ducem la mănăstire, Părintele era în slujbă şi tocmai spunea „Pace tuturor.!” Noi intram pe uşă şi numai pace nu aveam noi! Dar n-am avut voie să-l luăm, până nu o terminat. L-am lăsat, o terminat Sfânta Liturghie, frumos, şi apoi l-am dus. Şi continuă colonelul: Eu de atunci i-am zis generalului: „Să ştiți că eu îmi dau demisia din Securitate! Un om singur nu putea să facă aşa ceva! Că, uite, aici sunt colegii mei – o cheie e la unul, o cheie la celălalt, a treia era la mine. Cum de-o ieşit omul ăsta? Un om simplu nu face aşa ceva! Nu face aşa ceva!”
  http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/confesiunea-colonelului-care-l-arestat-pe-parintele-arsenie-boca

  Din viata Cuviosului Vasile cel Nou:

  „A doua zi, neîmblînzita fiară, Samon, şezînd la judecată, a poruncit să aducă pe cel închis. Şi ducîndu-se trimişii, au aflat uşile temniţei încuiate, iar pe acela stînd afară sănătos cu trupul şi aşteptîndu-i pe ei. Iar ei s-au mirat de aceasta foarte mult. Deci l-au întrebat pe el, zicînd: „Spune-ne nouă, cum ai ieşit din temniţă, fiind uşile încuiate?” Dar fericitul n-a răspuns nimic şi mergea cu ei, ca să stea înaintea patriciului. Atunci unii dintre dînşii, alergînd înainte, au spus lui Samon ceea ce se făcuse, adică cum îl aflaseră în afara temniţei. Samon s-a mirat şi toţi cei împreună cu dînsul, auzind unele ca acelea, şi nu credeau cele spuse. Iar alţii ziceau că este vrăjitor şi cu farmece a făcut o minune ca aceea. ”

  Vedem ca la vremea lui, si cuviosul Vasile cel Nou era acuzat de hulitori ca era vrajitor.

  Din viata sfantului Cuvios Iosif, scriitorul de cântări:

  „Deci, i-au ieşit înainte tâlharii, care pentru aceea erau rânduiţi pe mare, şi a căzut Cuviosul în mâinile potrivnicilor, care, jefuind corabia aceea şi prinzind pe toţi cei ce erau cu Cuviosul Iosif, i-au trimis în Creta la prigonitorii de icoane. Acolo Cuviosul, fiind pus în lanţuri grele, a fost aruncat în temniţă, unde mai erau o mulţime de legaţi, pătimind împreună cu dânsul pentru dreapta credinţă. […] Iosif, luând acea hârtie şi citind-o, a înghiţit-o cu bucurie şi a zis: „Cât sunt de dulci gâtlejului meu cuvintele acestea”. Şi i-a poruncit cel ce i se arătase ca să şi cânte acele cuvinte şi, cântându-le cu bucurie, îndată a văzut lanţurile şi obezile sale dezlegate şi căzute de pe grumaz, de la mâini şi de la picioare şi a auzit pe Sfântul Ierarh Nicolae, grăindu-i: „Scoală-te şi urmează-mă”. Şi, sculându-se, a ieşit din temniţă, deschizându-se uşile singure de la sine, iar străjerii temniţei nu ştiau nimic de aceasta. Apoi s-a văzut că era dus prin văzduh de o putere dumnezeiască nevăzută şi în puţin timp s-a aflat la Constantinopol, pe calea cea mare care duce în cetate, slăvind pe Dumnezeu pentru o minune ca aceea preaslăvită.”

  Doamne ajuta ! Va doresc un post binecuvantat cu rugaciune, milostenie,rabdare, smerenie,si cu mult folos duhovnicesc !

  Apreciat de 1 persoană

 8. Doamne ajuta,tuturor! Ma bucur ca ati facut aceasta pagina folositoare pt.noi toti…DA! PR.ARSENIE ESTE SFANT! ESTE SFANTUL ARDEALULUI SI A TUTUROR CARE AI CER AJUTORUL ! UN SFANT MARE! LA FEL E SI PR.IUSTIN PARVU -IZVORATOR DE MIR SI GRABNIC AJUTATOR! …MINUNILE LOR VORBESC!

  Apreciază

 9. SF.ARSENIE L-A VAZUT SI A VB.CU SF.SERAFIM DE SAROV PE MUNTELE ATHOS- GRADINA MAICII DOMNULUI…..AM CITIT UNDEVA CA SF.SERAFIM DE SAROV I-A DAT SFATURI DUHOVNICESTI…ESTE SFANT PT.CA A STAT IN INCHISOARE,A FOST PRIGONIT PT.DREAPTA CREDINTA ORTODOXA SI NU IN ULTIMUL RAND ICOANELE LUI IZVORASC MIR! SA SE ROAGE PT.NOI CA AVEM MARE NEVOIE IN VREMURILE ASTEA APOCALIPTICE!

  Apreciază

 10. Parinte Teodot, doua din filmuletele puse vad ca au fost sterse de pe Youtube,asa ca le postez din nou si mai adaug inca unul cu marturia despre moartea parintelui Arsenie Boca:

  Marturia unei maici despre moartea Parintelui Arsenie Boca:

  Marturia parintelui Nicolae Bordasiu despre viata parintelui Arsenie Boca dupa ce a fost alungat din Manastire:

  Icoana cu chipul Parintelui Arsenie Boca care a lacrimat mir in Duminica Sfintilor Romani:

  Apreciat de 1 persoană

 11. Referitor la afirmatiile parintelui Gheron Sava , as avea cate ceva de mentionat. In primul rand sper sa nu se inteleaga ca am ceva impotriva acestui parinte Aghiorit Gheron Sava,din contra consider ca la vremurile de acum el este un Far al ortodoxiei, doar ca ar trebui sa fie informat mai bine despre viata parintelui Arsenie Boca, si singurul in masura sa -l informeze este parintele Matei Vulcanescu.

  1. Parintele Arsenie nu a lasat scris in nici o carte/manuscris cum ca papistasii ar avea taine. In cartea „Omul îmbrăcat în haină de in si îngerul cu cădelnita de aur” pagina 148 sunt consemnate cuvintele parintelui Arsenie referitor la catolici/greco-catolici :

  „De aceea la pacea trecută când s-a făcut unirea tuturor românilor s-a făcut greşelă că nu s-a făcut şi unirea tuturor sufletelor încât ne rămâne nouă celor de azi să ştergem de pe haina sufletului nostru vicleşugul de la 1700 . Aşa că pe faţă, întoarceţi-vă acasă la confesiunea ortodoxă şi aşa tot neamul prinde putere pentru ziua care are să vie. N-aşteptaţi s-o zică Domnii, ci ascultaţi ce zice Domnul.””

  In aceeasi carte la pagina 219 parintele Arsenie condamna primatul Papal, ba mai mult spune ca nu mai e mult pana la declararea Papei ca temelie a Bisericii:

  „De la a declara că Petru este temelia Bisericii şi până la infailibilitatea Papei nu e nici un pas; dar până la declararea Papei ca temelie a Bisericii, iarăşi nu e decât prea puţin. E curentă expresia: „Biserica este unde e Papa !” Toate acestea sunt deducţii şi dezvoltări logice, dar dintr-un principiu greşit: că Petru e temelia Bisericii. Temelia Bisericii e divinitatea întemeietorului.

  Nu sunt aceste cuvinte o marturisire de credinta ?

  2. Are dreptate Gheron Sava cand spune ca Francisc de Assisi nu a fost un sfant, insa nu poate nimeni sa nege faptul ca in Romania, in perioada de pana in 1989 existau si alti duhovnici mari, precum parintele Arsenie Papacare care il considerau sfant pe acest Francisc de Assisi.

  „Referitor la sfintii catolici, ei nu făceau dogmatică când trăiau. Dacă am face o comparatie între Sfântul Serafim de Sarov si Sfântul Francisc de Assisi, ei erau sfinti prin rugăciune, prin lipsuri extraordinare, nu vorbeau de rău. Ei rămân de valoare. (Arsenie Papacioc – Ne vorbeste parintele Arsenie Papacioc vol. 3 editia veche – cartea se poate citi si pe internet)” .

  Nu se gaseste nici o marturie cum ca parintele Papacioc s-ar fi dezis de aceste considerente.. De ce judecam cu masuri diferite? Daca tot judecam, ar trebui sa-i judecam pe ambii duhovnici cu aceasi masura. Si masura potrivita zic eu e aceasta, ca amandoi au gresit si ca Dumnezeu i-a iertat pentru asta !

  Pe de alta parte, in cartea „Cuvinte vii” parintele Arsenie are un punct de vedere critic asupra „metodei duhovnicesti” de rugaciune bazata pe imaginatie, specifica papistasilor.

  „Metoda duhovnicească a lui Ignatiu de Loyola se bazează pe imaginaţie. Iţi reprezinţi cu mintea pe Iisus într-o împrejurare oarecare şi te închipui şi pe tine amestecat printre auzitorii de atunci ai lui Iisus. Stărui în această închipuire şi în toate sentimentele ce le trezeşte această transpunere. Pentru începător e o treabă de ajutor; dar riscurile imaginaţiei sunt ocolite în duhovnicia Răsăritului. (Năluciri, vedenii false, etc.) Răsăritul meditează fără imagini, chiar contra imaginilor, ba şi vedeniile reale le refuză – nu din rea credinţă sau din duh de împotrivire, ci din grija de-a nu greşi primind orice. Şi se ştie că Dumnezeu nu se supără când se stă pe acest punct de vedere. Meditaţia ortodoxă e cu termenii care „nu pun tipar pe minte”, cum zice unul din sfinţi, termeni care nu stârnesc nici o imagine. Iată câţiva termeni fară chip: „Eu sunt Adevărul”; „Dumnezeu este iubire”; „Duh este Dumnezeu”; „Cunoaşterea de Dumnezeu este viaţa veşnică”, etc.” Iată o motivare şi un cadru a rugăciunii meditative: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul”. Inspirăm atotprezenţa Sa în Preasfânt numele Său şi expirăm chipul nostru de păcat… ” (Arsenie Boca – cuvinte Vii)

  Inafara de Francisc de Asissi , nu exista alt „sfant” la Draganescu. Pictura poate fi corectata, in cazul unei canonizari, si asa ar trebui sa se faca. Sunt convind ca daca parintele Arsenie Boca ar fi citit studiile teologice referitoare la „Comparatia dintre Francisc de Assisi si Sfantul Serafim de Sarov” nu l-ar mai fi pictat in Biserica de la Draganescu. Insa nu avea cum sa citeasca aceste studii deoarece in perioada cat a pictat biserica de la Draganescu (1968 pana 1983) nu exista nici o traducere in romana a acestor studii. Aceste studii au fost prima data publicate de Mitrofan Lodyzhensky in 1912 in cartea „Lumina necreata” iar mai recent au fost publicate in revista „Orthodox Christian Theology în the 20th Century, Vol. 2 – 1977” in limba engleza. De ce a ales Mitrofan Lodyzhensky tocmai pe Francisc de Assisi sa-l puna in antiteza cu Sfantul Serafim de Sarov. Pentru ca existau ortodocsi care il considerau sfant pe Francisc, cum la fel existau catolici care il venerau ca sfant pe Sf Serafim de Sarov.

  3. Tot Gheron Sava spune „Dar de ce insa ecumenistii vor astfel de “Sfinti”? Pentru ca dupa aia o sa spuna ca daca acestia sunt Sfinti atunci nu trebuie sa mai tipam impotriva ecumenismului.”

  Ma indoiesc ca ecumenistii vor un sfant precum parintele Arsenie Boca care a spus: „Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor! Caderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apuslui. Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa, fie ei: arhierei, preoti de mir, calugari sau mireni, inapoi la Sfanta Traditie, la Dogmele si Canoanele Sfintilor Parinti ale celor sapte Soboare Ecumenice, altfel la iad cu arhierei cu tot. Fereasca Dumnezeu!” (Talanţii împărăţiei)

  si care a mai spus :

  „Acesta-i adevărul: „Semnul lui Iona” – învierea lui Iisus, n-a contat ca semn pentru evrei; – şi Iisus le-a spus-o dinainte. Deci singuri s-au exclus de la semn, iar Iisus a consfinţit cu anticipaţie ceea ce aveau
  ei să facă. Neam fără semn: neam fară înviere; neam fără Dumnezeu – neam împotriva lui Dumnezeu. Pentru ei Iisus a trecut de ceea parte a mării înţelesurilor. Ei au rămas dincoace, dar fără idealul care i-a părăsit. A doua pedeapsă îi aşteaptă: vor îmbrăţişa pe omul trufiei absolute, omul care, în numele său, se va proclama „dumnezeul” lumii. Acela-i Antihrist: „Semnul” sfârşitului. Iată neamul care şi-a omorât Sensul; oameni care omoară sensul omului. Şi-1 vor omorî. De aceea vine Iisus a doua oară: „Să judece vii şi morţii”. ” (Cuvinte Vii)

  Alte lucruri pe care ar trebui ca Gheron Sava sa le stie despre parintele Arsenie Boca :

  – A avut un rol important in restaurarea manastirii Prislop (care pana in 1948 a apartinut greco catolicilor) . Ca stareţ al mănăstirii, Părintele Arsenie, licenţiat în teologie la Sibiu şi absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, începe imediat înfrumuseţarea locului şi restaurarea mănăstirii, ajutat de fratele Nicolae Zaharia, tot de la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus.

  – Si a vandut casa parinteasca pentru a-si continua studiile teologice

  – In inchisoare a imparit mancarea primita pentru el, celorlalti detinuti

  – in 1969 a construit, din fondurile sale, un asezamant format din doua corpuri de cladire, la Sinaia. A vietuit aici cu mai multe maici, si ele expulzate din Manastirea Prislop.

  – In chilia sa de la Sinaia, printre cartile de capatai erau : Patericul egiptean si colecţia Filocalia.

  – minunile sale sunt minuni autentice , icoanele cu chipul sau izvorasc mir, mir care a vindecat oameni de boli.

  Doamne ajuta!

  Apreciat de 1 persoană

  • Aceste cuvinte ar trebui sa fie traduse in greaca si trimise P.Sava. Vad ca P.Matei Vulcanescu este foarte pornit impotriva P.Arsenie Boca si nu cred ca-i va traduce acest text in greaca, asa ca altul ar trebui s-o faca. P.Sava practica impartasirea continua de 3-4 ori pe saptamana. P.Justin nu era de acord cu asa ceva si nici P.Arsenie Boca, P.Arsenie Papacioc, P.Adrian Fagetan, P.Ilie Lacatusu, P.Constantin Sarbu, P.C-tin Voicescu, P.Dimitrie Bejan, P.Gheorghe Calciu, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, … acestia sunt ultimii nostri sfinti : marii mucenici ai temnitelor comuniste. Acestia pentru noi s-au jertfit. Aproape fiecare roman de azi are sau a avut un bunic care ori a facut razboiul, ori a facut temnita pentru Hristos in perioada comunista. Grecii sa faca acestea in Athos dupa traditiile lor. Noi suntem in Romania si avem specificul nostru. Ne unim cu ei in ceea ce priveste lupta impotriva ecumenismului-Creta, mai mult, fiecare sa-si vada de specificul sau. Nu ne poate invata P.Sava si nici P.Matei Vulcanescu ceea ce am auzit noi si am trait in preajma P.Justin si a altor duhovnici ai neamului. P.Theodor Zisis-om fara de viclesug-a marturisit cu gura lui ca, a lucrat pentru Patriarhia Ecumenica si ca, a crezut ca ecumenismul este bun, pana ce s-a lamurit de cele contrare. Multi au cazut in aceasta capcana a ecumenismului la inceput, dar apoi si-au revenit. P.Arsenie Boca nu a fost ecumenist. Acum este in randul Sfintilor Mucenici Romani care au patimit o viata intreaga marturisind pe Hristos in fata prigonitorilor comunisti, mai ales ca are sfarsitul clar mucenicesc. P.Justin Parvu, intrebat fiind despre P.Arsenie Boca daca este sfant, a spus : „Intre cei mai mari !!!”.

   Apreciat de 1 persoană

 12. ESTE LA MANASTIREA IZBUC O ICOANA PICTATA DE PR.ARSENIE BOCA-IISUS IN GRADINA GHETSIMANI…E FOARTE FRUMOASA….ACOLO SUNT MULTE PARTICELE DE MOASTE (SF.NECTARIE,SF.ISIDOR,SF.ANDREI SAGUNA…..)

  Apreciază

 13. Diferenta dintre Parintele Arsenie Boca si Nil Dorobantu, e ca parintele Arsenie Boca era sceptic vizavi de fenomenul Maglavit pe cand Nil Dorobantu credea ca e teofanie. Uitati o scrisoare a parintelui Arsenie Boca in care o atentiona pe o maicuta sa nu se increada in vise si vedenii fara sa cerceteze, mentioneaza chiar despre Petrache Lupu.
  http://vlad-mihai.blogspot.nl/2010/11/scrisoare-inedita-adresata-de-parintele.html

  Sora noastra,

  Am citit cele comunicate de dincolo. Ti le trimit indreptate dupa gramatica si, pe unde era nevoie, si dupa continut. Iti pretuiesc darul ce ti-a dat Dumnezeu, insa grija trebuie sa avem amandoi. Din invatatura parintilor reiese ca trebuie sa ne ferim de fapte neobisnuite , precum sunt vedeniile, comunicarile si altele. De ce? Pentru ca in ele se pot strecura si inselaciuni. Diavolul ia un chip si zice ca-i Hristos si asa mai departe. Parintii stiu slabiciunea firii omenesti, usor de amagit. Preotii au datoria de a cerceta duhurile. Si pe ce vom cunoaste? Pe roade. Deci, daca in sufletul tau sporeste smerenia, dragostea de Biserica, iubirea de oameni, ascultarea de preoti, nu esti in inselare, ci in adevar. Dacă însă încolţeste în sufletul tău o parere de sine, precum că esti sfântă, esti aleasă, de tine trebuie să asculte oamenii, darul tău a lunecat în inselăciune.

  Asa mi se pare, din câte mi-au spus chiar preoţi, că ar fi alunecat si Petrache Lupu de la smerenie. Deci, sora noastră, vezi să fii cu grijă asupra cugetului inimii tale, că mulţi cu dar s-au pierdut iesind de sub povaţa cea după dreptate. Nu te bănuiesc de astea, dar faptul că Maica Domnului te laudă, te numeste că vei fi sfântă si sfânta sfintelor – chiar dacă acolo vei ajunge cum a ajuns si Maria Egipteanca -, totusi mă pune pe gânduri.

  Lauda pe mulţi i-a facut să se afume la minte cu mândrie. Deci ori de câte ori vei mai auzi cuvântul de laudă, adă-ţi aminte de păcatele tale si te apără de primejdia părerii de sine. Vad că ma pomenesc si eu laudat. Imi roseste obrazul de rusine, stiindu-mi căderile si dând din căderi in căderi. Dacă nu fac slujba, dupa cum vedeţi, e si de pe urma faptului că mi-am pierdut omenia înaintea lui Dumnezeu si a Maicii Domnului. Si cel puţin în faţa constiinţei sa nu mă făţărnicesc.

  Cuvintele pe care mi le-ai trimis sunt o aspră dojană si pentru mine si de tare folos, tocmai prin faptul că mă laudă pe nedrept. Apără-te si tu asa. Nu dau sfaturi si porunci Stăpânei, dar strig neputinţa noastră, a mea si a ta, si mărturisim că primejdia dă tarcoale si sfinţilor, de cum nouă păcătosilor.

  Fugi chiar si de lauda Maicii Domnului. (Dacă îndreptarea asta, din părinteasca purtare de grijă, te bucură, e semn bun – dacă te inţeapă puţin, e părerea de sine – mândria – care se dă de gol). Dorul si ţinta noastră e mântuirea, si nu vedenia. Sufletul e asa de înclinat după bucurii, incât se lipseste de bucuria vedeniei – chiar bună – si nu învaţă că liberarea e a nu dori nimic decât mila sau iertarea lui Dumnezeu.

  Scrisoarea a fost publicata in revista „Foaia Arpaseana”, condusa de doctor Gheorghe Serbu.

  Alte citate din manuscrisele autentice ale parintelui Arsenie Boca care demonstreaza ca acesta avea discernamant si vedere duhovniceasca:

  Darul iertării păcatelor e mai mare decât darul minunilor, întrucât priveşte sufletul; pe când minunile privesc de obicei trupul. O iertare a sufletului, o curăţire a lui, uneori e o adevărată înviere din morţi, şi-i mai de preţ aceasta decât tămăduirea unui picior. (Arsenie Boca – Cuvinte Vii)

  Fără darul minunilor între oameni ne putem mântui, dar fară darul preoţilor, al iertării păcatelor, nimeni nu se mântuieşte. Ce n-a dezlegat preotul pe pământ, aşa rămâne: nedezlegat nici în Cer. Şi preotul nu te poate dezlega dacă nu vii să-ţi mărturiseşti păcatele. De asemenea preotul nu te poate dezlega – ca oarecum cu sila – dacă nu-ţi dai însuţi toată silinţa de-a te dezlega tu de năravurile tale rele. Iertarea păcatelor însemnează şi încetarea lor. (Arsenie Boca – Cuvinte Vii)

  Oamenii umblă după făcători de minuni – fie ei şi vrăjitori. Dar vă spun că minunea cea mai mare e înnoirea vieţii tale pe temelia ei Iisus Hristos; e încreştinarea voinţei tale: asta-i minunea cea mai mare, care ne stă cu adevărat la îndemână şi ni s-a dat nouă poruncă: „înviaţi pe cei morţi !” După învierea ta tânjeşte Iisus. Ce însemnează aceasta n-ar putea să ţi-o spună mai bine decât înşişi cei ce au înviat din moarte sigură, ca dintr-un vis urât. (Arsenie Boca – Cuvinte Vii)

  A făcut Iisus minuni – şi oamenii cred că cele mai mari sunt cele care privesc sănătatea trupului – dar marea minune a învierii din morţi, e ceea ce mărturisim când zicem: „aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să vie. Amin”. Abia atuncea va scăpa firea omului de slăbănogie. Până atunci are putinţa de-a scăpa de păcate. – Şi aceasta e o minune mai mare decât a tămădui un stomac, o mână uscată, sau repararea unui ochi. Sunt lucruri grele şi acestea, dar n-au nimic religios în ele. Le fac şi medicii. (Arsenie Boca – Cuvinte Vii)

  Bucuria minunilor te poate pierde (Matei 7,22-23) în slavă deşartă; pe când în Cartea Vieţii te scriu mai ales faptele pe care le-ai făcut plângând. Cu puterea de-a izgoni duhurile cureţi pe alţii şi te poţi primejdui pe tine; pe când cu lacrimile te curăţeşti pe tine şi foloseşti şi pe alţii. Iisus n-a pus accentul pe minuni, ci pe cunoaşterea lui Dumnezeu şi pe curăţia inimii, iar la acestea se ajung, de cele mai multe ori, plângând. (Arsenie Boca – Cuvinte Vii)

  Dumnezeu nu ne cere minuni. Acelea le face El. Dumnezeu ne cere viaţa şi conducerea ei potrivit Evangheliei. Aceasta-i minunea care se cere de la noi. Celelalte le face El. (Arsenie Boca – Cuvinte Vii)

  Apreciat de 1 persoană

 14. artion pe mine m a blocat cu totu de când i am luat aparara P Arsenie,pe saccsiv nici dupa alt mail nu mai pot sa postez nimic,te rog cum fac sa iau si eu videoul acela primu cu moartea P Arsenie?mailul meu este reky82@Yahoo.com

  Apreciază

 15. artion duhul scrisorii catre maica aceea vizavi de Petrache Lupu nu e al P Arsenie,mai e si pe saitul Manastirii petru Voda o pretinsa convorbire a unuia cu P Justin la care P Justins ar fi zis ca picturile de la Draganescu cu francisc sunt o greseala dar nici acolo nu e duhul P Justin……la Maglavit chiar a fost o minune pt k mi a confirmat un cuvios in viata,la P Arsenie pictura cu Francisc care e eretic iar nu e greseala zicandu mi acelasi cuvios:poate ca francisc era cel mai aproape de Ortodoxie,n am inteles ce nseamna dar am dedus ca pictura e buna si numai Dumnezeu si sfintii stiu de ce,acolo mai e reprezentat si Ulfila arianul la Draganescu care iar e eretic ….

  Apreciat de 1 persoană

 16. Parinte Teodot, acest Mhai Marian mi se pare cam dubios, de la inceput mi s-a parut dubios , o spun public, am observat ca mai exista o anumita categorie de denigratori ai parintelui Arsenie Boca, vin pe bloguri comenteaza, castiga increderea apoi incep cu exagerari de genul „P Arsenie a spus ca el a dat mana in duh cu SF IOAN BOTEZATORUL” , daca le cer sa de-a sursa unde si cine a zis, o dau cotita… Am urmarit discutiile si am vazut cat efort duc unii pentru denigrarea parintelui Arsenie, si nu numai a parintelui Arsenie, ci si a altor sfinti ai inchisorilor. Si sa stiti ca multi dintre acesti denigratori sunt yoghini, pentru ca la Draganescu parintele Arsenie a pictat yoga in randul invataturilor gresite , alaturi de vrajitorie , dandu-le peste nas yoghinilor. Acestia sunt rafinati, invatati sa minta, sa induca in eroare, fie incearca sa asmuta impotriva parintelui Mihail Jar, fie impotriva parintelui Antim, fie impotriva lui saccsiv, ca sa poata sa si faca loc pe bloguri se dau drept aparatori ai parintelui Arsenie, apoi dupa ce castiga increderea incep sa strecoare idei smintite, fac orice ca sa dezbine.

  Aveti grija cu acest individ, mi se pare viclean.. Puteti sa lasati comentariu ca sa l vada.. Imi asum ceea ce spun
  Doamne ajuta !

  Apreciat de 1 persoană

 17. Mai mult ca sigur ca părintelui Sava i s-a prezentat trunchiata personalitatea părintelui Arsenie. Parintele Sava a zis ca toți Sfinții au fost prigoniți, deci nu știa de persecuția împotriva părintelui. Parintele Arsenie a fost cel mai persecutat părinte din România, nu a mai fost lăsat sa slujească, nici macar sa se întoarcă in manastire, in comparație cu ceilalți duhovnici care s-au întors in manastire. Diavolul nu cunoaște gândurile oamenilor. Diavolul nu ar fi putut sa-i descopere părintelui gândurile celor ce veneau la el. Nici viitorul. Nici un om din iad nu a facut minuni dupa moarte, pentru ca numai un trup plin de Duhul Sfânt poate face minuni.

  Apreciază

 18. Am si eu o intrebare. Am inteles ca semnele sfinteniei trebuie sa existe si asupra ramasitelor pamantesti ale celui care a dus o viata sfanta pe pamant. Daca sunt neputrezite sau daca sunt sfinte moaste, se poate de sfintenia celui caruia ii apartin. Am vazut sfinte moaste si culoarea lor. Am vazut si moastele sfintilor de la Aiud. Am o intrebare. Daca cineva este neputrezit, totusi trebuie sa aiba acea nuanta galbena trupul sau carnea stafidita? Adica noi daca presupunem ca cineva este sfant, putem sa il declaram sfant, sa lucram la dosarul lui de canonizare chiar daca nu a fost dezgropata acea pesoana inca? Intreb si eu, pentru ca stiu ca nu a fost dezgropat inca Parintele Arsenie, dar acte ale sfinteniei sale au fost deja documentate. Eu cunosc o persoana care e ecumenista convinsa si a vazut o ceata si mai stiu eu ce la mormant. Din evlavie, eu am fost de cateva zeci de ori acolo, dar nu cred ca un sfant trebuie sa se faca simtit stimuland unul din simturi pentru toata lumea, deci nu incerc sa ma indoiesc asupra sfinteniei Parintelui, doar pentru ca eu m-am dus si nu am simtit vreun miros sau ceva anume. Intr-adevar nici nu cred ca am cerut ceva anume. Am fost si la Mormantul Sfantului Paisie Aghioritul si acolo se intampla aproape cu toata lumea care se inchina un lucru similar. Adica iti vine sa plangi foarte mult si in hohote, si iti vezi efectiv nimicnicia. Pe noi n-ea avertizat un parinte care e ecumenist cu privire la acest fapt si asa a fost cu mine si cu sora mea, dar si cu femeile care se inchinasera inaintea noastra la mormant. Toata lumea iesea cu lacrimi in ochi din perimetrul acela. Puterea sfintilor cred ca este si aceea de a se arata tuturor oamenilor, nu numai ortodocsilor, insa putini se convertesc pe loc. De asemena nu stiu daca ramasiele Sfantului Paisie Aghioritul au fost dezgropate. Imi inchipui ca da. Iar in cazul Parintelui Arsenie am inteles ca dorinta lui a fost sa nu fie dezgropat. Deci se poate atesta sfintenia unei persoane si fara a-i studia ramasitele? Asta e intrebarea mea care mi-am pus-o si ma intrebam daca nu exista totusi o regula in cazul ortodocsilor de a fi dezgropati dupa 7 ani si de a se face o slujba asupra ramasitelor lor. De asemena mie mi-a parvenit acum cativa ani o ragaciune care ar fi lasat-o mostenire Parintele Arsenie ca sa ne rugam sa mijloceacsa el la Dumnezeu, si care incepea cu adresarea la Parintel Arsenie, iar dupa cererile de rigoare, se termina cu” pentru ca ai duh sfant”. Adica el isi constata singur sfintenia. Acum poate ca e o facatura rugaciunea asta, adica eu n-am mai gasit-o nicaieri si poate nu el a alacatuit-o. Adica sfintenia mai trebuie atestata si de cel care se roaga la o persoana pe care deja o considera ca e sfanta? In cazul asta sfintenia parintelui ar intari-o la rugaciune chiar el, ca autor al ei, dar si cei care se roaga si valideaza oarecum acest lucru.

  Primul om care l-am vazut trecut la Domnul a fost Parintele Argatu. Am mers la Boroaia cu oarecare griji si ma gandeam ca sper ca nu mi se face rau sau asa ceva, pentru ca mie efectiv imi era frica de morti inainte. Nu s-a intamplat nimic de genul asta. Ba mai mult, am vazut o intreaga clasa de prescolari, iar maica de acolo ii cam zorea sa-l pupe pe Parintele si sa elibereze zona, iar ei au fost foarte naturali si au pupat trupul parintelui cu mare dragoste. Mirosea frumos Parintele si n-am avut absolut niciun discomfort, ba chiar m-am simtit bine si m-am putut ruga.

  Apreciază

  • / Ileana 2

   Si in cazul parintelui Arsenie Boca exista marturii ale unor persoane care spun ca au plans la mormantul de la Prislop, deci ceva similar cu ceea ce spuneti dvs ca se petrece la mormatul parintelui Paisie :

   http://www.lumeacredintei.com/reviste/lumea-credintei/lumea-credintei-nr-5-142-mai-2015/minunea-de-la-prislop/

   Sau alte persoane cu alte marturii :

   http://www.crestinortodox.ro/interviuri/despre-parintele-arsenie-boca-marturii-la-prislop-70514.html
   Daca mai vreti marturii, caut si va mai trimit.

   Cu toate astea, a plange la mormantul unui sfant, nu e o regula generala . Nici la mormantul sfantului Paisie Aghioritul nu plang toti pelerinii, sunt convins de asta. Si la Ierusalim, cetatea Sfanta a Domnului, daca se duce cineva la acel prea sfant loc , nu toti simt aceeasi putere de sfintenie a locului ci fiecare dupa asezarea sa duhovniceasca si dupa voia si lucrarea lui Dumnezeu.

   Ar fi bine daca puteti sa spuneti si despre ce rugaciune a parintelui Arsenie Boca este vorba. Sa stiti ca si apostolilor, in primele veacuri li s-au atribuit scrieri apocrife, scrieri care nu le apartineau dar pe care altii le au pus pe seama lor. Biserica insa nu a acceptat acele apocrife. Nici noi nu trebuie sa primim apocrifele. Nu este exclus ca altii sa-i fi atribuit parintelui Arsenie acea rugaciune de care spuneti.

   Va dau un exemplu din cartea „Cararea Imparatiei” care se poate citi si aici:

   Dă clic pentru a accesa boca-arsenie-cararea-imparatiei.pdf

   La pagina 331 din fisierul pdf (respectiv 344 din manuscrisul original) scrie :

   „Ultima lamurire este asupra celor doua scrieri apocrife: „Acatistul Prea Cuviosului Parinte Arsenie” si „Viata Sfantului Prea Cuvios Parinte Arsenie”, scrise de Ieromonahul Dometie de la Minastirea Brancoveanu-Sambata de Sus […] care venea pe la Parintele, ii scria scrisori, dintre care din intamplare i s-a pastrat ultima dar care mereu pleca suparat ca Parintele nu-i da sfatul pe care-l voia el. Culmea este ca acest acatist a fost scris cu incuviintarea Prea Cuv. Perinti de la Sambata si cu binecuvantare arhiereasca (dupa marturisirea autorului), unii fiindca sunt probabil de acelasi nivel cu autorul, iar altii ca sa-l denigreze.

   Dovada ca, cu toate demersurile facute de conducerea Manastirii Prislop atat catre conducerea Manastirii Sambata, cat si catre Arhiepiscopia Sibiului, precum si anunturile publicate in TelegrafuI Roman Si Credinta Strabuna (anul 1992), cele doua apocrife, scrise sub o forma puerila cu multe minciuni, exagerari si inventii , circula, si acum nu numai in tara ci si peste hotare, ajungand pana in America, incat nu stim cui i-a facut mai mult rau acest pseudo-acatist, Parintelui sau Manastirii Sambata si Arhiepiscopiei Sibiului, ca ingaduie asemenea scrieri, fara sa le interzica si sa lamureasca pe credinciosi.”

   Asadar se confirma faptul ca exista scrieri apocrife puse pe seama parintelui Arsenie Boca sau a maicii Zamfira sau a manastirii Prislop.

   Apreciat de 1 persoană

   • @artion,
    In ce priveste polemica maicii Zamfira cu man. Sambata, e cunoscuta pozitia maicii si rautatea fata de toti care vorbeau despre pr. Arsenie. Cat a trait maica (+2005) nu aveau voie la Sambata persoane incomode, gen. pr. Teofil Paraian. Dar astea sunt chestii personale.
    Citind Cararea…, sunt consternat de fiecare data cand citesc aberatiile din acest Cuvant de sfarsit ce-l pui mai sus. Ca sa intelegi ca erau dusmanii persoanle ale maicii, te invit sa citeste cartea „800 de capete” scrisa de pr. Ionut Gansca, una din primele carti scrise despre pr. Arsenie.
    Iata raspunsul pr. Teofil Paraian la aceste mizerii scrise de aceasta maica fosta informatoare ce sustinea sus si tare ca p. Arsenie a murit de moarte buna. La p. 111-114 din adresa asta (http://www.noidacii.ro/Nr.%20105,%202018/capete%20de%20invatatura.pdf):

    Apreciază

 19. Doamne ajuta parinte, Sfintii Mucenici ai inchisorilor si toti cei prigoniti pentru Hristos sa mijloceasca pentru noi pacatosii!

  Radu Gyr – Metanie

  Doamne, fa din suferinta,
  Pod de aur, pod înalt,
  Fa din lacrima velinta
  Ca intr-un pat adânc si cald.

  Din lovirile nedrepte
  Faguri faca-se si vin.
  Din infrângeri, scari si trepte,
  Din caderi, urcus alpin.

  Din veninul pus in cana
  Fa miresme ce nu pier.
  Fa din fiecare rana
  o cadelnita spre cer;

  Si din fiece dezastru
  si crepuscul stins în piept,
  Doamne, fa lastun albastru
  si fa zâmbet întelept.

  Valeriu Gafencu – Imnul învierii

  Vã cheamã Domnul slavei la luminã,
  Vã cheamã mucenicii’n vesnicii,
  Fortificati Biserica crestinã,
  Cu pietre vii zidite’n temelii.

  Refren:
  Veniti, crestini, luati luminã,
  Cu sufletul senin, purificat!
  Veniti, flãmânzi, gustati din cinã,
  E nunta fiului de Împãrat.

  Sã creascã’n inimile noastre’nfrânte,
  Un om nãscut din nou, armonios,
  Pe chipurile voastre sã se’mplânte,
  Pecetea Domnului Iisus Hristos.

  Refren: …
  Un clopot tainic miezul noptii bate
  Si Iisus coboarã pe pãmânt,
  Din piepturile voastre-nsângerate
  Rãsunã Imnul Învierii Sfânt.

  Si un paragraf din cartea lui Virgil Maxim – Imn pentru crucea purtată:

  „Dornici să cunoaştem marile spirite creştine ale neamului nostru făceam escapade duhovniceşti cu îndrăzneală temerară, care ne-ar fi putut costa sancţiuni grele sau execuţia, căci puteau fi interpretate ca evadare. Părintele Arsenie Boca, ctitorul Filocaliei româneşti, cum îl numeşte părintele profesor (doctor) Dumitru Stăniloaie, ne trimisese prin cineva primele volume ale Filocaliei; voiam să-l vedem şi să-i mulţumim, împărtăşindu-ne şi din cuvântul lui de învăţătură. Din colonia de la Galda de Jos Valeriu Gafencu, Ion Ianolide şi Marin Naidim au plecat într-o sâmbătă dimineaţa, tăind munţii şi pădurile în linie dreaptă până la Sâmbăta, pe jos. Cu Nicu Mazăre şi Iulian Bălan am trecut peste culmile Trascăului până la Râmeţ, unde părintele Oţea reconstruia din albia râului Geoagiu Mânăstirea ortodoxă distrusă de armatele Mariei Tereza, aşa cum i se descoperise în vedenie la Sfântul Munte Athos, ca şi părintelui Arsenie Boca pentru Mânăstirea Sâmbăta. După întoarcere, Valeriu căpătase o stare de armonie interioară, de pace – vizibilă în manifestările lui pline de linişte şi blândeţe, – ajungând la o suportare tăcută şi la o umilinţă nedisimulată, firească în tot ce făcea. „

  Apreciat de 1 persoană

   • Eu cred ca daca parintii Adrian Fageteanu sau Arsenie Papacioc ar trai azi, si ar fi cunoscut mai bine viata si minunile parintelui Arsenie Boca,nu cred ca ar fi de acord cu aceasta campanie de denigrare dusa impotriva parintelui Arsenie Boca. CA cineva e sceptic, reticent fata de sfintenia parintelui Arsenie Boca, n ar fi o problema, dar inversunarea manifestata de unele persoane impotriva parintelui Arsenie Boca, nu o pot intelege.

    Nu e om sa nu fii gresit.Pe de alta parte exista sfinti, care in timpul vietii lor erau considerati rataciti, desi nu erau, doar ca nu erau intelesi. Dau ca exemplu (nu stiu daca e cel mai potrivit exemplu) pe Sfantul Maxim Cavsocalivitul – arzatorul de colibe din Muntele . De fiecare data cand schimba locul de nevointa dadea foc colibei in care locuise. Din acest motiv a fost numit „capsocalivitul” adica ”arzatorul de colibe”. Sfantul Maxim a fost considerat nebun pana la venirea Sfantului Grigorie Sinaitul in Muntele Athos.

    De exemplu daca analizam un paragraf din cartea „Imn pentru crucea purtata – Virgil Maxim” :

    „La începutul prieteniei noastre, voind să mă spovedesc pentru a mă putea împărtăşi, cercetându-mi cugetul, am găsit o stare de îndoială pe care o aveam asupra sincerităţii manifestărilor duhovniceşti ale lui Valeriu. Mi se părea că unele din formele pe care le îmbracă viaţa lui duhovnicească au uneori ceva artificial şi chiar ostentativ. I-am descoperit vinovăţia gândurilor mele. M-a ascultat cu atenţie; la sfârşit, plângând, m-a îmbrăţişat şi, rugându-ne amândoi, a luat asupra lui toată tulburarea pe care mi-o provocase: „Sunt vinovat în faţa lui Dumnezeu pentru tulburarea pe care ţi-am provocat-o. Îţi mulţumesc că mi-ai sesizat o lacună de care nu eram conştient cu adevărat, căci nu numai prin păcatul propriu-zis poţi sminti pe cineva, nu numai cu cele de stânga, ci şi cu cele de dreapta, cu virtuţile, când nu sunt făcute cu tact duhovnicesc, spre ferirea cugetului fratelui care se poate sminti din pricina libertăţii tale, tu fiind încredinţat că faci binele”. Am sesizat ideea din epistola Sfântul Apostol Pavel către Corinteni (de la capitolul 8); mai târziu aveam s-o înţeleg: toţi Sfinţii Părinţi făcuseră din ea un dreptar al vieţii lor în comunităţile călugăreşti şi pustniceşti mai ales.”

    Asadar, Virgil Maxim spune ca la inceputul prieteniei sale cu Valeriu Gafencu avea o stare de îndoială asupra sincerităţii manifestărilor duhovniceşti ale lui Valeriu , dar apoi dupa ce l-a cunoscut mai bine, s-a convins de faptul ca acesta era un adevarat traitor , mai mult Virgil Maxim spune despre Valeriu Gafencu : A fost un sfânt. Este un sfânt.

    Apreciat de 1 persoană

 20. O scrisoare a parintelui Arsenie Boca, scrisa in ultimii ani ai vietii, adresata PS Daniil Stoenescu. Tonul scrisorii e oarecum aspru, riguros. Parintele il dojeneste pe PS Daniil -dar cu scopul de a-l indrepta – totodata deplange situatia maicilor , care „sunt pline de neştiinţă, de uitare şi de nebăgare de seamă asupra minţii şi fără grijă de propria lor mântuire” :

  Părinte

  Ar trebui să-ţi scriu “Cuvioase”, dar îţi voi scrie când vei fi aşa, dacă în zilele viitorului vei ajunge şi “cuvios părinte”: Patericul l-ai citit şi studiat; Sf. Isaac Sirul, Sf. Simeon Noul Teolog de asemenea. Filocalia iarăşi.

  Studiul e una – îl pot face toţi. Acoperirea cu viaţa însă o pot face din când în când abia câte unii, unde şi unde, câte unul într-o sută de ani.

  N-ai avut parte de studiul, care odată era miezul şi splendoarea Teologiei: Mistica, definită “ştiinţa îndumnezeirii omului”.

  Nu-i destul să ştii călugăria; trebuie să-i şi înveţi calea, să-ţi deprinzi o fire nouă, fire de “fiu al lui Dumnezeu” între fii oamenilor.

  Pentru asta trebuie valorificarea practică, progresivă a darurilor naşterii din nou de la Botez.

  Eşti tu un convertit? Îţi trăieşti tu viaţa în Hristos în care eşti botezat, îmbrăcat în firea omului venit din Cer pentru mântuirea ta, care eşti în lumea, care “toată” zace în rău?

  Ai ajuns tu aşa devreme ca vârstă, convingere şi evidenţă a trăirii în Hristos, în atotprezenţa dogmatică a lui Dumnezeu, ca să rezişti la ispitirile meşteşugite şi uneori simple de tot, ale vicleanului vrăjmaş, care în atâtea prilejuri te-a dovedit slab?

  Să ştii că el nu se mulţumeşte cu biruinţe mici şi nebăgate în seamă de tine, ci-ţi pregăteşte o neobservată slăbire a credinţei şi o revenire la modul “natural” al vieţii, fără “exagerările” vieţii mai presus de fire, sau supranaturale.

  Ori tu tocmai viaţa cea mai presus de natură eşti juruit să o dovedeşti reală şi posibilă între fiinţele nepricepute între care ar fi să trăieşti viaţa ta pământească.

  Nu le lăsa să te îngrămădească cu dragostea lor, care mult mai are până să fie toată numai după Dumnezeu. Nu le lăsa să-ţi intre în chilie; vorbeşte cu ele numai în biserică. De-ar fi cu putinţă nici să nu te vadă decât în biserică. Deci departe de tine amestecul în “partidele” lor pe absolut orice motive – “motive” ale vrajbei.

  Tu ai slujba de a scoate în evidenţă şi în planul întâi: darurile Botezului: persoana Domnului Hristos din temniţa şi bolniţa fiecăreia dintre ele. Altă treabă e administraţia şi nu ţine de tine. Faţă de slujba ta ideală, toate celelalte ţin de spinii grijilor omului vechi.

  Să faci cea mai netă distincţie între aceste două vieţi, întâi pentru tine. Căci şi tu şti doar; dar nu o faci, până ce nu eşti deplin şi definitiv convertit al prezenţei Domnului Hristos în propria ta temniţă şi puţinătate de dragoste. Căci vezi câte iubeşte chiar şi monahul pe lângă Domnul Hristos.

  Câţi nu se iubesc pe sine în contul Domnului Hristos? Sunt adică furaţi de la acela “un lucru trebuieşte” spre câte altele, care toate dacă nu despart totul, dar slăbesc dragostea cea unică de Dumnezeu şi aşa sporeşte vicleanul cu dărâmarea poruncii lui Dumnezeu din tine.

  * * *

  În cazul când vei fi propus pentru Prislop, să ştii că nu-i o treabă uşoară şi simplă pentru un călugăr ca tine “simplu” şi “uşor” întru toate ale unei căi mai presus de fire.

  Toate vor trage de tine în jos, că n-au altă putere. Sunt pline de neştiinţă, de uitare şi de nebăgare de seamă asupra minţii şi fără grijă de propria lor mântuire.
  Nici una nu poate învăţa războiul nevăzut şi ca urmare nu progresează duhovniceşte; nu le interesează parcă.

  Deci dacă tu nu-ţi vei vedea cu toată sinceritatea şi seriozitatea de propria ta izbăvire din încercuirea vicleanului vrăjmaş, lovindu-l neîncetat cu rugăciunea neîncetată “Doamne Iisuse”, nu scapi teafăr şi te poţi trezi – Doamne fereşte – căzând în păcat şi scos din preoţie.

  * * *

  Citeşte şi toată atenţia Filocalia toată, dar nu în fugă, ci adâncind în minte toate datele şi tot duhul în care scriau din experienţă (din lucrare), sfinţii scriitori ai acestei dumnezeieşti îndrumări. Nu vorbi mult şi nu te împrăştia că pierzi adâncimea şi dai în superficialitate.

  Te ştiu neascultător, deşi te lauzi cu nu ştiu ce ucenicie; dar numai ucenic nu mi te-ai dovedit de câte ori te-am rugat, câte bine ştii.

  Ca atare bănuiesc că vei păţi multe necazuri şi înfrângeri tocmai pentru că nu te pricepi să urmăreşti cele veşnice în locul celor vremelnice; nu prinde Adevărul putere de viaţă în viaţa ta, ci numai rele de care este plină lumea şi locul unde, să zicem că vei fi. Ai grijă!

  Ţi-am spus odată să faci un prim exerciţiu cu tine acolo: să nu râzi. E cel mai simplu exerciţiu al unui om care vrea să înceapă calea “smeritei rugăciuni şi atenţi”!

  Iată, îţi dau această ascultare: să isprăveşti cu râsul; deoarece acolo, cu râsul tău de toate tragi tu în jos şi nu mai eşti ce trebuie să fii. Iisus n-a fost văzut niciodată râzând în această lume care-l va răstigni. Verifică-te cât mai des cu Predica de pe Munte. Învaţ-o, adânceşte-o, trăieşte-o, că după normele ei însetează, flămânzeşte “omul cel nou, cel venit din cer”, pe care-l ai în tine arvună a Împărăţiei lui Dumnezeu dinlăuntrul tău.

  Ai aflat de la Sf. Simeon Noul Teolog că trebuie să fim conştienţi de Iisus Hristos pe care-l avem în noi şi care prinde toată viaţa şi sensul vieţii noastre pământeşti.

  * * *

  Ţi-am scris câteva gânduri de sprijin că eşti încă prunc intrat într-o slujbă şi o cale care cere să fii “bărbat desăvârşit la plinirea vârstei lui Hristos”.

  Pr. Arsenie, Sinaia 1987-1988
  11 oct. 1989

  Lecţiile despre monahism sunt destul de bine scrise. Dar vezi nu au efect asupra lui, pentru că nu are preocuparea de viaţă şi de moarte a acestei teme şi pentru că nu se poate transpune răstignit pe cruce din scena “Veniţi la Mine”.

  Sursa:
  http://www.nistea.com/boca-scrisoare.htm
  http://web.archive.org/web/20030917044054/http://nistea.com/boca-scrisoare.htm

  Apreciat de 1 persoană

  • Cu 40 de zile inainte de moarte, iata ce ganduri avea P.Arsenie !!! Daca nici aceasta scrisoare nu-i limpezeste pe defaimatorii lui, nimic nu-i mai intoarce. Si sunt unii bolnavi care-l acuza ca a trait cu o maica !!! Sa citeasca scrisoarea asta, pana o invata pe dinafara, doar-doar vor vedea ce intelegere avea el fata de legaturile cu maicile. Rusine sa le fie tuturor defaimatorilor lui. Cei mai multi dintre acestia nici macar nu au citit Filocalia. Ce vor face cand il vor vedea in viata viitoare…daca il vor vedea ?

   Apreciat de 1 persoană

 21. Mhai Marian scrisoarea ce am pus-o aici la parintele Teodot, am pus si pe blogul Saccsiv in 2015
  https://saccsiv.wordpress.com/2015/04/22/de-ce-parintele-arsenie-boca-si-a-pictat-propriul-chip-in-reprezentarea-sfantului-ioan-botezatorul-de-la-biserica-din-draganescu/comment-page-2/#comment-263503

  Mhai Marian, daca nu esti bine documentat si nu aduci surse pentru ceea ce sustii in apararea parintelui Arsenie, mai rau incurci. Eu zic intai sa citesti din scrierile Sf Paisie si a Sf Ignatie Briancianinov, apoi sa incerci sa vorbesti in cazul parintelui Arsenie, si numai cu dovezi si surse altfel risti sa cazi in ridicol pe blogul saccsiv. Vad ca te lauzi ca ai poza alaturi de Parintele Iustin, asta nu dovedeste nimic, ca sa fii ucenic al sau trebuie sa-i urmezi sfaturile.

  Apreciat de 1 persoană

 22. Din cartea „Omul imbracat in haine de in.. ” pagina 20 :

  „In cea dintâi zi în care Dumnezeu mi-a îndreptat paşii înspre sfinţia Sa, mi-a spus: „Studiază Filocalia şi Patericul”, iar cu mulţi ani înainte de a-mi susţine un doctorat despre Teologia Patericului la Tesalonic, mi-a spus pe când eram doctorand la Bucureşti: „De va fi să mergi la studii în străinătate, să mergi într-o ţară ortodoxă” – după cum şi sfinţia Sa ucenicise la sfântul Munte Athos – Horebul Ortodoxiei.”

  PS Daniil Stoenescu spune ca parintele Arsenie i-a spus, de va fi sa mearga la studii in strainatate, sa mearga intr-o tara ortodoxa. Daca PS Daniil tine sau nu tine cont de sfaturile parintelui Arsenie Boca, asta il priveste, dar e limpede ca parintele Arsenie Boca avea traire ortodoxa si dadea sfaturi bune.

  Apreciat de 1 persoană

 23. Ultimul interviu al parintelui Dumitru Staniloae , aparut in revista Scara din 1993, in care vorbeste atat despre Parintele Arsenie Boca cat si despre Corneliu Codreanu:

  Arsenie Boca mi-a fost foarte apropiat ca student la Sibiu. Venea la mine şi stătea luni de zile uneori. După aceea s-a făcut călugăr, a stat în Bucureşti pe la un frate al meu, până în 1920 când a dat de această Zamfira. De-atunci n-a mai intrat în casă la mine. Şi de-atunci nu vă mai pot spune nimic despre el. Era o taină în el, era un om care spunea cu hotărâre, nu spunea cu ezitări, cum spun alţi oameni, şi cum şi eu îmi dau seama că nu pot defini lucrurile. El parcă le spunea în aşa fel că dădea o siguranţă omului care-l asculta. Avea ceva propriu; eu nu ştiu să fi pus într-un mod foarte complicat problemele; el le spunea într-un mod hotărât, aşa fără ezitări. El avea un fel propriu al lui care impunea. Dar nu ştiu de ce n-a mai venit la mine.

  Corneliu Codreanu era şi el o figură foarte interesantă; şi atrăgea ca şi Arsenie Boca: avea ceva atractiv, ceva puternic aşa; acelaşi spirit hotărât şi sigur; alegea o cale şi gata; mergea pe ea. Impresionau amândoi prin forma lor hotărâtă de a fi. Era un dar al lor. Cred că e o oarecare asemănare între ei, parcă erau o piatră, o stâncă. Eu n-am avut această exactitate de a defini lucrurile, m-am legănat aşa, în cunoaşterea adevărului. Eu am pus foarte mult preţ pe iubire, pe blândeţe, pe bunătate, pe valorile Treimii; scrisul meu a atras -e adevărat, dar ca persoană n-am exercitat această atracţie pe care o exercitau Codreanu sau Arsenie Boca, şi nu ştiu cum e mai bine…

  Sursa:

  Dă clic pentru a accesa dumitru_staniloae_interviu.pdf

  Parinte Teodot, consider ca am scris suficient pe tema asta, fiecare e liber sa creada ce vrea , dar bine ar fi sa nu primeasca orice informatie fara sa cerceteze .

  Am vazut ca se spun multe neadevaruri despre parintele Arsenie. Din dragoste pentru adevar si pentru semeni am intervenit si am scris pe tema asta. Nici eu si nici dvs nu suntem „arsenisti” , „bochisti” sau altele. Suntem doar niste oameni care iubesc adevarul, fiecare cu păcatele lui.

  Pe blogul saccsiv, unii din comentatori au o ura de neinteles impotriva parintelui Arsenie.
  Pe un alt blog al unuia silviu ion care se pretinde a fi ortodox am vazut ca nu doar parintele Arsenie Boca e „luat la rost” si talmacit gresit , ci si parintele Gheorghe Calciu, Radu Gyr, Corneliu Codreanu si in general Miscarea Legionara.

  Dar, Sfintii Marturisitori ai inchisorilor sa-i lumineze si sa mijloceasca pentru ei, si pentru noi pacatosii.

  Apreciat de 1 persoană

   • Nu stiu exact de ce anume s-a rupt relatia dintre parintele Arsenie Boca si parintele Staniloae, certati n-au fost doar probabil au avut puncte de vedere diferite. Unul din aceste puncte il constituie faptul ca parintele Arsenie Boca dorea sa transforme Mănăstirea Prislop într-o mănăstire de maici pe cand parintele Staniloae considera mai oportuna o manastire de calugari. Scrie aici mai multe, inclusiv despre opiniile doamnei Lidia Staniloae:
    http://www.bisericasfantulantonie.ro/articole/parintele-profesor-dumitru-staniloae-si-relatia-sa-cu-preacuviosul-parinte-arsenie-boca-2040

    Iar referitor la pictura, nu cred ca din mandrie si-a pictat parintele Arsenie Boca chipul in reprezentarea Sfantului Ioan Botezatorul (asta in cazul in care chiar si la pictat – intr-adevar seamana la ochi si la forma nasului). Vad ca Sfantul Ioan Botezatorul e pictat cu barba rosie, parintele Arsenie Boca nu avea barba rosie. Nu cred ca cineva de talia parintelui Arsenie Boca care a tradus „Scara dumnezeiescului urcus” a sfantului Ioan Scararul si care citea Patericul si Filocalia si stia foarte bine ce e mandria si ce e smerenia ar fi facut asa ceva ca sa-si riste mantuirea. Deci cred ca a facut-o fie fara intentie, fie fara mandrie in inima . Aici numai Dumnezeu poate sti daca a avut mandrie in inima, caci El vede cele ascunse ale omului.

    Unii contestau scena Invierii Domnului dar foarte putinu au inteles-o. Scena invierii Domnului , parintele Arsenie a reprezentat-o in doua moduri :

    Si asa :

    Dar si asa :

    Si uitati ce spune Sfantul Simeon Noul Teolog despre inviere:

    „Cum deci Duhul Sfânt ne îndeamnă să zicem acum: „Învierea lui Hristos văzând”, ca unii ce am văzut-o, deşi nu am văzut-o, de vreme ce Hristos a înviat o dată pentru totdeauna acum 1.000 de ani[1], şi nici atunci nu L-a văzut cineva înviind ? Oare dumnezeiasca Scriptură vrea ca noi să minţim ? Să nu fie ! Dimpotrivă, ea ne îndeamnă mai degrabă să spunem adevărul: şi anume că în fiecare din noi, cei credincioşi, are loc Învierea lui Hristos, şi aceasta nu o dată, ci în fiecare ceas, atunci când, precum spuneam, Însuşi Stăpânul Hristos învie întru noi, strălucind şi scânteind cu scânteierile nestricăciunii şi dumnezeirii. ”

    Vedeti, sunt 2 invieri, cea propriu zisa de acum 2000 de ani si a doua „cand în fiecare din noi are loc Învierea lui Hristos”

    Apreciat de 1 persoană

 24. artion tu lasa rautatea si nu ma mai invinui degeaba,ce tot aberezi aici ca am zis eu????????am zis ceva anormal?am zis ca P Arsenie e sfant,ai probleme cu cititu???????

  Apreciază

 25. tu artion nu sti ca eu sunt blocat de saccsiv ca i am luat apararea P Arsenie Boca…..saccsiv blocheaza ce nu i convine,daca esti barbat adevarat ia si scrie pe blogul lu Vasile ca nu e om cinstit daca blocheaza comentariile oamenilor pe nedrept…..da i te rog si ceea ce am pus mai sus de la vlad herman adica ceea ce a spus P Justin despre P Arsenie si anume ca nu e mic inainte alui Dumnezeu si ca vrajmasu urla la mormântul lui……ai curaj sa i spui asta in fata pe blog????????

  Apreciază

  • „Mhai Marian”, ce nu intelegi? ti-ai lasat adresa de mail reky82@Yahoo.com , am cautat adresa asta pe facebook si apare o fata cu numele Monica Dragulin care lucreaza la firma GfK, aceeasi firma la care lucreaza o fata pe nume Ioana – care pe facebook scrie urat despre parintele Arsenie Boca. Tu stii cine esti insa pentru mine nu esti o persoana serioasa din moment ce pretinzi a fi baiat dar ai cont de fata. Nu stau sa pierd timpul de cearta .

   Doamne ajuta sa fii sanatos/sanatoasa.

   Apreciază

 26. pe Facebook am Gavrila Mihai si inca 2 conturi monica dragulin si silviu d…..dar acelea le am doar ca sa vad ce posteaza alde roncea si altii,….nu mai judeca aiurea

  Apreciază

 27. PARINTELE ARSENIE BOCA E SFANT!
  IN FAMILIA MEA AU FOST 3 CAZURI GRAVE DE CANCER CARE AU FOST VINDECATE DE CATRE PARINTELE ARSENIE,AM DAT MARTURIE DESPRE ACESTEA , SI DE SPRE ALTE LUCRURI MINUNATE INTAMPLATE IN FAMILIA MEA SI CU MINE PERSONAL!
  DACA A GRESIT CEVA CA OM SUNT CONVINSA CA DOMNUL SI MANTUITORUL NOSTRU IISUS HRISTOS LA IERTAT-MULTIMILE DE CREDINCIOSI CA SI MINE DE ALTFEL IL POMENIM MEREU FIE IN POMLNICE LA SF.LITURGHIE FIE IN RUGACIUNILE NOASTRE.
  DOAMNE -AJUTA!

  Apreciază

 28. Ati vazut acest site?

  https://888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com/

  S-a depus o munca enorma, securistica virgula ca sa fie denigrat si desfiintat Parintele Arsenie Boca si totul e contorsionat astfel incat sa para ca Parintele nu este nici macar ortodox. Sunt de parere ca acesti oameni, prin ura si invidia lor, l-au ridicat si mai tare la rangul de Sfant. Pentru unii ca ei Parintele a facut puscarie fara sa carteasca, a incercat sa scape de prigoana celor care au vazut si simtit ca nu este un om obisnuit si ca le inspira frica. Ma intreb de ce toti acesti oameni care l-au cunoscut au tabarat pe el cu un dispret demn de un talhar, din perspectiva mireneasca. Imi pare rau ca nu am cunostinte teologice dar la o prima privire se pare ca absolut totul este fals si tendentios. Mai ales bascalia si obscenitatea Parintelui Adrian Fageteanu, care poate fi accesat in meniul din stanga, la ce spun parintii despre el, mi se pare autodesfiintatoare si m-a lasat fara cuvinte. Daca ei credeau ca Parintele este cu adevarat cazut, de ce nu s-au rugat pentru el, ci au vrut sa fie siguri ca este desfiintat pentru eternitate. Nu cred ca Parintele credea in reincarnare, insa la un moment dat aparusera cartile despre istoria religiilor ale lui Mircea Eliade in care acesta forta niste paralelism intre diferite religii de pe glob, insinuand ca toate sunt rodul imaginatiei umane. Pentru Mircea Eliade si cei care il citeau, evident ca reincarnarea era un laitmotiv, iar Parintele Arsenie Boca presupun ca voia tocmai sa arate ca de fapt in crestinism nu poate fi vorba de reincarnare.

  Apreciat de 1 persoană

 29. Parintele Adrian Fageteanu este un mare duhovnic , nu este exclus sa fie chiar sfant. E diferita atitudinea parintelui Adrian Fageteanu, care vorbeste despre parintele Arsenie Boca ca despre o persoana pe care o simpatiza candva (isi vindea chiar ghiozdanu ca sa aibe bani sa asiste la predicile de la Man. Sambata), fata de atitudinea batjocoritorilor care comenteaza urat despre parintele Arsenie Boca pe blogul saccsiv .

  Ar fi interesant sa stim in ce moment al vietii a dat parintele Adrian Fageteanu acel interviu si daca a citit scrierile parintelui Arsenie Boca, cat anume cunostea despre viata parintelui Arsenie Boca (ma refer la perioada de dupa ce a fost alungat din manastire). Minunile care s-au petrecut dupa moartea sfintiei sale. Din inregistrarea audio, reiese ca dupa acea intamplare cu desfranata Maria, careia parintele Arsenie Boca i-a dezvaluit pacatul de fata cu parintele Fageteanu, realatia dintre cei doi, s-a racit. Pentru acest episod, parintele Adrian a considerat ca parintele Arsenie a fost inselat de diavol. Ori, cine citeste cartea „Omul imbracat in haina de in.. ” la pagina 436-437 scrie:

  „Numai o pildă a Sfântului Serafim de Sarov te poate lămuri cum. La el veneau mulţi oameni cu tot felul de încurcături. Odată a venit şi un general. Mândru, încrezut, cu gând să râdă mai mult, decât să asculte. Sfântul Serafim a început să-i spună câte isprăvi nedrepte a făcut ca să ajungă general, câte vicleşuguri în viaţă şi câte păcate cu numele şi cu numărul, încât (sufleteşte) generalul a asistat la o adevărată degradare a sa, vădindu-i-se toate relele sale. Un ucenic al sfântului, care asistase la acest rechizitoriu, îl întrebă mai târziu pe sfânt: „Cum ai ştiut, părinte, toate ale generalului ?” – De la mine n-am ştiut nimic. Toate mi le-a spus Domnul Iisus, Care cunoaşte toţi oamenii şi toate ale lor.”

  Parintele Serafim Popescu vorbeste despre o Marie, desfranata, care s-a pocait datorita parintelui Arsenie Boca, nu stiu daca e aceeasi Maria :
  http://www.arsenieboca.ro/Parinte-Arsenie-roaga-te-lui-Dumnezeu-pentru-noi

  Multi il descriu pe parintele Arsenie Boca ca fiind aspru, insa nu dorea sa faca rau pacatosului ci dorea indreptarea sa. Se poate vedea in scrisoarea adresata PS Daniil Stoenescu, pe ce ton taios ii vorbeste.

  Parintele Arsenie Boca schimba vieti,asemenea altor sfinti. Are putere in cuvant. Cine citeste spre folos duhovnicesc si nu spre a cauta nod in papura si a da alt sens cuvintelor parintelui Arsenie va primi ajutor.

  Prima spovedanie sincera si adevarata am facut-o dupa ce am citit predicile parintelui Arsenie Boca. Lucru neintamplator pentru ca am gasit mai tarziu o afirmatie a Mitropolitului Antonie Plamadeala despre parintele Arsenie Boca:

  „Lumea venea cu multă evlavie, cu multă credinţă, se spovedea. În special accentul contactului cu Pr. Arsenic Baca, era în esenţă, prin spovedanie şi în cea mai profundă deplinătate ortodoxă. Pentru dânsul spovedania, contactul direct, schimbul de idei, cunoaşterea directă era foarte importantă. O spovedanie la el nu dura aşa două minute, am făcut cutare, cutare şi cutare, Domnul să te binecuvinteze, te iert şi te dezleg. Nu. O spovedanie la el era un lung proces de analiză de conştiinţă. Avea răbdare până când sfârşea tot. Nu neaparat să-l descoase pe om, ci să-l elibereze cu adevărat nu numai de păcatele grosiere, de păcatele acestea imediate, de păcatele trupeşti la care unii duhovnici se concentrază pe nedrept numai asupra lor, ci şi la cele ale minţii, ale inimii, cele ale simţămintelor şi simţurilor bineînţeles, dar şi cele ale simţămintelor, acelea la care se referă Mântuitorul atunci când spune că cine a văzut a şi păcătuit, dacă vederea lui a fost cu păcat. Ei, bine, contactul cu Pr. Arsenie era de această natură şi de aceea oamenii aveau convingerea că „el vede”, că le citeşte în suflete. Bineînţeles că el acumulase şi o experienţă deosebită din aceste contacte profunde cu sufletele oamenilor, dar avea şi darul lui Dumnezeu, fără îndoială pentru că el spovedea după toată rânduiala, în biserică, în veşminte. Întotdeauna în Biserică, întotdeauna în veşminte, cu cartea în faţă şi la urmă făcea dezlegarea legală. Cine ieşea de la spovedanie de la dânsul, ştia că, cu adevărat este eliberat de toate relele dintr-însul, născut cu adevărat din nou.” (Antonie Plamadeala – Rugul aprins – pag 57)

  Daca nu era sfant nu avea atata putere in cuvant incat sa schimbe viata cuiva, mai ales dupa moartea sa. Putere care sta in harul lui Dumnezeu. Parintele Arsenie a facut puscarie si a fost batut in inchisoare, si nu s-a plans. Nu a lasat nici o marturie scrisa despre suferinta din temnita. Au spus altii despre el ca a fost batut:
  http://www.fericiticeiprigoniti.net/arsenie-boca/1725-martirajul-parintelui-arsenie-in-moara-lui-kalusek

  La Draganescu nu sunt atat de multe greseli cum vor unii sa demonstreze. St anumite greseli ,care sunt justificabile. De ex l-a pictat pe Sfantul Nicolae Cabasila ca fiind episcopul Tesalonicului, confundantu-l cu Nil Cabasila. Greseala explicabila deoarece o parte a istoriei eclesiologice prin confuzie il considera pe Nicolae Cabasila ca fiind episcop.

  Doar pentru ca avea darul inainte vederii, nu inseamna ca era scutit de a gresi, mai ales de a gresi din nestiinta. Ramane sa vedem la judecata daca cei ce l-au judecat atat pe parintele Arsenie Boca au scos intai barna din ochii lor. Daca au scos-o – ferice de ei. Daca nu, se vor face de rusine inaintea tuturor. Ca nu se supara Hristos daca judecam spre indreptare, daca judecam cu dragoste, daca judecam dupa ce ne-am scos barna din ochi, dar se supara sigur daca judecam precum niste farisei.

  Post usor si binecuvantat! Maica Domnului sa vegheze asupra cinstitorilor ei!

  Apreciat de 1 persoană

 30. cu adaugirea ca P Arsenie nu a pictat gresit ci a pictat ceea ce i s a aratat…..sa ne gandim ca sfintia sa a pictat si profetii acolo pe aceiasi pereti si greu de crezut ca unde e profetia poate sta si erezia…..el stia f bine ca francisc de asissi era franciscan eretic dar l a pictat din binecuvantate pricini….un sfant mi a zis ca francisc era cel mai aproape de Ortodoxie dar n a vrut sa mi talcuiasca vorba asta….cine stie ce s a intamplat cu francisc….ma gandesc ca poate ca francisc iubea Biserica Ortodoxa si la sfarsitul vietii a vrut sa se converteasca dar s-o fi imbolnavind de vreo boala psihica grava care i-a luat mintile complet…..sau cine stie….in orice caz stim ca fara Botez nu te poti numi sfant….ceva ceva este…..stiu ca am mai intalnit intr-o carte despre viata SF SERAFIM de SAROV denumirea de sfantul francisc de asissi…nu ma rog la francisc si nici sfant nu l pot numi dar nici nu vreau sa zic ceva de rau pt ca nu cunosc taina vietii lui….

  Apreciază

  • Francisc de Asisi asta era foarte ratacit. La el sunt inselari foarte mari. Si in primul rand era catolic. Nu luam ce e smintitor la pictura P.Arsenie Boca. Restul sunt subpozitii ale „sfantului” care te sfatuieste pe tine. Nu cumva e „preacuviosul” Gherontie ? Nici acestea nu le luam in seama.

   Apreciat de 1 persoană

 31. Referitor la afirmatiile lui Gheron Sava.

  1) Eu nu stiu la care autobiografie face referire. Autobiografia parintelui Arsenie Boca e de fapt o declaratie data organelor de ancheta. Declaratie data in conditii nu tocmai usoare.
  http://www.fericiticeiprigoniti.net/arsenie-boca/261-autobiografie-data-in-arest-la-securitate

  Asta pe de o parte. Pe de alta parte, nu ar fi singurul sfant cu autobiografie. Va mai dau exemple :

  – Sfantul Luca al Crimeii are chiar o carte autobiografica care se numeste „Am iubit patimirea”

  – Sfântul Cuvios Hristodul din Patmos
  http://www.johnsanidopoulos.com/2012/03/autobiography-of-st-christodoulos-of.html

  – Binecunoscutele confesiuni ale Fericitului Augustin.

  – Sfantul Paisie Velicicopsky are scrisa o autobiografie.

  – Parintele Sofronie Saharov care e posibil sa fie declarat sfant are scrisa o autobiografie in cartea „Vom vedea pe Dumnezeu precum este”

  Poate stiti si dvs alte cazuri de sfinti cu autobiografie.

  2) Nu inteleg de ce parintele Arsenie Boca e asociat mereu cu Nil Dorobantu.

  In cazul parintelui Arsenie Boca avem tablouri care au izvorat mir dupa moartea sa si nu doar atat dar acel mir a facut si minuni. Avem oameni care ducandu-se la mormantul de la Prislop s-au vindecat de boli (stiu personal cateva cazuri pintrre care si cazul unui epileptic) , si st cazuri de oameni care prin parintele Arsenie Boca au ajuns sa-l cunoasca pe Hristos . Avem totodata ce-i drept si cazuri de idolatrii care l-au inlocuit pe parintele Arsenie Boca cu Hristos, care se duc la Prislop si se inchina la pomi, oameni necatehizati care constituie o parte dar nu intregul. Nu e responsabil parintele Arsenie Boca de starea idolatrilor,degeaba spun unii ca la Prislop se duc numai idolatrii, pentru ca nu e adevarat. La Prislop se duc si oameni catehizati, teologi, anti ecumenisti.

  In cazul lui Nil Dorobantu, eu unu n-am auzit de minuni la mormantul sau, iar referitor la cazul Petrache Lupu, parintele Arsenie a spus ca Petrache Lupu ar fi alunecat de la smerenie. Am pus mai sus scrisoarea. Nil Dorobantu avea alt punct de vedere referitor la Petrache Lupu.

  3) Parintele Arsenie Boca desi l-a pictat pe Ulfila , avea un punct de vedere cat se poate de clar referitor la arie si arianism. Trei citate din „Cuvinte vii”:

  De îndată ce-au scăpat de prigoanele Cezarilor, cu un cuvânt de îndată ce-au ieşit din împrejurarea de jertfa a vieţii, când adică nu mai era o primejdie a mărturisi creştinismul pe faţă, s-a întâmplat că şi dragostea de Dumnezeu şi grija de suflet, pană ia aşa măsură răciseră, încât au început creştinii a se lua după un rătăcit, Arie, care făgăduia dumnezeirea Mântuitorului, – chiar piatra cea din capul unghiului, prin care stă sau cade cineva din creştinism. (Cuvinte vii – pag 20)

  Dar iată cum Providenţa a descâlcit lucrurile: pentru cei credincioşi a trimis pe sfinţi; iar pentru figuranţi, şi îndeosebi arieni, a trimis pe împăratul Iulian Apostatul , care din creştin s-a declarat păgân şi vrăjmaş al lui Hristos. (Cuvinte Vii – pag 21)

  Atunci s-a cunoscut râvna sfântului Nicolae pentru Adevăr, care a şi trecut măsura. Căci sfântul Nicolae l-a pălmuit pe ereticul Arie în plin sobor pentru hulirea lui: că Iisus n-ar fi Dumnezeu, ci numai o făptură a lui Dumnezeu. Hulirea vrednică era de bătaie , căci Arie săpa la temelia creştinismului: ataca dumnezeirea întemeietorului său. Ori creştinismul stă sau cade cu dumnezeirea sau nedumnezeirea întemeietorului său. (Cuvinte Vii – pag 249)

  Deci, daca l-a pictat pe Ulfila, nu l-a pictat ca semi arian ci l-a pictat ca fiind ortodox, probabil dintr-o greseala, posibil sa fi citit o biografie gresita a acestuia asa cum a facut si in cazul sfantului Nicolae Cabasila pe care l-a pictat ca fiind episcopul Tesalonicului. Probabil o confuzie cu UNILA , episcop al gotilor hirotonit de Sfantul Ioan Gura de Aur.

  Cum am spus, luam ce e bun din scrierile si pictura parintelui Arsenie Boca, iar ce e gresit nu primim. Un lucru e cert : daca il canonizeaza trebuie corectata si pictura altfel va fi o problema.

  Ca o curiozitate : ceea ce se intampla cu parintele Arsenie Boca in Romania, se intampla in Rusia cu parintele Vasile Novikov caruia unii ii contesta sfintenia deoarece, spun ei, parintele Vasile intreba dracii daca cipurile din pasapoarte sunt bune sau nu… Si in cazul parintelui Vasile Novikov avem de -a face cu o minune dupa moartea sa : fotografiile cu chipul sau au izvorat mir. Si mai au ceva in comun acesti 2 sfinti : ambii au fost opriti sa mai slujeasca.

  Apreciat de 1 persoană

 32. redau aicea un fragment din impresiile mele de la mormintul parintelui ARSENIE BOCA la 20 ani de la adormire in anul 2009 cind am aflat de la doi preoti ca la noi in tara va fi o mare prigoana religioasa .De asemeni puterea pe care o are parintele Arsenie asupra demonilor ,fapt care dovedeste sfintenia lui.

  !Am plecat cu preuteasa ,care imi era si colega la aceeasi unitate de munca ,bineinteles din nou la mormintul parintelui A.B.sa vedem care mai este atmosfera pe acolo ..asa cam pe la ora 22.Coada mare la inchinare ,multi erau in grupuri cu preoti si spuneau Tatal Nostru sau alte rugaciuni,altii cintau cintece religioase.Apoi mai din fatza au cintat un grup o colinda..frumos ..nu?!Noi am mers la iesirea de la mormint pe linga copacul parintelui ,acela unde este gravata crucea in mod natural pe copac,unde era mai multa lume care a iesit de la inchinare si asculta ce spunea un preot de la Sibiu.Pornind de la unele afirmtii ale cuviosului ARSENIE BOCA ..anume ca tzara noastra va da f.multi martiri si sa nu plecam din tzara,ne-a spus ca noi crestinii trebuie sa ne intarim in credinta uzind de armele duhovnicesti precum postul ,rugaciunea ,spovedania ,impartasania si sa nu ne fie frica pentru a marturisi pe HRISTOS caci moartea martirica ne va duce la rai ..dar pe singele acesta al martirilor marturisitori se va revigora Romania ,incit va uimi lumea.Asa ceva a spus si un alt preot a doua zi tot asa.S-a mai spus ca parintele ARSENIE nu va fi canonizat acuma de voie ,ci ..de nevoie ,dupa o mare prigoana crestina la noi ,vor fi nevoiti cei de sus sa-i recunoasca sfintenia si ajutorul pentru tara noastra!Am mai vazut jos linga crucea si mormintul parintelui o femeie in care demonul gemea molcom,epuizat.Preotul ,secondat de un om fara miini au inceput paraclisul MAICII DOMNULUI ,iar noi cintam ,celalti prezeni ..si nu putini eram acolo ,caci cei care ne-am inchinat ne-am adunat linga zona de iesire de la mormintul parintelui.cintam asa:.Preasfinta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi…iar acel om fara miini ,care stia ,ca si parintele ,pe de rost Paraclisul ,mai adauga asa:Preasfinta Nascatoare de Dumnezeu pentru rugaciunile parintelui ARSENIE BOCA miluieste-ne pe noi!Atmosfera era religioasa ..dar parca incendiara ,fapt care m-a facut sa ma gindesc la vorbele parintelui ARSENIE ,anume ca: TARA VA LUA FOC DE LA PRISLOP”.adica este vorba de focul Duhului Sfint,lumea din toate judetele tarii[eu am vazut masini din toate judetele tarii] mergind acasa si povestind cum este aci de ziua Sfintului parinteArsenie.!Acolo erau si doua femei demonizate ,una mai aproape de noi am auzit-o zicind cu mare ciuda:numai acatiste cititi…ce tot cititi acatiste.!!.adica demonului din ea nu ii place ca oamenii citesc ACATISTE !..atentie.!!…deci sa citim cit mai multe acatiste.!!..ca sa nu-i facem lui pe plac!Dupa terminarea paraclisului noi doua am plecat sa ne mai plimbam si am mers la masina mea sa-mi iau damigenele ..era ora 23 si 30 min,.pentru a le umple de la izvorul de linga manastire ,cu apa binecuvintata si vindecatoare de boli..caci a doua zi avea sa fie mare coada peste tot..si la apa!Venind inapoi la masina ,m-am despartit de colega mea ,care s-a dus la camera,mi-am pus damigenele ,mi+am facut patul si am mai luat doua sticle de apa si m-am plimbat din nou pina la mormint inainte de ale umple la izvor.Aci lumea cu preotul cintau cintece religioase .Cuvine-se cu adevarat si Cu noi este Dumnezeu..iar demonii din cele doua femei ..sarmanele…/se vede ca ii ardea foarte tare cintarile noastre ca mereu strigau:numai pot ..nu mai pot..nu mai pot…repetind de nenumarate ori aceasta..pina la un moment dat una striga asa:lucifeeer ..ajuta-ma..lucifer..lucifer,belzebuuuut.ajuta-ma ..vino lucifer ,ajutama..lucifeeeerrrrr!..vino si-mi ajuta!,iar cel mai apropiat de noi striga cu o voce foarte puternica:ARSENIE BOCA ma arzi!…Arsenie Boca ..ma arzi…!!ma arzi ARSENIE BOCA.!!.Iata ce putere au sfintii de la Dumnezeu…sa-i arda pe demoni!..dar vaaai de aceia care nu au sfinti si nu cred in sfinti !! si in puterea data lor de la Dumnezeu!

  Apreciat de 1 persoană

 33. UN ALT FRAGMENT DIN IMPRESIILE MELE DE ATUNCI ,cu ocazia participarii la SF.MASLU:

  .M-am nimerit linga una dintre femeile demonizate..asa ca am vazut tot comportamentul ei si am auzit afirmatii ale demonului din ea ..care nu fac altceva decit sa confirme ca demonilor nu le convine credinta ORTODOXA ,nefiind deranjati de alte credinte ce isi zic crestine .Statea pe doua pernute de scaun ,intinsa pe jos ,biata femeie ,venita cu un grup se pare ca din Sibiu.Se mai agita uneori ,dadea din picioare ,mai ales cind s-a citit pasajul cu smerenia cananeecei..il arde pe demon cind aude de SMERENIE ….se nelinisteste!La un moment dat l-a inghinat pe preot sau mai bine zis spunea mai inaintea lui pasajele ce se citeau ..ceea ce ne arata ca demonul cunoaste f.bine Scriptura ,dar si rinduiala SF.MASLU.!La un moment dat preotul a zis:”sa luam amintee”..iar demonul zicea asa:ce luare aminte ! fara rugaciuni de seara ,de dimineata..fara luare aminte..ce..fara minte”.!!.adica asa ii place sa fim fara minte noi crestinii si sa nu luam aminte la ce se spune in biserica de catre preot….e clar asta!La un moment dat pentru ca s-a culcat femeia pe burta ,cineva i-a luat crucea cea mare din lemn pe care o tinea in brate .Femeia ..biata de jos a incercat sa ridice fusta aceleia care era linga ea ,iar aceea a facut cu acea cruce de 3 ori semnul crucii pe spatele ei in zona gitului ..iar demonul spunea:”uite ce-mi face asta..mai ce-mi face ..uite ce-mi face”adica era evident deranjat de semnul crucii ..si a lasat-o in pace..dar nu dupa mult timp m-a luat pe mine ,incerca sa-mi ridice putin fusta zicindu-mi :”e prea lunga fusta..sa o porti mai scurta ca sa se vada picioarele sa placi barbatilor”..la care eu i-am facut cu mina mea dreapta semnul crucii pe fatza ei ..la care s-a ridicat in picioare si m-a privit fix zicindu-mi”ce-i..ce-I?..la care eu mi-am facut semnul crucii mare asupra mea ..si m-a lasat in pace.Adica vedeti ce mare putere are semnul crucii facut asupra noastra sau asupra altora care ne necajesc..demonul nu mai are putere..la aceasta arma utilizata de noi ,crestinii…..sa folosim cit mai des aceasta arma asupra diavolului pe care Mintuitorul ne-a lasat-o SEMNUL CRUCII .pt.ca are putere mare ,constatata de mine cu acesta ocazie.Dar demonul si-a continuat tirada..femeia s-a pus in genunchi si zice:”toate curvele vor merge in iad..si acelea care sint cu sinii goi..asaa.si cu picioarele goale…..dar prostituatele….iadul e al lor!”Eu m-am gindit imediat si la acele tinere femei si fete care apar asaaa..dezgolite pe la cele televiziuni..auzitii ce le zice si lor demonul din acea femeie ..anume ca vor merge la iad..vaaaaiii lor!! pt.sminteala ce o fac barbatilor.!Apoi a mai bolborosit cite ceva ,dar eu eram atenta la citirile preotilor si auzeam doar cind striga asa cu voce mai tare.Asa ca deodata a spus asa:”LA SPITALE UNDE MERG[SI A ENUMERAT CITEVA SPITALE]DOCTORITA IMI DA SA BEAU BOABE….PAI BOABE IMI TREBUIE MIE? !? Caci spune Arsenie Boca in cartea lui la capitolul trei [auziti cum era de la curent si cu scrierile parintelui Arsenie Boca!!]PACATUL…PACATTUUUULLLL..si pentru asta trebuie spovedanie generala ,participare la Liturghie ,maslu , si imparasanie….dar de ce sa iau eu trupul lui HRISTOS SAPTAMINAL” [ Duminica],aci demonul recunoaste ceva foarte important ,anume ca euharistia ortodoxa este luarea trupului lui HRISTOS.Si continua tirada:”la 3 luni la 4 luni sau la sase luni”..adica asa-i convine lui sa-l ia crestinii ,cit mai rar ,ca sa aiba el ,dracul putere asupra omului ,a crestinilor si nu HRISTOS.Deci ma gindesc acuma cu tristete la bietii oameni care isi zic crestini dar n-au nici semnul crucii ,ca nu cred in el si-n puterea lui ,si n-au nici Euharistia ortodoxa ..pe care dracul din acea sarmana femeie recunoaste ca este trupul lui HRISTOS!VAAAAAAAAIIIIII..vaaaaaaiiiii..ce va fi de ei!??!…sarmaniii..cu sola scriptura pe care si demonii o cunosc f.f.bine dupa cite am vazut.!!si auzit!S-a terminat SF.MASLU si preotii impreuna cu Inalpreasfintitul DANIIL DE VIRSET au mers in fatza altarului bisericii ,unde au oficiat SF.LITURGHIE ,..oamenii erau de jurimprejurul manastirii pina la iesirea din curtea manastirii ,dar si sus pe deal pentru a vedea , poza si filma mai bine !Ne-am bucurat de o foarte buna auditie ,si de o predica excelenta a preasfintitului DANIIL ,care ne-a spus ca in 20 ani a vorbit de 40 ori .Acuma ne-a vorbit si de canonizarea parintelui spunindu-ne ca noi cei prezenti acolo sintem vii marturisitori a sfinteniei parintelui ,care ne-a ajutat in rugaciunile noastre catre EL si am venit la el la mormint pentru a-i multumi sau pentru a-i cere ajutor.A mai spus ca o canonizare a unui sfint trece prin cele 4 stari pe care le-a simtit SFINTUL ILIE la HOREB,vijelia [prin discutiile ce se nasc cu o astfel de ocazie],cutremurul [tarii ..duhovnicesc],focul[Duhului Sfint,ce apare de la Sfintul ce urmeaza a fi canonizat]si vintul lin ,adica canonizarea unui sfint este ca o boare lina si placuta peste tara.Eu nu retin ,din pacate foarte frumoasele expresii plastice ale Prea Sfintiei Sale ,ca sa le redau asa cum f.frumos le-a spus!
  .Preotii au mers la mormint unde s-au facut rugaciuni pentru parintele Arsenie si un preot a tinut si o predica mai scurta cu referire la unele cuvinte profetice ale parintelui ,printre care si aceea ca de la PRISLOP VA LUA TARA FOC.Eu am avut ocazia in miez de noapte sa constat aceas fapt .tradus prin atmosfera incendiara de rugaciuni si cintece religioase inchinate lui Dumnezeu si MAICII DOMNULUI ,cintate de noi ,credinciosii acolo linga mormintul parintelui.Dupa terminarea predici ,acolo la mormint s-a cintat HRISTOS A INVIAT!! de catre preoti si noi credinciosii si acest minunat lucru imi aminteste de un alt mare sfint ,al RUSIEI ,SFINTUL SERAFIM DE SAROV la a carui comemorare la DIVEVOO ,maicile de bucurie au cintat intr-o perioada in care nu se cinta ,tocmai acest cintec HRISTOS A INVIAT! de bucuria sarbatorii Sfintului lor drag.Iata ca si la PRISLOP s-a cintat HRISTOS A INVIAT in postul craciunului ,la comemorarea ununi mare sfint roman ,chiar daca nu este recunoscut oficial ..inca!Si ma intreb ce legatura este intre acesti doi sfinti la a caror comemorare s-a cintat la fel….HRISTOS A INVIAT!

  CONCLUZIA:
  De la comemorarea cuviosului ARSENIE BOCA am retinut atmosfera incendiara duhovniceasca din timpul noptii ,frumoasa predica a presfintitului Daniil de Virset ..dar si faptul ca ortodoxia este de temut demonilor pt.ca ii slabeste puterea sfintilor ,cintecele religioase ,rugaciunile ,acatistele si paraclisele credinciosilor ,impartasania , luarea aminte la credinta ortodoxa,la ce spun pastorii nostrii…asta am retinut de la demonul ce vorbea prin acele femei.Deci sa LUAM AMINTE LA TOATE ACESTEA si sa nu fim fara minte cum vrea demonul!AMIN!…1 DECEMBRIE 2009

  Apreciat de 1 persoană

  • Primind o lectie de viata foarte urata, trezindu-ma la realitate, m-am intrebat, cine sunt eu , ce fac in cotro merg.Citind cartea ” Despre vremurile din urma” l-am cunoscut pe sf. Serafim de Sarov.
   Eu personal l-am indragit pe Sfantul Serafim de Sarov, citind aceasta carte si care mi-a ramas ce-l mai apropiat sfant pana in prezent.
   Apoi am auzit de parintele Arsenie Boca si am inceput sa citesc si sa ma documentez despre cine era ce-a facut si scris domnia sa.
   Mentionez cu mana pe inima, bunul Dumnezeu find martor ca parintele Arsenie Boca mi-a schimbat viata in bine, modul de a gandi si trai si prin dansul m-am apropiat de adevar si credinta schimbandu-mi modul de viata ca un adevarat crestin.
   Apoi in 2011 in iunie am mers la mormantul parintelui si va spun ca acolo am simtit o bucurie si o liniste si parca timpul sa oprit in loc, acolo la prislop.
   Suntem in timpul postului si imi pare rau sa vad ca din zi in zi viata noastra se inrautateste pe zi ce trece, am ajuns sa lovim si in putini nostri parinti pe care bunul nostru Dumezeu a considerat sa-i trimita, ESTE pacat mare sa-i vorbim de rau, cine suntem noi sa judecam pe alti ?
   Va rog sa merrgeti si la biserica din Draganescu unde parintele a pictat si vorbiti cu preotul acestei biserici, va va explica totul despre picturile pe care parintele le-a facut acolo, fiecare pictura are o insemnatate aparte.

   Cuvântul este darul care vine direct de la Dumnezeu. La început a fost cuvântul şi cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era cuvântul. Dacă Dumnezeu a creat pe om după chipul şi asemănarea Lui, înseamnă că omul a căpătat puterea de a creea ca şi Dumnezeu. Noi avem puterea de a crea şi această putere este aşa de mare, încât tot ceea ce credem se poate transforma pentru noi în realitate. Noi ne cream pe noi înşine şi devenim ceea ce credem că suntem.

   Pentru noi parintele Arsenie Boca a ramas in inimile noastre ce-l mai ” Frumos si ADEVARAT ” lucru bun care viata putea sa ni-l ofere, aceea de a incerca zi de zi sa traim aceasta viata ca adevarati crestini ortodocsi.

   Frati romani trezitiva si opriti ” BARFA ” ca aceasta NU ESTE PLACUTA DOMNULUI.

   Va rog sa Urmariti acest reportaj, va doresc pace si intelepciune, doamne ajuta.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s